Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ποιον θέλουν για Δήμαρχο οι Θεσσαλονικείς - Τι δείχνουν τα ποσοστά

Metrosport Team24 Ιουνίου 2023

Εκτός από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, εκλογές έρχονται σε λίγους μήνες (Οκτώβριο) και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και δημοσκόπηση της Opinion Poll, που διενεργήθηκε για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, έβγαλε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Τρεις μήνες περίπου πριν τις Δημοτικές Εκλογές, το 56% των ερωτηθέντων έδειξαν πως επιθυμούν αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο. Επίσης, μόλις το 28% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από το έργο του νυν Δημάρχου. Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως από τους τρεις υποψήφιους Δημάρχους που υπάρχουν στη δημοσκόπηση (Ζέρβας, Αγγελούδης, Ορφανός), ο Στέλιος Αγγελούδης έχει τη χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα αν και είναι νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης με τους κατάλληλους πίνακες να τα συνοδεύουν.

Ως προς τη μάχη για τον δήμο Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες επιθυμούν ένα νέο πρόσωπο στον δημαρχιακό θώκο, άλλο από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, με ποσοστό 56%. Και αυτό δεν είναι ανεξήγητο, αφού ικανοποιημένοι από το έργο του Δημάρχου δηλώνουν μόλις το 28% των ερωτηθέντων, ενώ λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 69% του δείγματος. Επανεκλογή του νυν Δημάρχου θέλει μόλις το 24% των ερωτηθέντων.


Οι ερωτηθέντες στην έρευνα, κλήθηκαν να σχολιάσουν τους υποψήφιους που είτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι, είτε έχουν ακουστεί ως υποψήφιοι Δήμαρχοι. Ξεχωρίζουν 3 πρόσωπα. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Στέλιος Αγγελούδης και ο Γιώργος Ορφανός, με τον Στέλιο Αγγελούδη να έχει πολύ χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα και πρακτικά σημαίνει ότι έχει μεγάλα περιθώρια να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Συγκεκριμένα, ο Αγγελούδης στο 54,1% των ερωτηθέντων είναι ένας άνθρωπος που δεν τον γνωρίζουν καθόλου, ενώ κάτι τέτοιο ισχύει μόλις στο 1,92% για τον νυν Δήμαρχος και στο 16,2% για τον Γιώργο Ορφανό.

Βέβαια ο νυν Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (19,8%) στην απάντηση μάλλον αρνητική άποψη για κάθε έναν από τους 9 υποψήφιους Δημάρχους και το 33,6% στην απάντηση αρνητική άποψη. Δηλαδή το 53,4% των ερωτηθέντων έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.


Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Θεσσαλονίκης (27,2%) δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει, αλλά η 3άδα έχει ξεχωρίσει. Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο νυν Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας με 22,3%, ακολουθεί ο Στέλιος Αγγελούδης με 12,4% και μετά έρχεται ο Γιώργος Ορφανός με 7,5%.


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ψηφοφόρων, για το ποιον θα διάλεγαν να ψηφίσουν για Δήμαρχο, ανάλογα με το ποιοι θα ήταν οι δυο αντίπαλοι του πιθανού δεύτερου γύρου. Ετσι στην ερώτηση, αν η μάχη ήταν ανάμεσα στον Κώστα Ζέρβα και τον Γιώργο Ορφανό, κερδίζει με μικρή υπεροχή (2,1%) ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 29,1% έναντι 27% του αντιπάλου του.


Νικητής έρχεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και στο σενάριο η μάχη να υπάρχει ανάμεσα στον Κώστα Ζέρβα και τον Στέλιο Αγγελούδη. Εδώ η διαφορά είναι λίγο μεγαλύτερη (2,9%), με τον νυν Δήμαρχο να φτάνει στο 30,1%.


Αν όμως ενδεχομένως η μάχη υπάρξει ανάμεσα στον Γιώργο Ορφανό και τον Στέλιο Αγγελούδη, νικητής θα ήταν ο Στέλιος Αγγελούδης. Βέβαια η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων Δημάρχων είναι οριακή, της τάξεως του 1%, με τους αναποφάσιστους να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό (29,3%) από τον Αγγελούδη (23,4%).


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.