Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, απλώνει ασπίδα προστασίας προς τους αστέγους της πόλης με την δημιουργία μιας νέας δομής φιλοξενίας έως δεκατεσσάρων ατόμων. Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερωθεί ώστε να κατευθύνει όσους το επιθυμούν.
Αναλυτικα το Δ.Τ. του Δήμου Θεσσαλονίκης:
«Ασπίδα προστασίας για τους αστέγους εν τω μέσω της πανδημικής κρίσης δημιουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θέτοντας σε πλήρη λειτουργία μια νέα δομή για την προσωρινή φιλοξενία τους.
Η οργάνωση αυτού του καινούριου χώρου, όπως εξηγεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών, για τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων και αποστάσεων αλλά και για κάλυψη όλων των αναγκών εν όψει ενδεχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων ή περιοριστικών της κυκλοφορίας μέτρων.
Η νέα αυτή δομή έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως δεκατεσσάρων ατόμων. Για την έναρξη λειτουργίας αυτού του χώρου έχει ενημερωθεί η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να κατευθύνει όσους το επιθυμούν, ενώ η υποδοχή και η φιλοξενία των αστέγων γίνεται αποκλειστικά έπειτα από συνεννόηση με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Χάρτα Δικαιωμάτων των Αστέγων»
Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην υπογραφή της «Χάρτας Δικαιωμάτων των Αστέγων», που αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην ενθάρρυνση προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των αστέγων, στη δημοσιότητα αναφορικά με τις λειτουργούσες δομές και τις υλοποιούμενες δράσεις στο πεδίο της φιλοξενίας και της υποστήριξης αστέγων, στη δικτύωση με άλλους φορείς καθώς και στην προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων.
Η υιοθέτηση της «Χάρτας Δικαιωμάτων των Αστέγων» από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της FEANTSA, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των οργανώσεων που ασχολούνται με την καταπολέμηση της αστεγίας και την προώθηση του δικαιώματος της στέγης στις χώρες της Ευρώπης.
Τη «Χάρτα Δικαιωμάτων των Αστέγων» έχουν ήδη συνυπογράψει αρκετές πόλεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βαρκελώνη της Ισπανίας, το Μάριμπορ της Σλοβενίας ή το Γκντανσκ της Πολωνίας. Το πράσινο φως για την υπογραφή της και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης άναψε στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο».