Το πράσινο φως για την έναρξη των έργων που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των πάρκων Ελπίδος και Σμύρνης, συμβάλλοντας στην αστική αναζωογόνηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, δίνει η έγκριση ένταξης και χρηματοδότησης των έργων «Βιοκλιματική αναβάθμιση και πρασινισμός Πάρκου Ελπίδος της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου» και «Ανασχεδιασμός και Πρασινισμός Πάρκου Σμύρνης Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού», από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-2020, με το συνολικό προϋπολογισμό των παρεμβάσεων να ανέρχεται στα 3.870.000,00 ευρώ.
«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ανάπλασης που φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τα δρομολογούμε, εξασφαλίζοντας την ένταξη και χρηματοδότησή τους» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίτευξη ενός οράματος που μετά από δεκαετίες γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. «Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τα έργα που θα υλοποιηθούν συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν υποδομές υψηλών προδιαγραφών για την αναψυχή, άθληση και ανάπτυξη του πρασίνου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του δήμου μας» υπογράμμισε ο κ. Μανδαλιανός, εξάροντας τη συμβολή της Περιφέρειας και το άριστο επίπεδο συνεργασίας τόσο με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και με την Αντιπεριφερειάρχη ΜΕΘ, Βούλα Πατουλίδου.
Τα έργα
Τα έργα εστιάζουν στη ριζική μεταμόρφωση των πάρκων Ελπίδος και Σμύρνης, με επεμβάσεις βιοκλιματικού χαρακτήρα για τη δημιουργία χώρων περιπάτου, αναψυχής και άθλησης για παιδιά και ενηλίκους, για την αύξηση των χώρων πρασίνου, για τη βελτίωση του φωτισμού με τη χρήση σύγχρονων εγκαταστάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και τοποθέτησης καθισμάτων και εξοπλισμού, φιλικών προς το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα τα σχέδια ανάπλασης των δύο πάρκων περιλαμβάνουν:
-«Βιοκλιματική αναβάθμιση και πρασινισμός πάρκου Ελπίδος» - Εγκεκριμένος Προϋπολογισμός 3.000.000 ευρώ
Το Πάρκο Ελπίδος, με συνολικό εμβαδό 14.978,79 τ.μ., συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής και άθλησης, με επάλληλες γραμμικές χαράξεις που εντάσσουν διαδρομές περιπάτου, φυτεύσεις και λοιπές χρήσεις του πάρκου. Σε κομβικά σημεία κατά μήκος των γραμμικών διαδρομών σχεδιάζονται χώροι: στάσης, άθλησης, με διαδραστικά παιχνίδια, παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ, πάρκο σκύλων καθώς και πλατεία και χώρος εκδηλώσεων με κερκίδες παραπλεύρως του πολιτιστικού κέντρου. Το νοτιοδυτικό τμήμα του πάρκου είναι χαρακτηρισμένο το μισό ως χώρος πρασίνου και υπόλοιπο ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων. Σε αυτό, πλησίον της γέφυρας της λεωφόρου Δενδροποτάμου, η πυκνή βλάστηση παραμένει και εμπλουτίζεται με νέες φυτεύσεις που θα δημιουργήσουν ένα δάσος με ποικιλία φυτών για εκπαιδευτικό σκοπό. Στο τμήμα, γύρω από το πολιτιστικό κέντρο θα προστεθεί μεγάλη ποικιλία εδαφοκαλυπτικών και θάμνων, θα δημιουργηθούν αρωματικοί κήποι ενώ ταυτόχρονα θα εμπλουτιστούν τα δέντρα. Στο χώρο ανατολικά του πολιτιστικού κέντρου δημιουργείται χώρος εκδηλώσεων με κερκίδες. Τοποθετείται σύγχρονος αστικός εξοπλισμός με καθιστικά με συλλέκτες ηλιακής ενέργειας καθώς και φωτιστικά σώματα εξοικονόμησης ενέργειας. Συνολικά προβλέπεται η φύτευση 333 δένδρων, 1.030 θάμνων, 675 αρωματικών, 96 αναρριχώμενων, 50 εδαφοκαλυπτικών και 6570 αγρωστώδων/ποώδων φυτών σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης. Στην αναδιαμόρφωση του πάρκου Ελπίδος συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μίας κάθετης πράσινης επιφάνειας αποτελούμενη από το αναρριχώμενο φυτό.
- «Ανασχεδιασμός και πρασινισμός Πάρκου Σμύρνης», Εγκεκριμένος Προϋπολογισμός : 870.000 ευρώ
Το πάρκο Σμύρνης, έχει συνολικό εμβαδό 3.013,36 τ.μ. με επιφάνεια πρασίνου μόλις 800 τ.μ σήμερα. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ανακατασκευή πεζοδρομίων και χώρων πρασίνου, φυτεύσεις, δημιουργία: χώρων περιπάτου, αναψυχής και μικρής πλατείας με χώρο μνημείου για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής. και δραστηριοτήτων άθλησης για παιδιά και ενήλικες πολίτες. Η μελέτη προβλέπει την οργάνωση αστικού περιπάτου, μιας ελλειπτικής διαδρομής, καθαίρεση του υφιστάμενου κτίσματος του αναψυκτηρίου και τοιχίων παρτεριών, του εγκαταλελειμμένου περιπτέρου, ενώ αποξηλώνονται άρρωστα δένδρα και φυτεύονται νέα, υγιή και κατάλληλα για την περιοχή και τον τόπο. Τοποθετούνται σε όλη την έκταση του πάρκου καθιστικά, πέργκολες, εξοπλισμός άθλησης, μονοπάτια και αρωματικός κήπος. Επίσης, προβλέπεται νέος εξοπλισμός φωτισμού και αστικός εξοπλισμός με κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης και έξυπνων καθιστικών, τα οποία λειτουργούν με την ηλιακή ενέργεια η οποία αποθηκεύεται και είναι διαθέσιμη όλες τις ώρες της μέρας.