Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας Σάββας Δημητριάδης και μίλησε για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, το θέμα με το κλείσιμο και το άνοιγμα των γηπέδων, τη διαιτησία ενώ σχολίασε και την αποκάλυψη της εκπομπής για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Δημητριάδης: Αρχικά: «Στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει υπομονή. Ένας προπονητής πρέπει πάντα να κρίνεται στο τέλος της θητείας του και όχι ενδιάμεσα. Και όταν λέω δεν υπάρχει υπομονή, εννοώ από τους παράγοντες. Αυτό δεν το κάνουν μόνο οι μεγάλες ομάδες, το συναντάμε και στις μικρότερες κατηγορίες. Δυστυχώς, οι παράγοντες θεωρούν ότι έχουν περισσότερες γνώσεις από τον καθ’ ύλην αρμόδιο που είναι ο προπονητής. Νομίζω ότι στην περίπτωση του κ. Τερίμ είναι και τι ομάδα παρέλαβε. Τι δουλειά έκανε ο προηγούμενος προπονητής και αυτή τη στιγμή ο κ. Τερίμ έχει; Στην περίπτωση του Ολυμπιακού τι ομάδα παρέλαβε ο συγκεκριμένος προπονητής και δείχνει αυτό που δείχνει; Γιατί μέσα σε έναν μήνα κανένας προπονητής δεν έχει μαγικό ραβδί. Μέχρι να γνωρίσει τα ονόματα 25-30 ποδοσφαιριστών θέλει τουλάχιστον έναν μήνα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια «φωτογραφία» του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: «Νομίζω ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο παίζουν δύο ομάδες άριστα οργανωμένες αγωνιστικά, είναι ξεκάθαρα ομάδες των προπονητών. Θεωρώ ότι η μοναδική διαφορά τους είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει βελτίωση από πέρσι που σημαίνει ότι η δουλειά του προπονητή και οι στόχοι που έβαλε πέρσι η ομάδα που δεν είχε καλή αγωνιστική συμπεριφορά, φέτος αποδίδει καρπούς. Ενώ φέτος η ΑΕΚ παρουσιάζει περίπου το ίδιο ποδόσφαιρο που έπαιζε και πέρσι. Γενικότερα, όμως, νομίζω ότι αυτά τα παιχνίδια είναι ψυχής, καρδιάς και των ποδοσφαιριστών. Τις τακτικές θα τις δουλέψουν οι προπονητές όλη την εβδομάδα αλλά όταν σφυρίζει ο διαιτητής στο πρώτο λεπτό μέχρι το 90 και, είναι με τι ψυχή αντιμετωπίζει ο κάθε ποδοσφαιριστής και πόσο θέλει να κερδίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Θα σταθώ σε μία δήλωση του Οζντόεφ που είπε ότι “πρώτη φορά είδα ομάδα με τόση πολλή ομοψυχία”. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, κάτι που ενδεχομένως να το βλέπαμε πέρσι με την ΑΕΚ. Φέτος θεωρώ ότι το «μάτι» του ΠΑΟΚ «γυαλίζει». Χωρίς, βέβαια, να μην αναγνωρίζουμε ότι και η ΑΕΚ, και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός παλεύουν για τον τίτλο».
Για το περιστατικό σε ερασιτεχνικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη που παράγοντας και διαιτητής πήγαν στο αυτόφωρο: «Ο διαιτητής πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει, δεν πήγε σαν κατηγορούμενος. Αντίθετα επειδή έγινε μήνυση από τον διαιτητή για ελαφριά σωματική βλάβη εναντίον του παράγοντα, εκείνος για λόγους νομικής τακτικής έκανε και εκείνος μήνυση για ψευδή καταμήνυση και εξύβριση. Αλλά το πρωί της Δευτέρας (5/2) ο πρόεδρος απέσυρε τη μήνυσή του, ορίστηκε δικάσιμος για τις 13 Φεβρουαρίου. Από ό,τι έμαθα, ο παράγοντας έδωσε μια κλωτσιά στον διαιτητή. Παρενέβησαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του παράγοντα και δεν έγινε κάτι παραπάνω. Για όλα αυτά θα επιληφθεί η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΣΜ, είμαστε πολύ αυστηροί στις ποινές μας για τέτοια συμβάντα, θα δούμε τις επόμενες μέρες».
Γιατί ανοίγει τα γήπεδα η κυβέρνηση: «Ήμουν με τον κ. υπουργό στην κοπή της πίτας του Μακεδονικού και συζητήσαμε αυτό το θέμα. Μου είπε ότι με τον τρόπο που στήθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δε θα χωράει πλέον καμιά πολιτική παρέμβαση. Δηλαδή η κάθε ενέργεια θα παίρνει τον δρόμο της χωρίς να γυρίζει πίσω. Όταν του εξέθεσα την απορία για το ποιοι θα κάνουν την εφαρμογή του, μου είπε “έχω πάρει δεσμεύσεις από όλους τους φορείς, από την ΕΠΟ, τη Super League και από ομοσπονδίες άλλων αθλημάτων ότι θα βάλουν ισχυρή πλάτη”. Μένει να το δούμε αυτό στην πράξη. Γίνεται μία προσπάθεια, τουλάχιστον όσοι έχουμε σχέση γενικότερα με τον αθλητισμό, όχι μόνο με το ποδόσφαιρο, πρέπει να αλλάξει η ματιά μας και να μπορέσουμε πιο εύκολα να προσεγγίσουμε πράγματα για τα οποία θέλει πάρα πολλή δουλειά. Εγώ ενοχλούμαι όταν ακούω για οπαδική βία. Δεν υπάρχει οπαδική βία, είναι μια ταμπέλα, υπάρχει βία και αν δεν δούμε στο σύνολό της δε θα βρούμε ποτέ λύσεις».
Για το κλείσιμο των γηπέδων: «Δεν νομίζω ότι ήταν αυτή η σκέψη τους. Θεωρώ ότι ήταν ενδεδειγμένη λύση το να κλείσουν εκείνη τη στιγμή τα γήπεδα γιατί ερχόντουσαν παιχνίδια, η αστυνομία πώς θα αντιδρούσε, οι φίλαθλοι πώς θα αντιδρούσαν στην Αστυνομία. Νομίζω ότι καλώς τα κλείσανε αλλά όχι κατά τον τρόπο που τα κλείσανε. Έχω μια απορία. Έγινε το νομοσχέδιο. Αύριο, για παράδειγμα, στο πόλο γίνεται κάτι, βγαίνουν οι φίλαθλοι και σκοτώνονται, Θεός φυλάξοι, και φεύγει κάποιος από τη ζωή. Τι γίνεται τότε; Πάλι το ποδόσφαιρο θα κλείσουνε; Ο οπαδός είναι σε όλα τα αθλήματα. Επειδή εγώ έχω περάσει μέσα από το οπαδικό κίνημα, βέβαια καμία σχέση τα χρόνια μας με τα τωρινά. Θυμάμαι κρατούσα τη σημαία της αγαπημένης μου ομάδας μέσα στο γήπεδο Χαριλάου και έχω και φωτογραφία από αθλητική εφημερίδα τότε. Επειδή ήμουν σκαστός από το σχολείο με ρώτησε πού ήμουν, του είπα στο σχολείο και μου έδειξε την εφημερίδα και είπε “τι σχολείο ρε;”. Γινόταν η καζούρα, πηγαίναμε όλοι μαζί, αυτά δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορούν να επανέλθουν. Επειδή τότε το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό, ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα, αλλιώς ήμασταν μεγαλωμένοι από τους γονείς μας, άλλα ερεθίσματα είχαμε».
Για την επιλογή του Πίτερ Φρόιντφελντ που υπέγραψε από τον Οκτώβριο και ήρθε Φεβρουάριο στην Ελλάδα: «Υπάρχει και η τεχνολογία που κι από μακριά αν είσαι μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση. Όλοι οι προηγούμενοι ξένοι αρχιδιαιτητές ήξεραν τους Έλληνες διαιτητές; Προφανώς ένας ξένος αρχιδιαιτητής έχει τα βίντεο, τα τεστ, όλα αυτά που πρέπει να έχει και κρίνει».
Για την αποκάλυψη της εκπομπής για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού: «Δυστυχώς το θέμα του στοιχηματισμού είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο καθυστερούν οι δικαστικές αρχές. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα καταλήξουμε κάπου. Νομίζω ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει και η ΕΠΟ με κανονισμούς πρέπει να στοχοποιήσει τις ομάδες οι οποίες έχουν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές. Θα αναρωτηθώ σαν απλός πολίτης, που δεν ξέρω να παίζω στοίχημα, μπορώ καταθέτοντας ένα δελτίο να βάζω το ονοματεπώνυμο μου και τον αριθμό της ταυτότητάς μου; Για ποιον λόγο δεν το κάνουν αυτό; Παλιά το έκαναν αυτό στο ΠΡΟΠΟ. Γιατί αν βρούμε αυτόν που παίρνει το κέρδος, θεωρώ ότι θα φτάσουμε πιο εύκολα στον στόχο».