Δημητριάδης: «Μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας για όσα γίνονται με τον τελικό»

Metrosport Team09 Μαΐου 2023

Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας Σάββας Δημητριάδης και μίλησε για όλα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό με την έδρα διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αναλυτικά όσα είπε ο Σάββας Δημητριάδης:

Για όσα γίνονται με τον τελικό του Κυπέλλου: «Το θέμα είναι αν πρέπει να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα που έχει στα χέρια της η Ομοσπονδία και γι αυτό τον λόγο έχει φτάσει σε αυτό το αδιέξοδο. Αν κι εγώ πιστεύω ότι ο τελικός θα γίνει, και θα γίνει στο Πανθεσσαλικό. Είναι πραγματικά οδυνηρό για όλους εμάς που είμαστε φίλοι του ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια αυτό να διασύρεται σαν άθλημα. Και μαζί με αυτό, διασύρονται όσοι το διακονούν. Θεωρώ ότι πολλές φορές δεν έχει ευθύνη το ίδιο το ποδόσφαιρο αλλά από τη φύση του οι εκδηλώσεις που γίνονται μέσα σε αυτό, με τις φασαρίες και όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν παρεισφρήσει σε αυτό, γιατί δεν θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν το ποδόσφαιρο, καταλήγουμε σε αυτά τα θέματα. Δυστυχώς, νομίζω ότι ευθύνη έχει και η Ομοσπονδία η οποία από νωρίς έπρεπε να προβλέψει στην προκήρυξή της κι άλλες επιλογές γιατί καταλήγουμε να λέμε ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα έχουμε δει όλα αλλά δυστυχώς δεν τα έχουμε δει όλα. Πιστεύω ότι υπάρχει και συνέχεια, ότι δηλαδή η κατηφόρα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ξέρω πού θα σταματήσει».

Για το αν έχουν ευθύνες η πολιτεία και η αστυνομία που δεν μπορούν να περιφρουρήσουν έναν αγώνα κεκλεισμένων των θυρών: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Όταν γίνεται ένας τελικός που λέμε ότι είναι μία γιορτή σε όλες τις χώρες του κόσμου, πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Η συνεργασία είναι η πολιτεία, η Αστυνομία, το κράτος δηλαδή, και η Ομοσπονδία. Αν αυτές οι τρείς εξουσίες δεν συνεργάζονται, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο συνδέονται τα προβλήματα βίας με την ομοσπονδία. Η βία είναι ένα θέμα που έπρεπε να έχει λύσει εδώ και καιρό η πολιτεία και η Αστυνομία. Είναι άσχημο για την ελληνική Αστυνομία να μην μπορέσει να έχει ένα στρατηγικό πλάνο για να μπορέσει να γίνει ένας τελικός. Άρα σημαίνει ανικανότητα, ανευθυνότητα; Και ενδεχομένως να υπάρχει και σκοπιμότητα. Αυτά είναι ερωτήματα που κάποιος πρέπει να τα απαντήσει».

Για το ενδεχόμενο σκοπιμότητας: «Όταν στην προκήρυξη του κυπέλλου υπάρχει το Πανθεσσαλικό στην περίπτωση που οι ομάδες στον τελικό είναι από Βορρά και Νότο, αλλά υπάρχει και το ΟΑΚΑ εάν οι ομάδες είναι από το λεκανοπέδιο ή τον Νότο γενικότερα, δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνονται έργα τελευταία στιγμή σε αυτό το γήπεδο. Εδώ έχει μεγάλη ευθύνη η πολιτεία που είναι η μη συνεργασία. Αυτό το έχουμε δει τα τελευταία 4 χρόνια όπου το υφυπουργείο δεν συνεργάζεται με την Ομοσπονδία σε καμία των περιπτώσεων. Αντιθέτως, δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην Ομοσπονδία. Μπορώ να πω ότι υπάρχουν και εσκεμμένες σκέψεις».

Για την τοξικότητα και τους ανθρώπους στο ποδόσφαιρο που τους νοιάζει μόνο πώς θα κερδίσει η ομάδα τους: «Αυτή η ανεξέλεγκτη εισβολή στον χώρο του ποδοσφαίρου ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, αντιθέτως έχουν υστεροβουλία και σκοπιμότητες, έχουμε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι εξωγενείς βλαπτικοί παράγοντες είναι αυτοί που μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση. Αλλά κι εδώ υπάρχουν κανονισμοί, νόμοι που δυστυχώς δεν τηρούνται».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ αν ο τελικός διεξαχθεί σε άλλο ελληνικό γήπεδο πλην του Πανθεσσαλικού: «Αυτό ακριβώς είναι. Το κυριότερο είναι ότι δεν το προβλέψανε πιο μπροστά, έπρεπε να τα προβλέψει η Ομοσπονδία. Την τοξικότητα την έχουμε έτσι κι αλλιώς, το ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Αναφέρατε τον κ. Μαρινάκη. Δεν παράγει τοξικότητα με αυτή τη δήλωση; Είναι ή δεν είναι τοξικός αυτός ο άνθρωπος κάνοντας αυτή τη δήλωση για να μη γίνει ποτέ ένας τελικός;»

Αν αυτά με τον τελικό γινόντουσαν πάντα ή τα τελευταία χρόνια υπάρχει κάτι που μεγιστοποιεί το πρόβλημα: «Τα γεγονότα είναι αυτά που θέλουνε λύσεις. Μητρώο υπήρχε και επί Φούρα με τελείως διαφορετικές διαδικασίες. Τότε το ποσοστό των σωματείων που είχαν εισαχθεί ήταν στο 99%. Αυτό που λέει ο κ. Αυγενάκης δεν ισχύει γιατί οι διαδικασίες ήταν απλούστατες. Ξέχωρα από αυτό, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ή δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα γεγονότα. Παλιότερα ήταν διαφορετικοί οι καιροί, είχαμε άλλα προβλήματα και αλλιώς αντιμετωπίζονταν. Εδώ σε οτιδήποτε αντιμετωπίζει κάποιος είναι θέμα ανθρώπων, μυαλού, το πόσο θέλεις να δώσεις λύσεις και ποιες είναι αυτές. Όταν έχεις τη μεριά της πολιτείας που είναι συνεχώς απέναντι από αυτήν της Ομοσπονδίας γιατί θέλει να τη ρίξει για τους δικούς της λόγους, έχουμε αυτά τα προβλήματα. Δεν υπήρξε συνεργασία, τέσσερα χρόνια τώρα. Τέσσερα χρόνια συνεργασία, επί Ζαγοράκη που προερχόταν από τη Νέα Δημοκρατία, από την κυβέρνηση και ευρωβουλευτής, με τις ευλογίες του πρωθυπουργού και όμως κατάφερε αυτός ο άνθρωπος να μη συνεργαστεί με τον Θοδωρή τον Ζαγοράκη».

Αν η κυβέρνηση θα ήθελε μία προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην ΕΠΟ: «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση να το ήθελε αυτό αλλά θα το ήθελε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Δεν λειτουργεί ανεξέλεγκτα το υφυπουργείο αλλά υπό τον έλεγχο κάποιων, εξωκυβερνητικών. Μου λέτε κάτι που το έχετε αναδείξει εσείς, ΜΜΕ, εφημερίδες, σάιτ συγκεκριμένης ομάδας, συγκεκριμένου παράγοντα. Τι συζητάμε τώρα; Χιλιάδες φορές δε ζητάνε αυτά τα μέσα που πρόσκεινται στον συγκεκριμένο παράγοντα συνέχεια προσωρινή διοίκηση;».

Για το ότι οι παράγοντες δεν αντιλαμβάνονται ότι η αξιοπιστία του προϊόντος επιτυγχάνεται μόνο αν σταματήσει η τοξικότητα: «Δυστυχώς, θεωρώ ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διάθεση να προσφέρουν στο άθλημα αλλά εξυπηρετούν υστερόβουλες προθέσεις και σκοπιμότητες. Ειλικρινά, είμαι απογοητευμένος αν και φύσει και θέση αισιόδοξος άνθρωπος. Δεν ξέρω πού πάει το ποδόσφαιρό μας, πού θα καταλήξει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαν τον σκύλο που γυρνάει γύρω από την ουρά του. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσα οφέλη μπορούμε να έχουμε μέσα από ένα καλό και παραγωγικό ποδόσφαιρο. Λέτε για τους επιχειρηματίες, αν και οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν ανάγκη χρημάτων. Δόξα τω Θεώ, έχουν αρκετά χρήματα, δε νομίζω να θέλουν να τα αυξήσουν. Αντιθέτως, όμως, έχουν μάζες ανθρώπων που κάτω από το έμβλημα μιας ομάδας μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Χρησιμοποιούν, προφανώς, τις ομάδες για άλλα πράγματα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.