Δικλείδες ασφαλείας και εγγυήσεις ισοδικίας, το ημιαυτόματο οφσάιντ και οι «διάλογοι» του πρώτου με τον VAR

Δημήτρης Μπούζας09 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύς λόγος έγινε μετά τα όσα μεμονωμένα αλλά περίεργα συνέβησαν τις 3 πρώτες αγωνιστικές και ιδιαίτερα μετά την διακινηθείσα αποστροφή, από τον διάλογο ενός πρώτου διαιτητή με τον VARίστα, στη περίπτωση ενός γκολ που αμφισβητήθηκε έντονα. 

Το «έλα τελείωνε είναι γκολ»… τάραξε κάπως τα νερά, τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν ήρεμα, τόσο ο νέος αρχιδιαιτητής, όσο και η «νέα κατάσταση» πραγμάτων. Η «διακινηθείσα» αποστροφή όπως ήταν επόμενο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύστηκε. Έγινε όμως η αφορμή για να ξεκινήσουν συζητήσεις εντός των κύκλων της Σούπερ Λίγκα, αλλά και της Ομοσπονδίας, οι οποίες αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίζονταν 100% η εγκυρότητα ενός αγώνα.

Σε επίπεδο Συνεταιρισμού τρεις εκπρόσωποι: Καραπαπάς (Ολυμπιακού), Κυριάκος (ΠΑΟΚ) και Κοσμάς (ΑΕΚ) έθεσαν επί τάπητος την περίπτωση του ημιαυτόματου τεχνικού οφσάιντ, που θα περιόριζε στο απειροελάχιστο κάθε απόπειρα νόθευσης και αλλοίωσης. Σε πρώτη φάση συμφώνησαν. 

Εκεί που υπήρξε διαφωνία σημαντική ήταν ο χρόνος έναρξης, με τους εκπροσώπους των δύο δικεφάλων να υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε κανένας λόγος σοβαρός να μην ξεκινήσει το μέτρο από φέτος. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ Κυριάκος Κυριάκος πρόσθεσε πως ο ΠΑΟΚ ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει άμεσα και στο κόστος, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εφαρμογή κρίνεται αναγκαία και ως εκ τούτου θα δώσει μια νέα διάσταση λάμψης και εγκυρότητας. 

Ο εκπρόσωπος του λιμανιού ο οποίος είχε συμφωνήσει υποθέτουμε αρχικά (γιατί δεν ήμασταν και μπροστά στη συζήτηση), κάπως γενικά και αόριστα στη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου, διαφώνησε ως προς τον χρόνο, υποσχόμενος ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει από το επόμενο πρωτάθλημα. Οι λόγοι; Προφανώς για να μην διαταραχθεί το γενικό πλάνο, το οποίο «βόλευε» την ομάδα. Δικαίωμα του ασφαλώς, από τη στιγμή μάλιστα που στον Συνεταιρισμό κουμάντο κάνει το αφεντικό του και από αυτόν ασφαλώς παίρνει και γραμμή.

Κρατώντας στο περιθώριο τη συγκεκριμένη συζήτηση που προέκυψε από τις πρώτες φωνές και τις αντίστοιχες πρώτες υποψίες και προσπαθώντας να συμβάλουμε στην όποια προσπάθεια καταβάλλεται ή πρόκειται να καταβληθεί για να διατηρηθεί η εγκυρότητα του πρωταθλήματος που βρίσκεται στο ξεκίνημα του, θα υπενθυμίσουμε ότι εκτός από το ημιαυτόματο οφσάιντ, άλλη μια δικλείδα ασφαλείας είναι και η δημοσιοποίηση (μετά από νομότυπη απομαγνητοφώνηση) των διαλόγων του εκάστοτε πρώτου διαιτητή με το VAR συνολικά. 

Και λέμε συνολικά, γιατί ως γνωστόν εκτός από τον πρώτο VARίστα, υπάρχουν και οι βοηθοί του, μερικοί εκ των οποίων όπως έχει αποδειχθεί διακρίνονται για τις εξαιρετικές «επιδεξιότητες» τους, να μετακινούν την γραμμή του οφσάιντ όπως βολεύει τόσο στους ίδιους, όσο και σε εκείνους που έχουν ακόμη και τώρα (με τη «νέα κατάσταση») το πάνω χέρι, σε ότι αφορά τους ορισμούς, όχι μόνον ολόκληρου του διαιτητικού τιμ αλλά και των αντίστοιχων παρατηρητών και βαθμολογητών τους. 

Διαβάστε τον κατάλογο των τελευταίων και κάντε τον σταυρό σας: Μπριάκος, Παπουτσέλης, Κομίνης, Γιάχος, Παπάς, Καλαθενός και άλλοι πολλοί. Εν ολίγοις και καταλήγοντας, υποστηρίζουμε πως η εφαρμογή του ημιαυτόματου οφσάιντ και η αποκάλυψη των διαλόγων του πρώτου με τον VAR, αποτελούν αναμφισβήτητα δικλείδες ασφαλείας και εγγυήσεις, για να δούμε ένα πρωτάθλημα απαλλαγμένο από λαθροχειρίες και «πειραγμένα» αποτελέσματα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.