Ο Κύρος Βασάρας, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης Διαιτησίας της UEFA και αρχιδιαιτητής στη Ρουμανία, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» για θέματα που αφορούν τη διαιτησία στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για μία χαρακτηριστική φάση που ο διαιτητής... νίκησε την τεχνολογία: «Είναι κάτι σπάνιο, αλλά πρόσφατα σε ένα ματς στο Άλκμααρ για το Europa League, ο βοηθός υπέδειξε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή, ενώ το ρολόι δε χτύπησε. Έγινε η σέντρα, μετά φτιάχτηκε το ρολόι, έγινε ο έλεγχος και χάρηκα γιατί ο άνθρωπος νίκησε την τεχνολογία. Ήταν σε σωστή γωνία και αυτό που είδε το έδωσε».
Για τους όρους που θέτει σε μία συνεργασία του με Ομοσπονδία χώρας: «Η Ομοσπονδία πρέπει να ζητάει συνεργασία, με οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αναλάβει. Οταν εγώ δέχθηκα αίτημα από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Ρουμανίας τότε, γιατί δούλευα ένα οκτάμηνο με τον προηγούμενο πρόεδρο, εγώ τον ρώτησα τι ζητάει και τα βάλαμε κάτω. Συνήθως η Ομοσπονδία κάνει τις αιτήσεις. Το ξέρω γιατί μου έχουν γίνει κρούσεις και από άλλες Ομοσπονδίες, όπως του Αζερμπαϊτζάν».
Για το αν στη Ρουμανία διοικεί ή συνδιοικεί: «Δε θα δεχόμουν ποτέ παρεμβάσεις. Ο πρώτος και απαράβατος όρος όταν ξεκινάω κάπου είναι ότι παίρνω κάτι εν λευκώ και υπάρχουν στόχοι. Μετά αποδίδω αν εφαρμόστηκαν. Δε δέχθηκα ποτέ παρέμβαση από τον πρόεδρο, δε μου ζητήθηκε ποτέ κάτι σχετικά με τους ορισμούς διαιτητών. Στη Ρουμανία ανακοινώνονται 24 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, για να μην υπάρχουν συζητήσεις και επηρεάζονται. Οι διαιτητές, βέβαια, το γνωρίζουν νωρίτερα. Μου ζητήθηκε να έρθουν διαιτητές από την Ελλάδα στη Ρουμανία, αλλά δε δέχθηκα γιατί θα υπήρχαν συζητήσεις ότι ορίστηκαν από έναν Έλληνα. Ουδέποτε δε θα δεχθώ ξένο διαιτητή όσο είμαι εγώ αρχιδιαιτητής».
Για το αν μπορεί στη χώρα μας να ηγηθεί Έλληνας αρχιδιαιτητής: «Είναι πασιφανές ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες για έναν Έλληνα να ηγηθεί της Επιτροπής Διαιτησίας. Ακόμη και τώρα. Γενικώς εδώ έχεις πρόβλημα, είτε Έλληνας, είτε ξένος. Πρέπει να γίνει κάτι. Γίνεται όταν ψηφίζονται διατάξεις και υπάρχει ένας Πειθαρχικός Κώδικας που εφαρμόζεται. Οταν πήγα στη Ρουμανία είχαν ξένους διαιτητές. Μπήκε ένα πλαίσιο. Κάθε φορά που ένας παράγοντας με οποιονδήποτε τρόπο αναφερόταν σε κάποιον διαιτητή, αυτόματα καλούνταν για εξηγήσεις και υπήρχαν κυρώσεις. Αρχικά, μπορεί να ήταν μία σύσταση.
Σαφώς και έγιναν κάποια πράγματα και στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία όλοι δέχονται να συζητήσουμε, με τη δημοσιότητα δε γίνεται δουλειά. Τα βήματα εδώ είναι αργά. Έχει να κάνει με το πόσο εμείς που συμμετέχουμε στο ποδόσφαιρο είμαστε πειθαρχημένοι. Οι νόμοι πιάνουν όλον τον κόσμο και για θέματα εκτός γηπέδου. Είναι και θέμα παιδείας. Είναι αυτό που κάνει το πρώτο βήμα. Δεν έχω δει ποτέ κάποιον που να τιμωρηθεί να βγει και να πει το μετάνιωσα και να στείλει το μήνυμα. Όταν καλλιεργούμε την τοξικότητα από τα παιδικά πρωταθλήματα, θα έχουμε να θερίσουμε αυτό που σπείραμε.
Για το αν ένας διαιτητής θα έχει πρόβλημα στη Ρουμανία καταγγείλει έναν πρόεδρο : «Εγώ ανέβασα διαιτητή γι' αυτόν τον λόγο. Το άκουσα από το στόμα του κ. Γκαγκάτση, όσον αφορά ποιο μπορεί να είναι το δίκτυο για να καταγγελθεί μία δωροδοκία. Μία δική μου περίπτωση έφτασε στην Αστυνομία, μου είπαν τον ορίζεις. Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Έγινε το δικαστήριο μετά από δύο χρόνια και από εκείνη τη στιγμή ανέβηκε στην κορυφαία κατηγορία, παρότι ήταν να ανέβει την επόμενη χρονιά».
Για τη συνάντησή του με τον Μάκη Γκαγκάτση: «Δεν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που συναντήθηκα. Εγώ του είχα πει ότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες να δουλέψει ένας Έλληνας ως αρχιδιαιτητής στην Ελλάδα. Το ήξερε και από πιο πριν. Είπα ότι πρέπει να μπουν οι βάσεις στην εκπαίδευση. Στην UEFA έχουμε δύο προγράμματα. Το πιο σημαντικό είναι των ταλέντων, που είμαι συντονιστής. Την πρόταση πρέπει να την κάνει η Επιτροπή Διαιτησίας. Είναι μία πενταμελής Επιτροπή που πρέπει να έχει στις τύχες της τη διαιτησία. Εγώ παρέδωσα τις φόρμες αξιολόγησης στην τελευταία επίσκεψη της UEFA και είπα προχωρήστε. Έπρεπε να ξεκινήσει».
Για τις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης: «Τη σεζόν αυτή σε 24 παιχνίδια στη Ρουμανία έχουν διαιτητεύσει και διαιτητές Β' Εθνικής. Για μένα δεν μπορεί κανείς να ανέβει στην Α' Εθνική αν δεν έχει σφυρίξει Α' Εθνική. Αν μιλάτε για την εκπαίδευση για το VAR, είναι σε στάδια. Πρέπει να εκπαιδεύονται με εξομοιωτές. Ο χρόνος εξαρτάται από το διάστημα που χρειάζεται για να είναι διαθέσιμα τα μηχανήματα. Μετά γίνονται και τέσσερις προπονήσεις. Είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν οι διαιτητές από όλη τη χώρα. Μπορεί η εκπαίδευση να διαρκέσει συνολικά και ένα μήνα, αλλά συνήθως από 3-6 μήνες. Ο διαιτητής αγωνιστικού χώρου πρέπει να κάνει και ένα φιλικό αγώνα ή παιχνίδι χαμηλότερου επιπέδου».
Για τα προβλήματα στην ελληνική διαιτησία: «Στην Ελλάδα δεν υπήρχε σταθερότητα. Όταν οι Έλληνες διαιτητές δεν παίζουν στην Ελλάδα, πώς μπορεί η UEFA να εμπιστευτεί διαιτητές χωρίς εμπειρία; Πρέπει να υπάρχει παραγωγή. Ο Τάσος Σιδηρόπουλος είχε φτάσει ένα βήμα πριν το EURO. Είναι και οι συγκυρίες. Εγώ είμαι υπερήφανος που υπάρχουν δύο Elite διαιτητές που πέρασαν από εμένα, αλλά όλα αυτά έγιναν με δουλειά. Πριν τον Κόβατς, ήταν ο Χάτσεγκαν και μετά ο Πετρέσκου.
Ακούω χρόνια για ένα πλάνο τα τελευταία τρία χρόνια, άρα δεν υπάρχει πλάνο. Μετά από χρόνια μου ζήτησαν στη Ρουμανία να δούνε κάτι. Θεωρώ ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της ΚΕΔ πρέπει να είναι στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Εμείς είπαμε ότι δε χρειαζόμαστε ξένους διαιτητές. Γι' αυτό πήγα στη Ρουμανία, για να αναπτύξω Ρουμάνους διαιτητές. Έχω έναν πίνακα με 24 διαιτητές για 16 ομάδες. Χρησιμοποιώ και τον πίνακα ταλέντων με οκτώ άτομα. Εγώ ορίζω την Α' Εθνική, τους VAR και του AVAR. Έρχομαι σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Β' Εθνικής και του δίνω δύο διαιτητές της Α' Εθνικής για να πάρω δύο ταλέντα από τη Β' Εθνική για να σφυρίξουν στη μεγάλη κατηγορία.
Ο πίνακας αλλάζει μόνο όταν υπάρχει αιτία. Υπάρχει και ξεχωριστός πίνακας με τους VAR. Έχω πέντε άτομα που είναι μόνο VAR. Οταν ένας είναι οκτώ χρόνια διαιτητής ή θα ανέβει ή θα σταματήσει. Τώρα αυτός ο χρόνος είναι λιγότερος. Δε μας ενδιαφέρει πάντα η ηλικία γιατί δεν μπορείς να βγάζεις 10 διαιτητές τον χρόνο. Κοιτάμε τα ταλέντα και την ποιότητά τους. Αν κάποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει φεύγει μόνος του. Ο διαιτητής πρέπει να πατάει και το χορτάρι, έστω και σε χαμηλότερη κατηγορία. Όχι μόνο να είναι στο VAR. Είμαι αυτής της άποψης. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ όποιον που μου λέει να βάλω κάποιον».
Για το αν είχε ποτέ πρόταση να αναλάβει είτε υπουργική, είτε διοικητική θέση: «Κάποτε υπήρχε μία τέτοια πρόταση, για διοικητική θέση στην Ομοσπονδία. Είχα πει τότε ότι θέλω να κλείσω τον κύκλο της διαιτησίας που αγαπάω. Και για μένα δεν έχει κλείσει. Δουλεύω καλά και με την UEFA. Είμαι σε ένα πρόγραμμα που χαίρομαι να βλέπω παιδιά να παίζουν τελικούς ευρωπαϊκούς διοργανώσεων. Όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα πρόγραμμα. Αν κάτι δε μου αρέσει δε συνεχίζω. Μου αρέσει να παράγω. Όταν έφυγα από την Ελλάδα άφησα μία βάση δεδομένων και ακόμη την έχουν. Το σεμινάριο που κάνω εγώ στη Ρουμανία γίνεται αντιγραφή επικόλληση για την Β' και Γ' Εθνική».
Για τα περιστατικά στη Ρουμανία με δηλώσεις που τιμωρήθηκαν: «Τη φετινή σεζόν έχουμε δύο περιστατικά με ποδοσφαιριστές. Ο ένας είπε δεν μπορώ να καταλάβω τον ρόλο του διαιτητή σήμερα... Και εγώ είπαν στους διαιτητές το εξής: Ανακοινώθηκαν οι τιμωρίες τους εσείς να αναγράφεται τα πάντα. Προπονητής δεν έχει μιλήσει ακόμη, στις τέσσερις κίτρινες τιμωρούνται με μία αγωνιστική».
Για το αν αναλύει σε εβδομαδιαία φάση τις φάσεις όπως κάνει ο κ. Λανουά: «Εγώ όσες φορές χρειάστηκε να αναλύσω φάσεις, στην τηλεόραση της Ομοσπονδίας, ήταν όταν υπήρχαν περιπτώσεις με διαφορετικές απόψεις. Μόνο τότε ανέλυσα φάσεις. Τελευταία φορά ήταν πριν από δύο μήνες. Το έκανα για να κατευνάσουμε την τοξικότητα. Εγώ δεν είμαι ενάντια στους τηλεκριτικούς. Πρέπει να σεβαστούμε τον ρόλο τους».
Για τα πράγματα που θα ήθελε να κάνει και δεν έκανε στην ελληνική διαιτησία: «Δούλεψα για πολύ καιρό και πολλά πράγματα γκρεμίστηκαν μέσα σε ένα μήνα. Ένας παράγοντας μου είχε πει «Κύρο δεν μπορείς να τα κάνεις όλα, δίνε λίγο λίγο». Αλλά εγώ δεν μπορώ. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν, ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Αν κάτι δεν έκανα είναι ότι δεν μπόρεσα να κάνω πιο πολλούς διαιτητές σε σχολές όταν δεν υπήρχε αυτό το κλίμα».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube