Δικαίωμα Σύστασης Β' Ομάδας και συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Super League 2

Χρήστος Λιάπης20 Σεπτεμβρίου 2024


 ΠΑΕ που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα Super League 1 την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο καθώς και στο πρωτάθλημα Κ-19 της Super League 1 της  ίδιας αγωνιστικής περιόδου έχουν δικαίωμα να δηλώσουν την συμμετοχή Β'  Ομάδας τους στο Πρωτάθλημα Super League 2, καθ' υπέρβαση του  προκαθορισμένου αριθμού ομάδων της εν λόγω κατηγορίας, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται κατωτέρω:

2. Ο αριθμός των Β’ ομάδων της Super League 1 που θα συμμετέχουν στο  πρωτάθλημα της Super League 2 θα είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των  ομάδων της Super League 2. Στο πρωτάθλημα της Super League 2 για την  αγωνιστική περίοδο 2024-2025 και εντεύθεν θα συμμετέχουν τρεις (3) Β’ ομάδες  από τη Super League 1, η ΑΕΚ Β, ο Αστέρας Τρίπολης Β και ο ΠΑΟΚ Β.

3. Ειδικότερα το ως άνω δικαίωμα κέκτηνται οι δύο ομάδες που αγωνίζονταν ήδη μέχρι τώρα και τις τρεις (3) προηγούμενες αγωνιστικές περιόδου, με βάση το  ισχύον μέχρι τώρα καθεστώς και δεν κατετάγησαν σε θέση υποβιβασμού (ήτοι ο  ΠΑΟΚ Β και η ΑΕΚ Β) καθώς και η τρίτη ομάδα (ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Β) που  αναπλήρωσε με βάση το προ ισχύσαν καθεστώς μία από τις δύο ομάδες που  κατετάγησαν σε θέση υποβιβασμού.

4. Ο αριθμός αυτός (3 ομάδες) θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο όσο οι ομάδες της Super League 2 παραμένουν στον ίδιο αριθμό, ενώ δύναται να αυξηθεί ή να  μειωθεί, με απόφαση της Ε.Ε.Π και της Ε.Ε. της ΕΠΟ εφόσον αυξηθούν ή  μειωθούν αντίστοιχα οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Super

League 2.

5. Οι Β' ομάδες της Super League 1 που κατά την ολοκλήρωση του  πρωταθλήματος της Super League 2 βρίσκονται σε θέση υποβιβασμού, δεν θα  υποβιβάζονται αλλά θα αντικαθίστανται από άλλη Β' ομάδα της Super League 1  σύμφωνα με την σειρά κατάταξης του πρωταθλήματος Κ19 της Super League 1,

στη δε κατώτατη κατηγορία θα υποβιβάζεται η αμέσως επόμενη ομάδα στην  κατάταξη της Super League 2.

6. Σε κάθε νέο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν οι ίδιες ως άνω ομάδες, οι οποίες θα  αντικαθίστανται, εφόσον μία ή περισσότερες εξ αυτών για οποιονδήποτε λόγο δεν  δηλώσει συμμετοχή ή βρεθούν σe θέση υποβιβασμού κατά την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος της Super League 2, οπότε το δικαίωμα κάλυψης της κενής ή των κενών θέσεων και συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Super League 2 θα αποκτούν κατά σειρά οι επόμενες ΠΑΕ, σύμφωνα με την σειρά κατάταξης του  πρωταθλήματος Κ19 της Super League 1 της τελευταίας αγωνιστικής περιόδου που είτε έχει μόλις λήξει είτε τυχόν είναι ακόμα σε εξέλιξη.

7. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφόσον προκύψει κενή θέση Β' Ομάδος στη Super League 2, για οποιανδήποτε λόγο τότε το δικαίωμα κατάληψης αυτής θα αποκτά η ΠΑΕ που συμμετείχε στο πρωτάθλημα Super League 1 και σύμφωνα με την  σειρά κατάταξης του πρωταθλήματος Κ19 της Super League 1 της τελευταίας  αγωνιστικής περιόδου που είτε έχει μόλις λήξει είτε τυχόν είναι ακόμα σε  εξέλιξη. Εάν η δικαιούμενη ΠΑΕ αρνηθεί, το δικαίωμα αποκτά η αμέσως επόμενη  στην σειρά κατάταξης κ.ο.κ.


Δήλωση Συμμετοχής Β' Ομάδων και λοιπές διατάξεις

 Η δήλωση συμμετοχής Β' Ομάδας γίνεται εγγράφως και χωρίς όρους και επιφυλάξεις προς τη Super League 2 (με κοινοποίηση στην ΕΠΟ και τη Super League 1) το αργότερο μέχρι την 30η Ιουλίου εκάστου έτους.. Εφόσον πληρούνται οι οικείες προϋποθέσεις του παρόντος κανονισμού η Super League


ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Φέτος αν και είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη Super League 2 δύο επιπλέον ομάδες, μόνο μια ήταν αυτή που αποδέχτηκε την πρόσκληση και συγκεκριμένα ο Αστέρας Τρίπολης Β

2 θα αποδέχεται την οικεία δήλωση συμμετοχής Β' Ομάδας εντός πέντε (5)  εργασίμων ημερών από την υποβολή της. Σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής  άρνησης της Super League 2 να αποδεχτεί την ανωτέρω δήλωση, η Επιτροπή  Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ δε θα επικυρώνει την τυχόν  υποβληθείσα προκήρυξή της, αλλά θα ασκεί το δικαίωμα τροποποίησης αυτής, κατά το άρθρο 7 παρ. 4(α) του ΚΑΠ, ώστε να συμμετέχουν οι Β' Ομάδες στο  οικείο πρωτάθλημα της Super League 2 κατά τα ανωτέρω. Κάθε σχετική διαφορά θα επιλύεται με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ.

2. Οι προκηρύξεις της Super League 2, θα προβλέπουν το δικαίωμα συμμετοχής  των Β' Ομάδων των ως άνω ΠΑΕ της Super League 1 που θα υποβάλλουν  δήλωση συμμετοχής Β' Ομάδας, έστω και χωρίς ονομαστική αναφορά σε αυτές  εφόσον κατά το χρόνο ψήφισης ή/και έγκρισης των οικείων προκηρύξεων δεν  έχει προκύψει ο αριθμός ή/και η ταυτότητα των Β' Ομάδων που θα συμμετέχουν

στο οικείο πρωτάθλημα Super League 2. Εφόσον δεν υπάρξει τέτοια διάταξη θα  προστίθεται από την ΕΠΟ, κατά τη διαδικασία έγκρισης της προκήρυξης  σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 4(α) του ΚΑΠ.
3. Στην περίπτωση κατά την οποία η Κύρια ομάδα της ΠΑΕ υποβιβαστεί στη  Super League 2, η B' Ομάδα της ίδιας ΠΑΕ θα διαλύεται και πριν την έναρξη του  πρωταθλήματος Super League 2 της σχετικής αγωνιστικής περιόδου, μία άλλη ΠΑΕ της Super League 1, κατά το σύστημα κατάταξης του άρθρου 2 ανωτέρω, θα έχει δικαίωμα να δηλώσει συμμετοχή Β' Ομάδας της στη Super League 2, το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου.

4. Σε περίπτωση που μια ΠΑΕ προβεί στη δήλωση συμμετοχής του παρόντος και  αυτή γίνει δεκτή από τη Super League 2, (με σχετική αναφορά στην προκήρυξη  και την έγκριση αυτής από την ΕΠΟ, κατά τα ανωτέρω), η Β' ομάδα αυτής δε θα  δικαιούται να αποχωρήσει ή να μη συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στο  Πρωτάθλημα Super League 2. Σε περίπτωση παραβίασης της εν λόγω  υποχρέωσης τότε θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης πέντε (-5) βαθμών από την  Κύρια Ομάδα αυτής και προστίμου εκατό χιλιάδες (100.000,00) Ευρώ εις βάρος της οικείας ΠΑΕ, με απόφαση του Πειθαρχικού Οργάνου της SL1. Σε περίπτωση  που η Β' ομάδα δεν θα λάβει μέρος έως 2 αγώνες καθ' όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE 2 που συμμετάσχει, τότε δεν θα έχει

εφαρμογή η ανωτέρω διάταξη περί επιβολής ποινών, αλλά τα όσα ορίζονται  στο άρθρο 17 του ΚΑΠ.

5. Μία Β' Ομάδα δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να προβιβαστεί στη Super League 1 ακόμη κι αν ακόμη την ίδια χρονιά τύχει να υποβιβαστεί η κύρια ομάδα  της ίδιας ΠΑΕ από τη Super League 1 στη Super League 2. Στην δεύτερη  περίπτωση η Β' ομάδα διαλύεται κατά τα ανωτέρω.

6. Η Β' Ομάδα θα συμμετέχει σε Playoffs και Play outs της Super League 2.

7. Εάν μία ομάδα Β΄ αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της οικειοθελώς από το  πρωτάθλημα της Super Leage 2, τότε (εκτός των άλλων συνεπειών) η οικεία  ΠΑΕ για τις δύο (2) επόμενες αγωνιστικές περιόδους δε θα δικαιούται να επανασυστήσει Β' Ομάδα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.