Όλο και περισσότεροι άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο με διαβήτη ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να τον διαχειριστεί ο πάσχον και ακόμη πιο δύσκολο να θεραπευτεί. Επιπλέον, διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για την πάθηση.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη που αποτελεί περίπου το 90% των περιπτώσεων, είναι τύπου 2. Αυτή η μορφή διαβήτη εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα στο σώμα δεν αντιδρούν στην ινσουλίνη. Ο τύπος 1 αντιπροσωπεύει το άλλο 10% των περιπτώσεων.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει την πάθηση, συμπεριλαμβανομένου του πόσο καφέ καταναλώνει.
Πώς ο καφές συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2
Ενώ η αρχική σκέψη είναι ότι ο καφές θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ οι άνθρωποι που μείωσαν την κατανάλωση καφέ κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα σε μια περίοδο τεσσάρων ετών ήταν 17% πιο πιθανό να νοσήσουν με διαβήτη.
Επίσης, εκείνοι που πρόσθεσαν ένα επιπλέον φλιτζάνι μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 11%.
Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί ο καφές έχει αυτή την επίδραση στο σώμα, μια θεωρία είναι ότι στην πράξη φαίνεται να δημιουργεί σταθερότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ενώ αυτό σημαίνει ότι ο καφές έχει ευεργετική επίδραση στο σώμα, δεν είναι όλοι οι καφέδες αποτελεσματικοί. Ένας εσπρέσο ή καφές φίλτρου είναι πιθανό να έχει πολύ υψηλότερα οφέλη για την υγεία από έναν καφέ με ζάχαρη, σαντιγί και ενισχυτικά γεύσης υπό τη μορφή σιροπιών.
Τα οφέλη του καφέ
Προγενέστερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές μπορεί να συμβάλει πέρα από τον διαβήτη τύπου 2 στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, τη νόσο του Πάρκινσον, ασθένειες του ήπατος και καρκίνο του ήπατος.
Επίσης, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος καθώς τα συστατικά του καφέ προστατεύουν από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες.
Ο καφές είναι αντιοξειδωτικός. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ παρά από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ο καφές προστατεύει από την κατάθλιψη καθώς η καφεΐνη ενισχύει την ενέργεια και απελευθερώνει σεροτονίνη.
Τέλος, προστατεύει την υγεία των ματιών καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε καταστροφή του ιστού και σταδιακή τύφλωση.
Οι παράγοντες που προκαλούν διαβήτη
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα έδειξε ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα ήταν πάνω από 50% πιο πιθανό να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν το χρησιμοποίησαν. Βέβαια, απαιτείται περισσότερη διερεύνηση για την πλήρη κατανόηση αυτής της σύνδεσης.
Γενικότερα παίζουν ρόλο οι εξής παράγοντες:
Ηλικία
Τα γονίδια
Εθνικότητα
Άγχος
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Βάρος
Κάπνισμα
Διαβήτης κύησης
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Παθήσεις ψυχικής υγείας
Το κρέας και τα γαλακτοκομικά αυξάνουν την αντίσταση της ινσουλίνης
Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως ζυμαρικά, λευκό ψωμί, τα κατεργασμένα δημητριακά, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, η μπανάνα, τα σύκα, τα ξερά δαμάσκηνα, η σταφίδα, η ζάχαρη)
Τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί και αναπτυχθεί νέες θεραπείες με μερικές εξ΄ αυτών να αποδίδουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση υπερήχων και την ανάπτυξη τεχνητού παγκρέατος.
Πώς λειτουργεί το τεχνητό πάγκρεας
Λειτουργεί σαν το πραγματικό σας πάγκρεας, ελέγχοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απελευθερώνοντας ινσουλίνη.
Τοποθετείται ένας αισθητήρας υποδόρια ο οποίος συνδέεται με μια οθόνη γλυκόζης η οποία λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως. Η οθόνη (CGM) μαζί με την αντλία ινσουλίνης φοριέται κάτω από τον ρουχισμό.
Κάθε 5 λεπτά, η οθόνη CGM χρησιμοποιεί τον αισθητήρα για να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τέλος, μια εφαρμογή smartphone επιτρέπει την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου.
Εάν ανησυχείτε ότι έχετε τα συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 μιλήστε με τον γιατρό σας.