Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ωστόσο ότι μερικοί πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 πετυχαίνουν ύφεση της νόσου μετά από βαριατρική επέμβαση ή δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες. Αλλά παραμένει άγνωστοι πόσοι άτομα από τον γενικό πληθυσμό καταφέρουν να θέσουν σε ύφεση τον διαβήτη.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με επικεφαλής την Mireille Captieux ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σε 162.316 άτομα 30 ετών και άνω καταγεγραμένα σε εθνικό μητρώο της Σκοτίας, ώστε να υπολογιστεί πόσοι ήταν σε ύφεση το 2019 και ποια τα χαρακτηριστικά που τους διέκριναν από εκείνους που δεν είχαν πετύχει ύφεση της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, 7.710 άτομα (15%) από το αρχικό δείγμα είχαν καταφέρει να έχουν θέσει σε ύφεση τον σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν οι ερευνητές στο PLOS Medicine, οι πάσχοντες που είχαν καταφέρει ύφεση του διαβήτη έτειναν να μην έχουν ιστορικό χρήσης φαρμάκων για τη μείωση της γλυκόζης του αίματος, να έχουν χάσει βάρος μετά την αρχική διάγνωση της νόσου, να είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά, να έχουν χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου την περίοδο της διάγνωσης ή να έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση.
Πηγή:Protothema