Οι διακοπές των Θεσσαλονικέων συνετέλεσαν στο να μείνει η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, στο 60% του ετήσιου μεγίστου και να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι ο νομός, βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς και παρατεταμένου καύσωνα.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παυλίδη, Περιφερειακό Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος μίλησε στη Voria.gr, αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε μέγιστο φορτίο εν αντιθέσει με τις τουριστικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική, η Πιερία, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 17 έδρες της υπηρεσίας, που είναι ανεπτυγμένες στη Μακεδονία και τη Θράκη, τη μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης κατέγραψαν της Χαλκιδικής και της Καβάλας. Τα μέγιστα που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του 24ωρού, είναι δύο, το μεσημεριανό 1-3 αλλά και το βραδινό 8-10. Είναι ώρες που είναι ανοικτά όλα τα κλιματιστικά και επίσης υπάρχουν τα μεγάλα φορτία από τα ψυγεία καταστημάτων εστίασης, τουριστικές μονάδες κτλ. Κάποιες βλάβες που παρατηρήθηκαν μέσα στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζονται ως συνήθεις για τις θερμοκρασίες που επικρατούν, με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας και Θράκης Νίκο Παυλίδη, να εκτιμά ότι πάρα το γεγονός ότι ο καύσωνας έστω και με μια υποχώρηση, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, δεν θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα.
«Ας ελπίσουμε ότι θα επιβεβαιωθώ, γιατί παρά τη συνεχή χρήση των κλιματιστικών, σύμμαχος μας είναι οι διακοπές του κόσμου και η σχετική επάρκεια του δικτύου» επισήμανε. Αναφερόμενος στις αντοχές του συστήματος πανελλαδικά, αναφέρει:
«Το σύστημα παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει μέγιστο υψηλό και αυτό εξαιτίας κυρίως της Νότιας Ελλάδας και λόγω του πρωτοφανούς καιρικού φαινομένου, το σύστημα θα αντέξει, αν δεν προσβληθεί από ακραίες καταστάσεις όπως η φωτιά της Βαρυμπόμπης, ή της Βόρειας Εύβοιας.» Προσθέτει ακόμη ότι: «Η παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, φαινόμενο πρωτοφανή, ακόμη και για τα δεδομένα της Ελλάδας, ήταν φυσικό να δημιουργήσει κάποια θέματα στις τουριστικές περιοχές, όπως είναι οι Κυκλάδες, τα νησιά του Ιουνίου, της Πελοποννήσου ενώ σε άλλες περιοχές δημιουργήθηκαν προβλήματα εξαιτίας των πυρκαγιών όπως για παράδειγμα οι τελευταίες στην Αττική».
Για την πρόσφατη διακοπή ηλεκτροδότησης στην Αμμουλιανή και την Ουρανούπολη επισήμανε ότι αυτά τα προβλήματα δεν θεωρούνται σημαντικά. «Υπήρξε μια διακοπή 3-4 ωρών, αυτό ήταν ένα συμβάν σχετικά σύνηθες για εμάς, γιατί υπήρξε σε μια φάση του δικτύου της μέσης τάσης, είναι ένα γεγονός απρόβλεπτο και τυχαίο, και ίσως συνετέλεσε η υψηλή θερμοκρασία και τα υψηλά φορτία στον αγωγό. Είδα μια ανακοίνωση του Δημάρχου Αριστοτέλη για το συμβάν, προφανώς μια τρίωρη και τετράωρη διακοπή δεν είναι κάτι ασύνηθες και πρωτοφανές κάτω από αυτές τις συνθήκες με 45 βαθμούς θερμοκρασία και εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Σποραδικές βλάβες εμφανίζονται καθημερινά στον τεράστιο δίκτυο διανομής της χώρας» αναφέρει ο ίδιος.
Ο κ. Παυλίδης συστήνει στους πολίτες τις κρίσιμες ώρες, 1-3 το μεσημέρι και 8-10 το βράδυ να μην χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές, για δουλείες που όπως λέει, μπορούν να γίνουν και άλλες ώρες της ημέρας, όπως για παράδειγμα το πλυντήριο ρούχων, η κουζίνα και ο θερμοσίφωνας. Όλοι μπορούν να εφαρμόσουν αυτή την απλή οδηγία, γιατί σε αυτές τις ώρες παρουσιάζονται και τα όποια προβλήματα βλαβών, όταν δηλαδή υπερφορτώνονται οι γραμμές μέσης τάσης και καλείς τον κόσμο να κάνει λελογισμένη χρήση του ρεύματος
voria.gr