«Δια βίου αποκλεισμός»: Οι ομάδες που άφησαν οπαδούς τους εκτός γηπέδου

Μάνος Χατζάκης21 Αυγούστου 2024

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης για τον «ανόητο οπαδό», ο οποίος ξήλωσε καρεκλάκι και το πέταξε στον αγωνιστικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου Περιστερίου, ανέφερε πως θα υπάρξει «δια βίου αποκλεισμός» από το «Κλ. Βικελίδης», από τη στιγμή που εντοπιστεί. Το Metrosport.gr θυμάται ανάλογες περιπτώσεις ΠΑΕ και ΚΑΕ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν παραβατικούς οπαδούς από τις έδρες τους με τα παραδείγματα να είναι μετρημένα και... καταγεγραμμένα στην κάμερα.


ΠΑΟΚ-Ατρόμητος (2016)

Πριν 8 χρόνια (31 Ιανουαρίου του 2016), μετά την ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού Ατρόμητος-ΠΑΟΚ, οπαδός του Δικεφάλου πέταξε αναπτήρα ο οποίος «πέτυχε» τον τότε παίκτη του Ατρομήτου, Νίκο Λαζαρίδη.


Η διοίκηση της ΠΑΕ είχε αντιδράσει άμεσα, κάνοντας σύσκεψη, προκειμένου να λάβει μέτρα για τον οπαδό και όποιον οπαδό είχε στο μυαλό του να προκαλέσει πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων στη σχετική σύσκεψη, είχε τονιστεί πως: 

«Ό,τι και να γίνεται με την ομάδα, στην Τούμπα περιστατικά βίας (έστω και μικρά) δεν θα γίνονται ανεκτά και ήδη, με τη βοήθεια και των συνδέσμων φέτος δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Η κουβέντα για το αν και πόσο τραυματίστηκε ο Λαζαρίδης δεν μπορεί να καλύπτει το γεγονός ότι βρέθηκε ένας ηλίθιος να του δώσει το δικαίωμα να κάνει το κομμάτι του». 

Τότε, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε ανακοινώσει ότι, εφόσον εντοπιστεί ο οπαδός, θα του απαγορευτεί -δια παντός- η είσοδος στην Τούμπα.

ΑΕΚ-ΝΠΣ Βόλος (2023)

Η ΑΕΚ κάνει φιέστα τίτλου στην OPAP ARENA στις 14 Μαΐου του 2023 και οπαδός της προσπαθεί να τη χαλάσει, πετώντας φωτοβολίδα. Η κίνησή του αυτή προκαλεί εκνευρισμό στην ΠΑΕ, η οποία, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα το πρόσωπο του οπαδού που πέταξε τη φωτοβολίδα. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, μεταφέρθηκαν τα εξής:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ ξεκαθαρίζει πως το απαράδεκτο περιστατικό με την ρίψη φωτοβολίδας στον αγώνα με τον Βόλο, αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που πρέπει. Από την πρώτη στιγμή προσωπικά ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης ασχολήθηκε με την πλήρη του διαλεύκανση. Ο υπαίτιος για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια έχει ήδη βρεθεί και δεν πρόκειται να μπει ποτέ ξανά στην ζωή του στο γήπεδο της ΑΕΚ! Έχει ενημερωθεί σχετικά ήδη η διεύθυνση Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ και θα γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται. Παράλληλα θα αποδοθούν οι ευθύνες που αρμόζουν στους υπεύθυνους της εταιρείας security.

 H ΠΑΕ ΑΕΚ είναι αποφασισμένη να δώσει μια και καλή τέλος σε κάθε ανάλογο φαινόμενο στο Σπίτι Μας. Από δω και στο εξής όποιος βγάζει βεγγαλικά ή ρίχνει φωτοβολίδες στο γήπεδο μας, θα εντοπίζεται επιτόπου από το σύστημα των καμερών ασφαλείας και θα του απαγορεύεται δια παντός η είσοδος στην OPAP Arena! Μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε ανάλογη ανεύθυνη συμπεριφορά κι εγκληματική ανοησία! Καμία θέση στο στολίδι μας για οποιονδήποτε δεν σέβεται την ΑΕΚ και τον κόσμο που μας στηρίζει! 

Κι όποιος δεν θέλει να το καταλάβει με τα λόγια, θα το καταλάβει στην πράξη…»


ΑΕΚ-Άγιαξ (2023)

Ένωση και Αίαντας έβαλαν... κόντρα για το Europa League στις 5 Οκτωβρίου του 2023. Στη διάρκεια του ματς, οπαδοί (δύο στον αριθμό, όπως έγινε μετά γνωστό), ανάρτησαν εθνικιστικό πανό και, σύμφωνα με την ΠΑΕ, η τιμωρία τους θα είναι «δια βίου αποκλεισμός από το γήπεδο».

 Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της και προαναγγέλλοντας ότι θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

«Θα εντοπίσουμε οπωσδήποτε τους υπεύθυνους και θα απαγορευτεί δια παντός η είσοδός τους στο γήπεδο μας», έλεγε η διοίκηση.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (2023)

Στις 22 Οκτωβρίου του 2023, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται... επεισοδιακά στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στη διάρκεια της αναμέτρησης, σκάει κροτίδα κοντά στον Χουάνκαρ των «πρασίνων», ο οποίος έκανε προθέρμανση με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στο χορτάρι, να υπάρξει μεγάλη -και για διάρκεια- ένταση στο ντέρμπι.

Ο τραυματισμός (στο αφτί) του τότε παίκτη του Παναθηναϊκού αμφισβητήθηκε από τον Ολυμπιακό, ωστόσο η διοίκηση δεσμεύτηκε πως θα βρεθεί ο οπαδός και θα του απαγορευτεί, δια παντός, η είσοδος στο γήπεδο του Φαλήρου.

Λίγες εβδομάδες, μετά το επεισόδιο, έγινε γνωστό ότι η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον οπαδό του Ολυμπιακού, ο οποίος πέταξε την κροτίδα, που έσκασε κοντά στον Χουάνκαρ.

Ολυμπιακός-Βαλένθια (2023)

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2023, Ολυμπιακός και Βαλένθια συναντήθηκαν στο ΣΕΦ. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα με την ισπανική ομάδα, ο Γάλλος διαιτητής διέκοψε τον αγώνα για «ρατσιστικό σχόλιο» από φίλαθλο που καθόταν στις court seats του γηπέδου.

 Στο φύλλο αγώνα έγραψε ότι του είπαν «άντε γαμ@@@ου μαύρη μαϊμού».

 Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός έλεγε τα εξής:

«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός είναι διαχρονικά ενάντια σε κάθε μορφή και ενέργεια ρατσισμού. Για τον λόγο αυτό, καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή λεκτική επίθεση του "φιλάθλου" της ομάδας μας σε βάρος ενός εκ των διαιτητών του αγώνα. Τέλος, ανακοινώνουμε ότι αφαιρείται άμεσα το εισιτήριο διαρκείας του και απαγορεύεται δια παντός η είσοδος του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας».


Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε (2024)

Παιχνίδι Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ με Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε να διεκδικούν το πλεονέκτημα στα play-offs της Euroleague, την οποία τελικά κατέκτησαν οι «πράσινοι», λίγους μήνες μετά.

Η ΚΑΕ «ξέχασε» γρήγορα τη σημασία της νίκης, λόγω ενός λεκτικού επεισοδίου κατά διαιτητή της αναμέτρησης.

 Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός, αφού καταδίκασε το περιστατικό, ευχαριστώντας τον υπόλοιπο κόσμο για την παρουσία του στο γήπεδο, ανακοίνωσε ότι από το συγκεκριμένο άτομο αφαιρέθηκε άμεσα το διαρκείας και πώς του απαγορεύεται δια παντός η είσοδός του στο ΟΑΚΑ. 

«Είναι αυτονόητο πως δεν θα επιτρέψουμε σε έναν άνθρωπο να χαλάσει την εξαιρετική εικόνα του συνόλου του κόσμου μας». Η σχετική ανακοίνωση: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR τάσσεται διαχρονικά ενάντια σε κάθε μορφή βίας, όπως έχει πολλάκις αποδείξει με τη στάση της. Η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ οι φίλαθλοί μας ήταν για μία ακόμη φορά εξαιρετική, γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Είναι αυτονόητο πως καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή λεκτική επίθεση που δέχθηκε ένας εκ των διαιτητών της αναμέτρησης από έναν «φίλαθλο». Είναι αυτονόητο πως δεν θα επιτρέψουμε σε έναν άνθρωπο να χαλάσει την εξαιρετική εικόνα του συνόλου του κόσμου μας. Είναι επίσης αυτονόητο πως του αφαιρείται άμεσα το εισιτήριο διαρκείας του και η είσοδός του στο ΟΑΚΑ απαγορεύεται δια παντός», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

«Τιμωρητική» διάθεση

Η ουσία είναι πως οι ΠΑΕ και ΚΑΕ έδειξαν, δε νομίζουμε να ξεχνούμε κάποια, έδειξαν -δημόσια σφαίρα- διάθεση τιμωρίας και παραδειγματισμού, προκειμένου -πρώτιστα- να προστατεύσουν οι ίδιες τα συμφέροντά τους.

Το δεύτερο -αλλά βασικότερο ζητούμενο- είναι το αν πράγματι εντοπίστηκαν και, αν πράγματι, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στα γήπεδα των ομάδων, που υποστήριζαν.

Τα πάντα, βέβαια, είναι θέμα συνεργασίας -διαφόρων επιπέδων- ώστε αυτά τα φαινόμενα να αποτελέσουν δια... παντός «φωτογραφίες αρχείου».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.