Δεν υπάρχει αρνητική ερώτηση για τον ΠΑΟΚ, υπάρχει μία αδυναμία που «απειλεί» την υπέρβαση

Κώστας Πετρωτός10 Νοεμβρίου 2023

Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ακυρώσει την ως τώρα επιτυχία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Δέκα ματς αήττητος είναι ο Δικέφαλος στο φετινό Κονφερενς Λιγκ και αυτό δεν είναι κάτι που το προσπερνάς έτσι απλά. Ειδικά, αυτό που κατάφερε το καλοκαίρι, να περάσει τρεις γύρους, χωρίς δικαίωμα λάθους, και χωρίς ουσιαστικά να έχει πάρει βοήθεια ως τότε από τις μεταγραφές πιστώνεται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον Λουτσέσκου, γιατί χρειαζόταν και μαεστρία στην διαχείριση και γερά νεύρα να αντέξει την πίεση.


Ο Ρουμάνος τεχνικός με τους παίκτες της περσινής ομάδας κατάφερε να βάλει τον ΠΑΟΚ στους ομίλους, να εξασφαλίσει στον σύλλογο ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο και να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα γύρω από την Τούμπα. Για οτιδήποτε θα καταφέρνει να πετύχει ο ΠΑΟΚ φέτος σε όλη την διάρκεια της σεζόν, η βάση της επιτυχίας του θα είναι αυτή η συναρπαστική περιπέτεια του καλοκαιριού.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε πόσο ασυνήθιστη για την ελληνική πραγματικότητα είναι μία ομάδα της χώρας μας δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων μιας διοργάνωσης να έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση σε νοκ άουτ φάση. Κι αυτό το πιστώνεται ο προπονητής και τα παλικάρια του ΠΑΟΚ, Μπράβο τους, λοιπόν, αλλά το πρόσημο της σεζόν θα κριθεί από εδώ και στο εξής.


Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για το τι σημαίνει απόλυτα πετυχημένη σεζόν


Το αν αυτή η σεζόν θα είναι άκρως πετυχημένη δεν είναι μία αφηρημένη συζήτηση. Υπάρχει συγκεκριμένος πήχης, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων που θα κρίνει αν ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει κάτι ξεχωριστό. Στην Ελλάδα, επιτυχία στο Πρωτάθλημα θεωρείται μία θέση στην πρώτη δυάδα και στο Κύπελλο η κατάκτησή του. Όσο για την Ευρώπη, το μέτρο σύγκρισης είναι η προ διετίας πορεία του ΠΑΟΚ στο Κονφερενς Λιγκ. Τότε είχε φτάσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Μαρσέιγ. Άρα, ο Δικέφαλος ψάχνει μία πορεία τουλάχιστον παρόμοια με εκείνη.


Κι αν αποφεύγει την συζήτηση ο Ραζβάν, το πρόβλημα είναι εκεί


Κάνοντας μία ανάλυση των δεδομένων, θα διαπιστώσει ότι έχει υλικό που παιχνίδι με το παιχνίδι δείχνει καλύτερο από εκείνο της περιόδου 2021-2022. Από την μέση και μπροστά, σίγουρα. Για τα μετόπισθεν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Χθες, η Αμπερντιν πέτυχε δύο γκολ σε ισάριθμες τελικές και μάλιστα η μία δεν ήταν καν επίθεση, ήταν εκτέλεση ενός φάουλ. Συνολικά 20-2 ήταν οι τελικές και το σκορ 2-2. Προφανώς, και αυτό το στατιστικό δείχνει πόσο πιο επιθετικός και παραγωγικός σε φάσεις ήταν ο ΠΑΟΚ σε σχέση την σκωτσέζικη ομάδα, όμως, από την άλλη, μαγκιά της Αμπερντίν που είχε 100% ευστοχία, Όπως μαγκιά ήταν και για τον ΠΑΟΚ όταν νίκησε την Άιντραχτ 2-1 με 4-18 τελικές ή την Χάιντουκ 3-0 με 6-11 τελικές.

Αν, μάλιστα, κάνουμε και μία ανάλυση των γκολ που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ από την Αμπερντίν εξαιρώντας το φάουλ, θα δούμε ότι όλα είναι από παίκτες που έπαιζαν στην επίθεση, κοντά ή μέσα στην περιοχή. Ο Μιόφσκι και ο Πολβάρα στο στάδιο Πϊτορντι, ο Ντουκ στην Τούμπα. Ένας άλλος φορ, ο Ραντούλοβιτς της Ελσινκι είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ και ειδικά στον Εκόνγκ (όπως χθες ο Ντουκ) στο ματς της πρεμιέρας.

Η αδυναμία στο να αναχαιτιστούν οι προσπάθειες αντίπαλων επιθετικών μέσα στην περιοχή της ομάδας, είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από κανένα χαλάκι. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Λουτσέσκου δεν θέλει να ανοίξει αυτή την συζήτηση δημόσια γιατί δεν θέλει να εκθέσει παίκτες. Καλά κάνει, είναι προπονητής, οφείλει και είναι η δουλειά του να τους παρέχει κάλυψη, γιατί έτσι κερδίζει την εμπιστοσύνη τους. Γι’ αυτό και απέφυγε να πει το οτιδήποτε για την ανυπαρξία του Σαμάτα στην OPAP Arena, ενώ αντίθετα υπογράμμισε την καλή παρουσία του, που συνδυάστηκε και με ένα ωραίο γκολ χθες.

Όμως, είναι δεδομένο ότι στις συνεντεύξεις Τύπου οι ερωτήσεις θα γίνονται. Και δεν είναι αρνητικές οι ερωτήσεις. Τα προβλήματα που περιγράφουν είναι το ζητούμενο και αυτά πρέπει να λυθούν. Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να κάνει μία πορεία α λα Μαρσέιγ και ακόμη καλύτερη, είναι ανάγκη να βρει τις λύσεις για να σφίξει η άμυνά του. Προς το παρόν, και χθες, όπως και στο Καραϊσκάκη, με τον αντίθετο τρόπο (Κεντζιόρα μέσα και Εκόνγκ στον πάγκο) πειστήκαμε ότι ο Πολωνός είναι πολύ πιο αποτελεσματική ανασταλτικά λύση, ειδικά όταν η αντίπαλη ομάδα έχει στη σύνθεσή της, επιθετικούς με έφεση στο σκοράρισμα.


Πρέπει να δουλέψει στο μυαλό για το crash test με την Άιντραχτ


Φυσικά, μία μεγάλη πορεία στο Κόνφερενς Λιγκ, χρειάζεται ώθηση με κάθε τρόπο. Κι αυτή την στιγμή, αυτό που μπορεί να σπρώξει τον ΠΑΟΚ όσο πιο μακριά γίνεται στην διοργάνωση είναι η πρωτιά στον όμιλο. Τα πάντα θα παιχθούν στην Γερμανία στα τέλη του μήνα, εκεί που η Άιντραχτ, όπως έχει διαμηνύσει ο προπονητής της, Ντίνο Τοπμέλερ και οι παίκτες της, θα περιμένουν τον ΠΑΟΚ με άγριες διαθέσεις. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αρχίσει να δουλεύει από τώρα πάνω σε αυτό το παιχνίδι πνευματικά.

Το ματς θα είναι υψηλής έντασης και για να μην χαθεί η διαχείρισή της, απαιτείται απόλυτα καθαρό μυαλό και αυτοσυγκράτηση. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, αν και μακριά ακόμη, αφού υπάρχει το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, η διακοπή και μετά ο αγώνας με τον Πανσερραϊκό, θα είναι το πιο σημαντικό κρας τεστ για το που μπορεί να φτάσει ο ΠΑΟΚ φέτος, ειδικά τώρα που οι Γερμανοί εμφανίζονται θιγμένοι από την ήττα στην Τούμπα.


Υ. Γ 1. Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής φαίνεται από τη νοοτροπία του σε δύσκολες στιγμές. Ο Τάισον είναι ένας από αυτούς και φάνηκε και χθες, που δεν άφησε καν την ομάδα του να αγχωθεί όταν έμεινε πίσω στο σκορ. Πάτησε πρώτος το γκάζι και παρέσυρε όλους τους υπόλοιπους στον ρυθμό του. Είναι και ευλογία για τον Κωνσταντέλια πως στα χρόνια που διαμορφώνει τον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα του έχει τον Τάισον δίπλα του να του δίνει το παράδειγμα.

Υ. Γ. 2 Απορώ πραγματικά για το τι έβλεπε ο VAR στις φάσεις της ανατροπής του Κωνσταντέλια που ο αμυντικός του πατά το πόδι και εκείνης του 2-2 που ο Ρούμπεζιτς γκρέμισε τον Σαμάτα με τον ώμο του, δευτερόλεπτα πριν η Αμπερντίν κερδίσει το φάουλ που ο Μακγκράθ εκτέλεσε άψογα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.