Δεν φοβάσαι τον ΠΑΟΚ όταν έχει χρόνο να προετοιμάσει τα παιχνίδια

Κώστας Πετρωτός13 Μαΐου 2024

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε κατά κράτος του Ολυμπιακού και τον έθεσε ουσιαστικά νοκ-άουτ από την μάχη του τίτλου, την οποία, πλέον, έχει μετατρέψει σε υπόθεση Δικεφάλων: Ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του έχουν αντιπάλους τον Αλμέιδα και τους δικούς του ποδοσφαιριστές, που, όμως, έχουν ένα μικρό προβάδισμα, γιατί αν κερδίσουν τα δύο παιχνίδια που τους απομένουν δεν εξαρτώνται από το αποτέλεσμα άλλου αγώνα, όπως συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ και το Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ απέδειξε για μία ακόμη φορά πώς όταν έχει τον χρόνο να προετοιμάζει τα παιχνίδια, πολύ σπάνια πλέον λαθεύει. Ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του μπορούν και σκανάρουν σωστά τον αντίπαλο και, το κυριότερο, προετοιμάζουν σωστά, ειδικά στο ψυχολογικό κομμάτι, την ομάδα τους. Οι εικόνες που μας έδειξε το ΠΑΟΚ TV μεσοβδόμαδα με τον 54χρονο τεχνικό να «φτιάχνει» τον Τάισον και αυτός να ανταποδίδει χθες με ένα εξαιρετικό παιχνίδι, είναι μία ακόμη απόδειξη πώς ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει το know how αγώνων, στους οποίους αυτά που παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο είναι τα βαριά χαρτιά.

Χθες, ο Δικέφαλος άγγιξε το άριστα σε επίπεδα συγκέντρωσης και ουσίας. Μοίρασε το παιχνίδι του μεταξύ άμυνας και επίθεσης… «τόσο-όσο» ώστε και να απειλήσει και να μην κινδυνέψει. Και πέτυχε και τους δύο στόχους του. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μία-δύο καλές στιγμές, όπως η φάση με Μαρτίνς-Κοτάρσκι, όσο το σκορ ήταν ανοιχτό, αλλά πραγματικά μεγάλη ευκαιρία ήταν μόνο το δοκάρι του Όρτα στις καθυστερήσεις του ματς και ενώ ήδη ο ΠΑΟΚ προηγούταν με 2-0. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι είχαν το τετ-α-τετ του Κωνσταντέλια με τον Τζολάκη μόλις στο 12’ και στο 26’ προηγήθηκαν με τον Τάισον, κάτι που τους έδωσε την άνεση να διαχειριστούν όπως ήθελαν εκείνοι το παιχνίδι.

Ο Αντρίγια των μεγάλων αγώνων

Το παιχνίδι τους ειδικά στο ανασταλτικό κομμάτι ήταν σεμιναριακού επιπέδου, αφού απενεργοποίησαν κάθε επιθετική διάθεση της ομάδας του Μεντιλίμπαρ. Αυτή την φορά ήταν σαφές ότι ο Λουτσέσου είχε δώσει οδηγίες στους δύο μπακ, Σάστρε και Μπάμπα (ειδικά στον Γκανέζο) να μην ανεβαίνουν πολύ, είδε Κουλιεράκη και Κεντζιόρα να «καταπίνουν» Ναβάρο και Ελ Κααμπί, ενώ είχε και έναν Αντρίγια πανταχού παρόντα, να αποδεικνύει πώς τα μεγάλα ματς τον εξιτάρουν. Τυχαία δεν είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 16 γκολ, ούτε φυσικά το γεγονός ότι έχει σκοράρει στα περισσότερα μεγάλα ματς (στα δύο με την Άιντραχτ, σε δύο με Παναθηναϊκό, στα καλοκαιρινά πολύ κρίσιμα ματς των προκριματικών του Conference League). Το ιδιαίτερο χθες ήταν ότι είχε εξαιρετική συνεργασία με τον Σάστρε και στην κυριολεξία «έσβησαν» κάθε απόπειρα του Ολυμπιακού να βγει από τα αριστερά.

Φυσικά, οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν άδειοι από ενέργεια και ιδέες και ουσιαστικά δικαίωσαν τον Λουτσέσκου για την τακτική των μικρών και όχι μεγάλων επιθετικών ρίσκων που πήρε η ομάδα του. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήξεραν ότι αν προηγηθούν στο σκορ, ο αγώνας θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμος από μέρους τους (και με συμπαραστάτη μια τρομερή κερκίδα) και αυτό έκαναν.

Ενα πόρισμα για τη νέα σεζόν: Ο ΠΑΟΚ πρέπει να νικάει και σε μέτρια μέρα

Το γράψαμε και πιο πάνω, όμως. Όταν υπάρχει επαρκής χρόνος για να προετοιμαστεί σωστά ο ΠΑΟΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα παιχνίδια του, συνήθως. Βρίσκει τον τρόπο και εμφανίζει όλα τα ατού του σε πολύ καλή κατάσταση και, κακά τα ψέματα, όταν η μεσοεπιθετική του τριάδα προσεγγίζει υψηλά επίπεδα απόδοσης, όπως συνέβη χθες με τους Τάισον, Αντρίγια, αλλά και κατά διαστήματα τον Κωνσταντέλια που στην φάση του 2-0 έκανε μαγική κίνηση με αλλαγή κατεύθυνσης αποφεύγοντας τον Κίνι, τότε «κλειδώνει» τις νίκες.

Το πρόβλημα υπάρχει όταν τα ματς είναι διαδοχικά, υπάρχει σωματική και πνευματική κόπωση με αποτέλεσμα η ομάδα να μην έχει την καλύτερη απόδοση. Σε αυτά τα ματς χρειάζεται ο παίκτης που θα πετύχει ή θα δημιουργήσει ένα γκολ με μία προσωπική ενέργεια που στον ΠΑΟΚ λείπει και είναι επιτακτικό να αποκτήσει το καλοκαίρι.

Αλλά ας μην φεύγουμε από το παρόν. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να συνεχίσει με την ίδια συγκέντρωση και ωριμότητα και στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό την Τετάρτη, ευελπιστώντας την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός να κόψει βαθμό ή βαθμούς από την ΑΕΚ.

Προλαβαίνουν να γεμίσουν οι μπαταρίες του Ολυμπιακού;

Εδώ είναι και το μεγάλο ερωτηματικό. Προλαβαίνει να γεμίσει ο Ολυμπιακός τις μπαταρίες του και να σταθεί ανταγωνιστικός απέναντι σε μία ΑΕΚ που επί 2,5 εβδομάδες θα προετοιμάσει αυτό το παιχνίδι; Αυτή είναι μία ερώτηση που μόνο ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του μπορούν να απαντήσουν και ήδη ο Ισπανός τεχνικός από χθες είπε ότι η ομάδα του θέλει βαθμούς για να διασφαλίσει ότι δεν θα τερματίσει τέταρτη και άρα θα βάλει σε κίνδυνο την υπόθεση Ευρώπη.

Σε δύο μέρες θα πάρουμε την απάντηση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.