Ο καθηγητής Ιωάννης Πρασσάς εξηγεί πως πρέπει να κρατήσουμε όσο το δυνατόν ορθότερες τις «ασπίδες» μας μέχρι να περάσει και η τελευταία, εκρηκτική πράξη του, απ’ ότι φαίνεται, πλέον δύσκολου κύκλου της πανδημίας.
«Το διακύβευμα για την ώρα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα με το Ε.Σ.Υ. στα «κόκκινα» και σημαντικού μέρους του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Η έκκληση προς όλους είναι -αντλούμενοι κουράγιο από την μεγάλη εικόνα- να συνεχίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνεση στα μέτρα ώστε να βγάλουμε και αυτήν την πολύ επικίνδυνη στροφή χωρίς να ζήσουμε εντελώς οριακές καταστάσεις», επισημαίνει σχολιάζοντας παράλληλα ότι το αν θα κολλήσει τελικά το 20% ή το 40% του πληθυσμού είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Για τον καθηγητή μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο, σε μεγάλο βαθμό η έκβαση αυτού του κύματος είναι στο «χέρι» μας. «Έχουμε εργαλεία που λειτουργούν έναντι της όμικρον και έναντι όλων των άλλων παραλλαγών του ιού (μάσκες – τεστ- εξαερισμοί κτλ). Κανένα απ’ αυτά τα εργαλεία δεν προσφέρει απόλυτη προστασία ως προς την αποφυγή μόλυνσης αλλά η μαζική και ορθή χρήση τους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά απέναντι στην «Όμικρον», λέει και καλεί όλους όσοι είναι από 5 έως 105 ετών να εμβολιαστούν, έστω και στις καθυστερήσεις. «Η «Όμικρον» δεν είναι σε καμία περίπτωση «κρυολόγημα». Αντίθετα, είναι ένας άκρως επικίνδυνος κορωνοϊός για όσους παραμένουν ανοσιακά παρθένοι. Επίσης, το μακροχρόνιο covid και η συχνότητα πρόκλησης του, ακόμη και σε εμβολιασμένους που νοσούν σχετικά ελαφριά, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό της πανδημικής εξίσωσης».
Πηγή: instanews.gr