Στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο γενικός γραμματέας της ΕΥΑΘ και μέλος της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Αλέξης Καλευράς , μιλώντας για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί φύλαξης και εποπτείας των οργανωμένων θυρών των ομάδων από μέλη της Ελληνικής αστυνομίας».
Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στον αέρα του Metropolis 95,5: «Για να καταλάβουν και οι ακροατές, εδώ και πολλά χρόνια εμείς ως αστυνομικοί, ζητάμε την απεμπλοκή μας από τα γήπεδα.
Η ΠΑΕ είναι εταιρίες και δεν έχει καμία δουλειά η ελληνική αστυνομία να ελέγχει ποιος οπαδός θα μπει μέσα στο γήπεδο και ποιος όχι. Τα τελευταία χρόνια, με τον έλεγχο από τις ΠΑΕ στις κομβικές κερκίδες έχουν μειωθεί τα προβλήματα. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι επί εποχής Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ βάζαμε έξω από τη θύρα 4 αστυνομικούς. Ή να ξεχάσω στο ΟΑΚΑ που είχε εγκλωβιστεί μια ολόκληρη διμοιρία και την βαρούσαν 1.500 άτομα.
Είναι και λίγο υποκριτική και η ανακοίνωση των προέδρων των ομάδων. Ή θα λειτουργούν οι κάμερες παντού ή δεν θα λειτουργούνε. Ή θα τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας παντού ή δεν θα τηρούνται.
Η αστυνομία είναι για να φυλάει τον κόσμο από τις κλοπές, ληστείες, τα ναρκωτικά. Για τον ευπαθή κόσμο. Δεν είμαστε εμείς για να χρησιμοποιούμαστε όπως θέλει ο καθένας ανάλογα με τα συμφέροντά του,
Δεν έχουμε καμία δουλειά να πάμε έξω από τη θύρα 4 και να ελέγχουμε ποιος έχει εισιτήριο και ποιος όχι, έξω από τα τουρνικέ. Ότι και να γίνεται μετά, θα βγάζουν ανακοινώσεις οι ΠΑΕ και θα λένε φταίει η αστυνομία που δεν έκανε καλά η αστυνομία. Θα ξεκινήσει και πάλι ένα γαϊτανάκι, χωρίς αποτέλεσμα. Το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ΠΑΕ, όχι η αστυνομία. Ο νοικοκύρης είναι υπεύθυνος για το σπίτι του, όχι ο γείτονας. Πρέπει να έρθω εγώ ως αστυνομία.
Κάνουμε να γλυτώσουμε από αυτά και συνέχεια προκύπτουν άλλα. Και πλέον τα περισσότερα επεισόδια γίνονται στα μικρά ματς, και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως το βόλεϊ. Για το φαινόμενο της αθλητικής βίας, έχουν ευθύνη μόνο οι ΠΑΕ».
Παράλληλα, μίλησε και για το κλείσιμο των συνδέσμων, λέγοντας πως: «Έχουν αλλάξει τα παραστατικά και δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας σύνδεσμος. Έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και οι περισσότεροι σύνδεσμοι έχουν κλείσει».
Για το φαινόμενο της οπαδικής βίας στο σύνολό του, τόνισε πως: «Τα φαινόμενα βίας έχουν φύγει από τα γήπεδα. Έχουν πάει στα πάρκα, στους δρόμους και κάτω από τα σπίτια. Πλέον μιλάμε για ραντεβού. Το βασικό πρόβλημα πλέον έχει μεταφερθεί στον δρόμο».
Τέλος, μίλησε και για το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αστυνομία της Θεσσαλονίκης: «Το προσωπικό είναι γερασμένο και σταματήσανε οι προσλήψεις. Η τελευταία σειρά που είχε μπει από τις πανελλήνιες ήταν το 1998. Την επόμενη δεκαετία έμπαιναν 100-200 άτομα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως μπαίναμε λιγότεροι, το προσωπικό ηλικιακά μεγάλωνε με αποτέλεσμα να μην έχουμε τις ίδιες αντοχές.
Ότι και αν απόφαση και αν παρθεί, τα αποτελέσματα θα φανούν πολλά χρόνια μετά. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει η νοοτροπία. Ή βίαια θα αλλάξει ή με την εκπαίδευση. Ο κόσμος ζητάει από μια κοινωνία που είναι μέτρια, να έχει υπηρεσίες σε επίπεδο 10».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ