Δεν χωρούν οι θεωρίες συνωμοσίας στο CAS

Κυριάκος Θωμαϊδης21 Ιουνίου 2020

Στην Ελλάδα μας αρέσει να συζητάμε πολύ γι’ αυτά που πρόκειται να γίνουν. Και να φτιάχνουμε θεωρίες συνομωσίας.

Στην Κεντρική Ευρώπη είναι αδιανόητες οι κουβέντες πριν εξελιχθεί το συμβάν. Οπότε οι εκτιμήσεις για την απόφαση ενός δικαστηρίου, παρέλκουν.

Οποιαδήποτε πρόγνωση για μια δικαστική απόφαση είναι εκτός της κοινής λογικής. Πόσο μάλλον αν δεν έχει παρακολουθήσει κάποιος την εξέλιξη της διαδικασίας: Τι θα υποστηρίξουν οι αντίδικοι, ποιες ερωτήσεις θα κάνει ο δικαστής και ποιο κλίμα θα υπάρχει στην αίθουσα.

Η συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου στο CAS δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πράγματα, αλλά για έναν Ολλανδό, έναν Γερμανό και έναν Ιταλό είναι υπόθεση ρουτίνας. Οι τρεις διαιτητές του Ανωτάτου Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης θα προετοιμαστούν κατάλληλα για να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο ποιος πρότεινε ποιον.

Ο ΠΑΟΚ πρότεινε τον Γερμανό και ο Ολυμπιακός τον Ιταλό. Μην εκπλαγείτε αν στο τέλος αποφανθούν αντίθετα από τις επιταγές των ομάδων που τους πρότειναν. Εχει συμβεί επανειλημμένα σε συνεδριάσεις του CAS.

Στο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης υπάρχουν 350 δικαστές – διαιτητές. Κανείς απ’ αυτούς δεν βάζει σε κίνδυνο τη φήμη του και την αντίληψη ανεξαρτησίας της δουλειάς του. Και λέμε «της δουλειά του» γιατί η θεωρία του λειτουργήματος είναι μόνο για τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Οι άνθρωποι του CAS είναι διαιτητές, λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο μεσολαβητικά και επιδιώκουν πάντα η απόφασή τους να είναι «κατά το δυνατόν» ομόφωνη.

Στην περίπτωση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, το δικαστήριο θα χρειαστεί ενδεχομένως περισσότερες από μία ακροαματικές διαδικασίες. Όμως θα φροντίσει να μπει στην ουσία του ζητήματος, να δει όλες τις πτυχές και να βγάλει μία δίκαιη απόφαση. Άλλωστε υπάρχουν οκτώ προηγούμενες αποφάσεις του CAS για θέματα πολυϊδιοκτησίας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.