Δανία: Εντοπίστηκαν καλοδιατητημένοι σκελετοί... δώδεκα αίωνων!

Metrosport Team16 Οκτωβρίου 2024

Καλοδιατηρημένους σκελετούς που θάφτηκαν στα τέλη του 9ου αιώνα φαίνεται πως ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Δανία.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Skynews, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νεκροταφείο 2.000 τετραγωνικών μέτρων, στο χωριό του Αασούμ, κοντά στην πόλη Οντένσε, το οποίο περιελάμβε συνολικά 50 σκελετούς που χρονολογούνται από την εποχή των Βίκινγκ.

Όπως εκτιμάται, τα υψηλά επίπεδα κιμωλίας και νερού στο έδαφος της περιοχής βοήθησαν στην διατήρηση των σκελετών, που ανήκουν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και παιδιά, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η ανάλυση του DNA τους θα έριχνε φως στη ζωή και την καθημερινότητα των Βίκινγκ.

Μιλώντας στο Skynews, ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, Μάικλ Μπορέ Λούντο, έκανε λόγο για μια εκπληκτική ανακάλυψη, που θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σπουδαία, εάν οι αναλύσεις DNA δείξουν ότι επρόκειτο για συγγενείς ή αποκαλυπτικό τον τόπο προέλευσής τους. 

«Σε έναν τάφο, μια γυναίκα είναι θαμμένη μέσα σε άμαξα -το ψηλότερο μέρος ενός κάρου των Βίκινγκς χρησιμοποιούνταν ως φέρετρο- υποδηλώνοντας ότι ανήκε στο ανώτερο τμήμα της κοινωνίας», παρατήρησε ο Λούντο.

Μάλιστα, εκτός από τα ανθρώπινα λείψανα, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως καρφίτσες, χάντρες από κολιέ, μαχαίρια, ακόμη και ένα μικρό θραύσμα γυαλιού που μπορεί να χρησίμευε ως φυλαχτό, με τα σχέδια της καρφίτσας να «δείχνουν» ότι οι νεκροί θάφτηκαν μεταξύ 850 και 900 μ.Χ.

Η συντηρήτρια Τζανί Αμσγκάαρντ Έμπσεν ελπίζει ότι το χώμα μπορεί επίσης να περιέχει και άλλο διατηρημένο οργανικό υλικό στις πλάτες των καρφιτσών ή στις λαβές των μαχαιριών.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.