Δάγκειος πυρετός: Ανέτοιμη η Ελλάδα, αλλά ανοικτό το ενδεχόμενο

Στέφανος Αβραμίδης28 Μαΐου 2024

Ανέτοιμη είναι η Ελλάδα σε περίπτωση ενός νέου ξεσπάσματος της επιδημίας του Δάγκειου πυρετού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης αυτών των ασθενειών που «λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία, όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού.

Η Ελλάδα έχει ζήσει επιδημία Δάγκειου πυρετού το 1927-28, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο και μετέφερε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην ΕΕ, καθώς τα τελευταία χρόνια, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στη Νότια Αμερική συνολικά η αύξηση κρουσμάτων Δάγκειου Πυρετού ανέρχεται σε 250%», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας. 

Μάλιστα, ο δάγκειος πυρετός δεν είναι ο μόνος ιός που απειλεί τη χώρα, καθώς ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι του Δυτικού Νείλου, με αρκετά κρούσματα να  καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.