Copa America: Ο Χάμες Ροντρίγκες είναι εδώ!

Δημήτρης Μπασμπαρέλας07 Ιουλίου 2024

Χάμες Ροντρίγκες, η... αναγέννηση! Ο Χάμες, κύριοι, είναι εδώ! Αρχηγική παρουσία και εμφατική πρόκριση της Κολομβίας στην ημιτελική φάση του Copa America, με τον Χάμες να δηλώνει ξανά δυναμικό «παρών».

Τα μεγάλα τουρνουά πάντα επιφέρουν, άλλωστε, κάποιες εκπλήξεις. Στο προσκήνιο, έρχονται ομάδες, που δεν φαίνονταν ότι μπορούν. Άγνωστοι μέχρι πρότινος παίκτες αφήνουν το στίγμα τους… Είναι κι εκείνοι, όμως, που έχουν πάντα την ευκαιρία να αναγεννηθούν.

Στο Copa America του 2024, η... συνεχιζόμενη αναγέννηση του σταρ της Κολομβίας χαρακτηρίζεται από το ESPN ως «θαύμα». Η επίδοσή του, με ένα γκολ και δύο ασίστ το Σάββατο (6/7) σε ένα μόνο ημίχρονο, οδήγησε τη χώρα του στην ευρεία νίκη επί του Παναμά με 5-0.

Ήταν απλά η συνέχεια… Ο Χάμες Ροντρίγκες πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση και απέναντι στη Βραζιλία, με την Κολομβία να κατακτά την πρώτη θέση στον όμιλο, παίρνοντας ταυτόχρονα και την πρόκριση για τα προημιτελικά.



Η βολίδα με την Ουρουγουάη

Από ορισμένες απόψεις, «ο Χάμες φωτίζει ένα διεθνές τουρνουά και αυτό δεν πρέπει να είναι είδηση», όπως επισημαίνει το ESPN. Βγήκε στο προσκήνιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, με έξι τέρματα στο τουρνουά, οδηγώντας τους «Cafeteros» στα προημιτελικά. Το στήθος-βολέ στο εναρκτήριο γκολ του ματς εναντίον της Ουρουγουάης στη φάση των «16» παραμένει χαραγμένο στη μνήμη. Το ταλέντο του; Είναι εμφανές.


Εκτόξευση και… κάθοδος

Από εκείνη την πρωτόγνωρη εμφάνιση, η καριέρα του Χάμες εκτοξεύτηκε. Η μετακίνησή του στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν χαρακτηρίστηκε, όμως, ως πετυχημένη. Τα ίδια και κατά τη διάρκεια της διετίας στην Μπάγερν Μονάχου. Και μετά βήμα-βήμα, φάνηκε να... κατεβαίνει τα σκαλοπάτια. Πορεία καθοδική. Έβερτον, Αλ Ραγιάν, Ολυμπιακός και τώρα Σάο Πάολο στη Βραζιλία, όπου έπαιξε μόνο 22 παιχνίδια τον περασμένο χρόνο.


Όταν παίζει με την εθνική

Ωστόσο, κάτι συμβαίνει όταν ο Χάμες φορά τη φανέλα της εθνικής Κολομβίας. Είχε ήδη τρεις ασίστ στο τουρνουά, όταν από εκτέλεση κόρνερ στο ματς με τον Παναμά βρήκε τον Κόρντομπα. Μετά βρήκε ο ίδιος δίχτυα από το σημείο του πέναλτι στο 15ο λεπτό.

Η πιο εμπνευσμένη στιγμή του; Ήρθε μόλις τέσσερα λεπτά πριν από το ημίχρονο. Παρατηρώντας ότι η άμυνα του Παναμά «κοιμόταν», εκτέλεσε γρήγορα το φάουλ και βρήκε υποδειγματικά τον Λουίς Ντίαζ. 

Όταν ο Χάμες Ροντρίγκες αποχώρησε από το ματς, στο 73ο λεπτό, γνώρισε την απόλυτη αποθέωση. Standing ovation... Περιττό φυσικά να καταγράψει κανείς ότι αναδείχθηκε μετά το ματς ως ο κορυφαίος της αναμέτρησης.

«Πάντα προσπαθώ να βοηθάω τους συμπαίκτες μου, ώστε να μπορούν να παίξουν καλά και τους συγχαίρω, που έπαιξαν καλά», είπε ο Χάμες μετά το ματς και την πρόκριση στους «4». Πρόσφατα, μάλιστα, σημείωσε ακόμη ένα επικό γκολ σε φιλική αναμέτρηση, πριν το Copa America, με αντίπαλο τις ΗΠΑ. Απολαύστε το...


Ο ελεύθερος ρόλος και η… δουλειά των συμπαικτών

Είναι η δεύτερη φορά σε παιχνίδι, που είχε τρεις φορές συμμετοχή σε γκολ με την Κολομβία, σε επίσημες διοργανώσεις, αφού είχε γκολ και δύο ασίστ εναντίον της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 (4-1). Όταν ρωτήθηκε, αν είναι ο καλύτερος παίκτης στο Copa America, εκείνος παρέμεινε ταπεινός: «Υπάρχει πολύς χρόνος ακόμα. Απομένουν δύο παιχνίδια με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και το μόνο που θέλω να κάνω είναι να κερδίσω, οπότε απομένουν πολλά».

Εξακολουθεί να τίθεται, πάντως, το ερώτημα γιατί μπορεί να διαπρέψει με τη χώρα του, αλλά όχι σε συλλόγους. Για τον προπονητή της Κολομβίας, Νέστορ Λορέντζο, δεν υπάρχει μυστήριο.


«Είναι καλός παίκτης», είπε και πρόσθεσε: «Είναι ένας παίκτης, που είναι χαρούμενος μέσα στο γήπεδο. Ο προπονητής απλά βλέπει πώς απολαμβάνει το παιχνίδι».

Βοηθάει σίγουρα το γεγονός ότι ο Χάμες έχει σε μεγάλο βαθμό ελεύθερο ρόλο στην ομάδα, επιτρέποντάς του να κινείται δίπλα-δίπλα ή ακόμα και... πιο βαθιά στη μεσαία γραμμή για να βρει χώρο. Το πιο σημαντικό; Οι συμπαίκτες του φαίνονται πολύ πρόθυμοι να δουλέψουν για αυτόν. Κι όλο αυτό φαίνεται να δουλεύει.

Ο 32χρονος επιτελικός μέσος της Κολομβίας είναι πρώτος σε δημιουργία ευκαιριών στην φετινή διοργάνωση με 14, αφήνοντας πίσω του, τον Μέσι, που έχει 11 και τον Νικολάς ντε λα Κρουζ της Ουρουγουάης, που έχει 10.


Το αήττητο σερί

Αυτό, άλλωστε, μαρτυρούν οι αριθμοί, έτσι; Η Κολομβία ισοφάρισε πλέον το μεγαλύτερο αήττητο σερί της σε όλες τις διοργανώσεις (27 παιχνίδια, με 21 νίκες και έξι ισοπαλίες). Κάτι αντίστοιχο είχε επιτευχθεί μόνο άλλη μία φορά. Μεταξύ Ιουλίου 1992 και Μαρτίου 1994, αλλά με λιγότερες, μάλιστα, τότε επιτυχίες (με 13 νίκες και 14 ισοπαλίες). Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «τρικολόρ» έχουν κερδίσει πλέον τα 11 από τα τελευταία 12 παιχνίδια που έπαιξαν (έχουν και μία ισοπαλία).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.