Copa America-Κολομβία-Αργεντινή: Ο μεγάλος τελικός

Δημήτρης Μπασμπαρέλας14 Ιουλίου 2024

Η πρωταθλήτρια Αργεντινή αντιμετωπίζει την Κολομβία στον μεγάλο τελικό του Copa America 2024, τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/7). Ο σπουδαίος ποδοσφαιρικός αγώνας θα διεξαχθεί στο «Hard Rock Stadium», στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο τελικός έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 03:00 π.μ. τα ξημερώματα και θα μεταδοθεί από την ΑΝΤ1 και από τον ΑΝΤ1+. Λιονέλ Μέσι VS Χάμες Ροντρίγκες... Albiceleste VS Cafeteros.


Κάτοχος του τίτλου

Η Αργεντινή ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων, χωρίς πολλά προβλήματα, σημειώνοντας μάλιστα τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, δίχως να δεχθεί γκολ. Στον προημιτελικό, κόντρα στον Ισημερινό δοκίμασαν την αποφασιστικότητά τους, αλλά ο Εμιλιάνο Μαρτίνες ήταν και πάλι «παρών», αφού έκανε δύο αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι για να οδηγήσει την ομάδα του στα ημιτελικά. Οι κάτοχοι του τίτλου νίκησαν τους πρωτοεμφανιζόμενους, του Καναδά, με 2-0, καθώς τα γκολ των Άλβαρες και Μέσι έστειλαν την «Albiceleste» στον τελικό για 30η φορά.

Η αήττητη Κολομβία

Στο μεταξύ, η Κολομβία με έναν... αναγεννημένο αρχηγό, τον Χάμες Ροντρίγκες, συνέχισε την εντυπωσιακή της πορεία προς τον τίτλο, παραμένοντας αήττητη στους τελευταίους 28 αγώνες της (22 νίκες, έξι ισοπαλίες). Είναι το μεγαλύτερο σερί, δίχως ήττα στην ιστορία της.

Το παιχνίδι της μοίρας

Η τελευταία της ήττα, όμως, ήταν από την Αργεντινή στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το 2022. Όσον αφορά, τώρα, την πορεία της, στη διοργάνωση; Μετά από δύο νίκες και μία ισοπαλία στους ομίλους, η Κολομβία κέρδισε εύκολα τον Παναμά με 5-0 στα προημιτελικά, ενώ το γκολ του Τζέφερσον Λέρμα τους βοήθησε να επικρατήσουν με 1-0 της Ουρουγουάης, στα ημιτελικά. Η Κολομβία, ως πρωταθλήτρια του 2001, βρίσκεται στον τρίτο τελικό του θεσμού.

Η παράδοση

Αργεντινή και Κολομβία έχουν αναμετρηθεί 43 φορές, με την πρώτη να κερδίζει σε 26 περιπτώσεις. Από την άλλη, η Κολομβία έχει επικρατήσει εννέα φορές. Οι υπόλοιποι οκτώ αγώνες, έληξαν ισόπαλοι.

Στο Copa America, του 2021, Αργεντινή και Κολομβία τέθηκαν αντίπαλες στους ημιτελικούς. Ο αγώνας πήγε στα πέναλτι, όπου η Αργεντινή επικράτησε εντέλει με 3-2.

  • Όσον αφορά μόνο τον ίδιο θεσμό;

Οι δύο φιναλίστ του CONMEBOL Copa América 2024, έχουν αναμετρηθεί 15 φορές στην ιστορία των εθνικών τουρνουά, με επτά νίκες της «Αλμπισελέστε», τρεις νίκες για τους Κολομβιανούς και 5 ισοπαλίες. Στα 39 τα γκολ από τους Αργεντινούς, έναντι 17 των Κολομβιανών.

Οι πέντε τελευταίες αναμετρήσεις (όλες οι διοργανώσεις):

  • Αργεντινή 1-0 Κολομβία – Προκριματικά World Cup (2022)
  • Αργεντινή 1-1 Κολομβία – CONMEBOL Copa América (2021)
(η Αργεντινή πέρασε τελικό μέσω των πέναλτι με 3-2)

  • Κολομβία 2-2 Αργεντινή – Προκριματικά WC (2021)
  • Αργεντινή 0-2 Κολομβία – CONMEBOL Copa América (2019)
  • Κολομβία 0-0 Αργεντινή – Φιλικά (2018)

Αριθμοί και... tips

  • Αν κερδίσει την Κολομβία, η Αργεντινή θα είναι η πρώτη ομάδα, που θα κερδίσει 16 εκδόσεις του CONMEBOL Copa América, ξεπερνώντας το τρέχον ρεκόρ των 15 τίτλων, που μοιράζεται με την Ουρουγουάη. Από την άλλη, η Κολομβία επιδιώκει να ισοβαθμήσει με το Περού, τη Χιλή, αλλά και την Παραγουάη στην 4η θέση της λίστας με τους πρωταθλητές της διοργάνωσης (δύο τίτλοι, αλλά πολύ πίσω από τα... εννιά επιτεύγματα της Βραζιλίας).
  • Η Αργεντινή έφτασε στον τελικό σε έξι από τις εννέα... εκδόσεις του CONMEBOL Copa America, που έχουν παιχτεί τον 21ο αιώνα (2004, 2007, 2015, 2016, 2021 και 2024). Kαμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει μέρος σε περισσότερους από τους μισούς τελικούς, που έπαιξε εκείνη την περίοδο. Με τη σειρά της, η Κολομβία θα παίξει τον δεύτερο τελικό της στον αιώνα (2001, 2024).
  • Αυτή είναι η πρώτη φορά, που Αργεντινή και Κολομβία αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σε τελικό CONMEBOL Copa America. Η La Albiceleste είχε αντιμετωπίσει μόνο τρεις διαφορετικούς αντιπάλους στους επτά τελικούς της, στη διοργάνωση: Βραζιλία (4 φορές), Χιλή (2) και Μεξικό (1).
  • Η Αργεντινή δέχθηκε μόνο ένα γκολ στο CONMEBOL Copa America 2024. Οι μόνες εκδόσεις, στις οποίες η La Albiceleste τελείωσε με λιγότερα από δύο γκολ, ήταν τη δεκαετία του 1920: κανένα γκολ το 1921, κανένα το 1924 και κανένα το 1929, πάντα με τρεις αγώνες.

Πιθανές ενδεκάδες

Αργεντινή: Ε. Μαρτίνες, Μοντιέλ, Ρομέρο, Λ. Μαρτίνες, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ, Μακάλιστερ, Φερνάντες, Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.

Προπονητής: Λιονέλ Σκαλόνι

Κολομβία: Κ. Βάργκας, Σ. Αρίας, Κουέστα, Σάντσες, Μοχίκα, Λέρμα, Ρίος, Τ. Αρίας, Χάμες, Λουίς Ντίας, Κόρντομπα.

Προπονητής: Νέστορ Λορέντσο.

  • Διαιτητής: Ραφαέλ Κλάους (Βραζιλία)
  • Βοηθοί Διαιτητές: Μπρούνο Πιρές και Ροντρίγκο Κορέα (Βραζιλία)
  • Τέταρτος διαιτητής: Χουάν Μπενίτεθ (Παραγουάη)
  • VAR: Ροντόλφο Τόσκι (Βραζιλία)

Τρέλα για τον τελικό!

Στην πόλη Κάλι της Κολομβίας, ο Jonathan Zuluaga εκμεταλλευόμενος τον ενθουσιασμό, που έχει προκαλέσει η εθνική ομάδα της Κολομβίας κατά τη διάρκεια του φετινού τουρνουά, αποφάσισε να φτιάξει έργα τέχνης στα κεφάλια των πελατών του. Με κουρευτικές μηχανές, ξυραφάκια, μολύβια και πινέλα μακιγιάζ, δημιουργεί τα πρόσωπα των παικτών της εθνικής ομάδας της Κολομβίας, όπως ο Χάμες Ροντρίγκες.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τον τελικό, ένας σεφ στην Αργεντινή ανέλαβε την πρόκληση να δημιουργήσει μοναδικά σνίτσελ εμπνευσμένα από παίκτες, γνωστά και ως milanesa. Στην κουζίνα, ο σεφ, Νταμιάν Ζανότι, «σμιλεύει» προσεκτικά τα πρόσωπα των παικτών και τα επικαλύπτει με φρυγανιά πριν τα τηγανίσει. Οι πελάτες στο «El Antojo» του Μπουένος Άιρες μπορούν να απολαύσουν το «Dibunesa», που απεικονίζει τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, ή ένα «Mila Di Maria» προς τιμήν του Άνχελ Ντι Μαρία...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.