Χρυσόστομος Χατζηλάμπρου: Ποιο είναι το παιδί-θαύμα της Εθνικής Παίδων

Κωστής Παναγιώτου11 Αυγούστου 2024

Στη δεύτερη νίκη της Εθνικής Παίδων κόντρα στην Κροατία, για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EuroBasket U16, έλαμψε το άστρο του Χρυσόστομου Χατζηλάμπρου, με τον νεαρό άσο να πραγματοποιεί μια απίστευτη εμφάνιση!

Ο 16χρονος γκαρντ του Άρη δεν είναι άσημος για τους γνώστες του ελληνικού μπάσκετ, αλλά απέναντι στους Κροάτες φρόντισε να τον μάθουν και αυτοί που δεν τον ήξεραν, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 33 πόντους (4/11 δίποντα, 8/14 τρίποντα, 1/2 βολές) και 12 ριμπαόυντ σε 35:39 λεπτά, που βρέθηκε στο παρκέ.

Μάλιστα, τα 8 τρίποντα που σημείωσε ο Χατζηλάμπρου αποτελούν ιστορική επίδοση, καθώς είνια η δεύτερη καλύτερη στην ιστορία των EuroBasket U16, στον 21ο αιώνα.


Η μεταγραφή στον Άρη και η τιμωρία από την ΕΟΚ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο νεαρός άσος προκαλεί αίσθηση στο μπασκετικό κοινό. Στα 14 χρόνια του είχε ενεργό ρόλο με τον ΒΑΟΛ Χίου, βγάζοντας μάτια, με τις εμφανίσεις του, ενώ στο μπαράζ ανόδου απέναντι στην Αθλητική Λέσχη Μυτιλήνης, σημείωσε 41 πόντους!

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με τον ΒΑΟΛ Χίου και τα σωματικά του προσόντα δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα, με πολλές ομάδες της Basket League να κοιτούν την περίπτωσή του.

Ο Άρης, ο Ολυμπιακός και ο Προμηθέας είναι οι τρεις ομάδες που έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τους Θεσσαλονικείς να καταφέρουν εν τέλει να αποσπάσουν το "ναι" από τον Χρυσόστομο Χατζηλάμπρου, ντύνοντας τον στα κιτρινόμαυρα.

Ο προπονητής της Εθνικής Παμπαίδων, Δημήτρης Μποσβάρος, είχε μίλησε στο Metropolis 95.5 για τη μεταγραφή του Χατζηλάμπρου στον Άρη: «Μπορώ να μιλήσω για την τριβή που είχα μαζί του στην Κ15 της Εθνικής. Τον γνώρισα στα δύο τριήμερα. Είναι ένα χαρισματικό παιδί, είναι 2άρι και μπορεί να παίξει και σε άλλη θέση. Είναι αριστερόχειρας, είναι αλτικός και αθλητικός. 

Είναι αφοσιωμένος για να γίνει καλύτερος, τον πειράζει όταν η ομάδα χάνει και όταν δεν είναι εκεί. Το ταλέντο πάντα υπάρχει στην Ελλάδα, απλά δεν συνδυάζεται πάντα με την ποιότητα και την αθλητικότητα. Πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματα, παλεύουμε με χώρες που έχουν τεράστιες δεξαμενές για να διαλέξουν παιδιά. Στις αντίστοιχες ηλικίες τα παιδιά στο εξωτερικό είναι πιο έτοιμα, κάποιες στιγμές τους φτάνουμε, αλλά έχουμε μεγάλο πρόβλημα στις ηλικίες μετά 18-23».

Η μεταγραφή, όμως, του Χατζηλάμπρου στον Άρη, είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΕΟΚ. Η Ελληνική Ομοσπονδία είχε επιβάλλει πρόστιμο στον μάνατζερ για τη διαμεσολάβησή του στη μεταγραφή 15χρονου αθλητή, ενώ παράλληλα είχε αποκλείσει τον νεαρό άσο, προσωρινά, από τις κλήσεις των μικρών Εθνικών ομάδων.

Βάσει του νέου κανονισμού ένας μάνατζερ δεν μπορεί να εκπροσωπεί περισσότερους από δύο ανήλικους αθλητές. Ταυτόχρονα του έχει απαγορευτεί η δυνατότητα να παρακολουθούν δια ζώσης αγώνων των Ενώσεων και της ΕΟΚ σε οποιοδήποτε τουρνουά U18 και κλιμάκιων των μικρών εθνικών.

Λίγες μέρες αργότερα ο πατέρας του Χατζηλάμπρου με δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απολογήθηκε, ενώ ζήτησε την επανεξέταση της ποινής που επιβλήθηκε στον γιο του: «Θα ήθελα ως πατέρας του αθλητή να ζητήσω δημοσίως συγγνώμη για το λάθος που εν γνώση μου ενεπλάκη μάνατζερ στην καθοδήγηση του γιου μου, ενώ κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται και δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι κάτι που δεν θα ξαναγίνει. Advertisement Αναγνωρίζω και αποδέχομαι την δίκαιη απόφαση της ΕΟΚ για προσωρινό αποκλεισμό του γιου μου από τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων και θα παρακαλούσα για κατανόηση από τη μεριά της Ομοσπονδίας για τη μεταμέλειά μου και αν είναι εφικτό για τον μετριασμό της ποινής αυτής».

Τέλος καλό, όλα καλά για τον Χρυσόστομο Χατζηλάμπρου, οποίος επέστρεψε στις κλήσεις των Εθνικών ομάδων και διαπρέπει στο φετινό EuroBasket U16, σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις.

Σε δύο αγώνες με Ισραήλ και Κροατία ο 16χρονος γκαρντ είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 24.5 πόντους (52,4% στα τρίποντα), ενώ παράλληλα είναι πρώτος στα ριμπάουντ για την Ελλάδα με 9.5.

Παίκτες όπως ο Χρυσόστομος Χατζηλάμπρου είναι η απόδειξη ότι ταλέντο υπάρχει στην Ελλάδα, απλά δεν το αξιοποιούμε. Στον Άρη, ωστόσο, έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες του διεθνή άσου και στο μέλλον αναμένεται να μας απασχολήσει ξανά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.