Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο GrandBall Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», σε μια λαμπερή τελετή με έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
To κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας πιστοποιώντας για άλλη μια φορά την σταθερή δυναμική του. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.
Συνολικά, 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση TopNotch, η οποία καθιερώθηκε πέρυσι, κατέκτησαν 31 εστιατόρια.
Η διάκριση Top Notch απονέμεται στα εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Τρεις ήταν οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους (Hervé, Santoroκαι TheZiller’s) ενώ απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού στο εστιατόριο Apiri του Ηρακλείου Κρήτης. Συνολικά βραβεύτηκαν 54 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά, όσο και για την ίδια την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος.
Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό…χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο. έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας μας πως «η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα». Αυτά τα ορόσημα, τα μανιφέστα και τα συνθήματα παρέλασαν από τα κείμενα και το videowall της τελετής, μέσα από 15 ιστορικούς σταθμούς που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο είτε διεθνώς είτε εδώ στην Ελλάδα. Γαστρονομία και επανάσταση συναντήθηκαν με χιουμοριστικό τρόπο, οι πρωτεργάτες χειροκροτήθηκαν και το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το ότι η γαστρονομία είναι μια διαρκής επανάσταση που συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή καθώς τώρα άλλη μια επανάσταση, αυτή της «Ηθικής Γαστρονομίας» βρίσκεται προ των θυρών έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σεφ του πλανήτη
Το μενού του diner de gala της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, δημιούργησε ο ρηξικέλευθος Έκτορας Μποτρίνι, σεφ-ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας τα τελευταία εννιά χρόνια, του «Etrusco» στην Κέρκυρα.
Σε μια περίοδο έντονων αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που βάζει στο επίκεντρο την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών στη γαστρονομία, ο Έκτορας Μποτρίνι εξέφρασε με τις ιδέες του και την δημιουργία των πιάτων του, μια άλλη επανάσταση, την Επανάσταση των Υλικών στην Νέα Ελληνική Κουζίνα. Για τη βραδιά των Χρυσών Σκούφων ο Μποτρίνι δημιούργησε ένα μενού με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος αλλά του σπάνιου και μοναδικού. Δικαίως χειροκροτήθηκε με πάθος από σύσσωμη την αίθουσα στο τέλος του δείπνου.
Παρόντες στην τελετή, εκτός φυσικά από τους βραβευόμενους ήταν υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και διακεκριμένοι επιχειρηματίες
Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώςη γαστρονομία είναι για την Περιφέρεια ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της προβολής του brand name της Αττικής, έτσι ώστε να καταστεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός για όλον τον χρόνο.
Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος η Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μαρία Κυριάκου, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Group Brand Manager Nestlé Waters Ρόη Φίλου, η Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας Μαρίλη Αργύρη, ο Upfield Professional Lead Greece & Cyprus Χαρίλαος Τζανετάκης, o Γενικός Διευθυντής Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Marketing Manager Δωδώνη Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και η Γενική Διευθύντρια Marketing Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου.
Η τελετή απονομής των Ελληνικών Γαστρονομικών Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού,της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Χρυσοί Σκούφοι 2021
Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Fresco (Ξεν. « Sani Dunes – Sani Resort »), Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Hervé, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lauda (Ξεν. «Andronis Boutique Hotel»), Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lycabettus (Ξεν. «Andronis Luxury Suites»), Σαντορίνη15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens (Ξεν. «Astir Palace»), Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Selene (Ξεν. «Katikies Garden»), Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Squirrel (Ξεν. «Danai Beach Resort»), Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Treehouse (Ξεν. «Ekies All Senses Resort»), Χαλκιδική, 15,5/20 καιέναςσκούφος
Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Διόνυσος (Ξεν. «Elounda Beach»), Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden (Ξεν. «Grande Bretagne»), Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Grandma’s (Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»), Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Ντομάτα (Ξεν.«Sani Marina – Sani Resort»), Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Petra Restaurant (Ξεν. «CanavesOia Suites »), Σαντορίνη, 15/20 καιέναςσκούφος
Salonica Restaurant (Ξεν. «Makedonia Palace»), Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Santoro (Ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection»), Σαντορίνη, 15/20 και έναςσκούφος
The Ziller’s (Ξεν. «The Zillers»), Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Διακρίσεις Top Notch 2021
L’ Abreuvoir, Αθήνα
Alali Restaurant (Ξεν. «Astarte Suites»), Σαντορίνη
Ανδρέας, Σέρρες
Beef Bar (Ξεν. «Bill & Coo Coast Suites»), Μύκονος
Bill & Coo (Ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge »), Μύκονος
Bubo (Ξεν. «Ekies All Senses Resort »), Χαλκιδική
Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη
Cuvée (Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel & Spa»), Κως
Dome Real Cusine (Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki»), Θεσσαλονίκη
Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
Jackie O Beach, Μύκονος
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος
Kamares by Spondi (Ξεν.«Eagles Palace»), Χαλκιδική
Kensho Psarou (Ξεν. «KenshoPsarou Beach Hotel »), Μύκονος
Κρητικός, Αθήνα
Μαραθιά, Τήνος
Μαρίνα, Χαλκιδική
Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies Mykonos »), Μύκονος
Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies Santorini»), Σαντορίνη
Naos, Σαντορίνη
Nikkei, Αθήνα
Sense (Ξεν. «AthensWas»), Αθήνα
Sterna (Ξεν. «Kinsterna»), Μονεμβάσια
Sushi Mou, Αθήνα
Taverna (Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas»), Κρήτη
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
Travolta, Αθήνα
Vezene, Αθήνα
Water Restaurant (Ξεν.« Sani Asterias – Sani Resort»), Χαλκιδική
Yacht Club (Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas»), Κρήτη
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Diner de Gala Χρυσοί Σκούφοι 2021
Νέα Ελληνική Κουζίνα: Η Επανάσταση των Υλικών
Σύλληψη και δημιουργία μενού: Έκτορας Μποτρίνι
*Προζυμένιο ψωμί από αλεύρι παλιών ελληνικών ποικιλιών, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία, αφρός φέτας.
*Ταρτάκι από ρεβύθια Παναγιάς Λήμνου, όστρακα, γάρος, αρακάς
* Γαρίδα Κοιλάδος, παντζάρι, καπαρόφυλλα, μαστίχα Χίου
>Atlantis White 2020, Estate Argyros, Σαντορίνη, Ασσύρτικο – Αθήρι – Αηδάνι
*Παγωτό ρέγκα, καψαλισμένο ψωμί με αντζούγια, λάδι καμένης αγκινάρας
>Atlantis White 2020, Estate Argyros, Σαντορίνη, Ασύρτικο – Αθήρι–Αηδάνι
*Παλαμίδα, κορινθιακή σταφίδα, ταραμάς, βλαστάρια αγριοφυστικιάς (τσιτσίραβλα)
>Assyrtiko Santorini 2019, ΠΟΠ Σαντορίνη, Estate Argyros
*Τάρτα κολοκύθι , φύλλο λαδιού, Καρίκι Τήνου, τρούφα
>Kaiser Pilsner Beer
*Αρνάκι αυτόχθονης φυλής Φλώρινας Πελαγονίας, μελιτζάνα και συκομαΐδα, γιαούρτι, δυόσμος, καραμέλα ελιάς
>Cuvee Evdemon Santorini 2017,ΠΟΠ Σαντορίνη, Estate Argyros, Ασύρτικο
*Κρέμα σοκολάτας 65% κακάο, μύρτιλο, παντζάρι, παγωτό εστραγκόν, πέστο παντζαρόφυλλων
>Vinsanto Late Release 2001, ΠΟΠ Σαντορίνη, Estate Agyros, Ασύρτικο – Αθήρι – Αηδάνι
Νespresso Congo Organic
Τα πιάτα του δείπνου συνοδεύουν τα premium ιταλικά νερά, S.Pellegrinolightsparkling Φυσικό Μεταλλικό Νερό από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και AcquaPanna Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την Τοσκάνη
*Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν φέτα ΔΩΔΩΝΗ και γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό , ΙΩΝΙΣ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αρνί αυτόχθονης φυλής Φλώρινας Πελαγονίας από την Ε.Δ.Ο.Κ. και την “Chefs’ Brigade Slow food Community” και κουβερτούρα NESTLEDESSERT 65% κακάο.
Tο μενού του diner de gala υποστηρίζει η UPFIELD PROFESSIONAL
Συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης με την μπριγάδα του.