Χρυσάφης: «Ήθελα το όριο για το Ευρωπαϊκό - Με τρύπες το ταρτάν στο Καυτανζόγλειο»

Παναγιώτα Χαλκιά23 Φεβρουαρίου 2023

Μπορεί να μπήκε στο στίβο για να χάσει μάθημα αλλά μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε να γίνει ο γρηγορότερος σπρίντερ στην Ελλάδα. Με περίσσεια αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις ικανότητες του κυνηγά τη βελτίωση και τα ρεκόρ. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «εννιάψυχη γάτα» για τις δραστηριότητες του εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά στο ταρτάν φαίνεται να έχει βρει τη συγκέντρωση και την ηρεμία του. 

Ο Δημήτρης Χρυσάφης σημείωσε ατομικό ρεκόρ και έκοψε πρώτος το νήμα στην κούρσα των 60μ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο ΣΕΦ κρεμώντας στο στήθος το χρυσό μετάλλιο. Πέτυχε την πρώτη του πανελλήνια νίκη αλλά το σφίξιμο στη γάμπα περιόρισε τη χαρά του.

Ο 23χρονος αθλητής μίλησε στο Metrosport.gr για τη νίκη στο ΣΕΦ, το όριο του Ευρωπαϊκού που δεν έπιασε και τους στόχους του τη φετινή αγωνιστική περίοδο. 

Επιπλέον, διηγήθηκε το πώς άρχισε τον στίβο και τα δυνατά σημεία της πεντάχρονης πορείας του, το όνειρο του και το χαρακτηριστικό που θα ήθελε να βελτιώσει. 

Τέλος, αναφέρθηκε τις σχέσεις του με τον προπονητή-μπαμπά του, στην κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων και τη χρηματοδότηση που δεν είναι επαρκής.

«Με ταρακούνησε η κούρσα στην ημερίδα του ΣΕΦ – Ήθελα το όριο για το Ευρωπαϊκό»

Στα πρωινά προκριματικά έκανες ατομικό ρεκόρ και το απόγευμα πήρες το χρυσό μετάλλιο. Είσαι ικανοποιημένος από την παρουσία στου στο ΣΕΦ;

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί ήθελα να το κερδίσω. Όλη η προετοιμασία μας είχε στόχο την κούρσα στο Πανελλήνιο. Ήθελα έναν καλύτερο χρόνο αλλά δεν βγήκε. Είναι μεγάλη η επίδοση και χαίρομαι που τα κατάφερα. Κέρδισα το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μου. Το πρωί δεν περίμενα να κάνω τόσο καλή κούρσα γιατί ήταν αρκετά νωρίς, μόλις 10. Βλέποντας το 6.70, όμως, συνειδητοποίησα ότι το απόγευμα μπορώ να πιάσω το όριο για το Ευρωπαϊκό. Ήμουν σίγουρος ότι θα κερδίσω».

Ωστόσο, δεν κατάφερες να φτάσεις το όριο (6.63) για το Ευρωπαϊκό. Απογοητεύτηκες λίγο;

«Αν ήμουν λίγο πιο συγκεντρωμένος και αν αντιδρούσα λίγο καλύτερα, θα το έπιανα το όριο. Είναι αγώνες, όμως, και δεν μπορούν να πάνε όλα τέλεια. Ήμουν σε καλή κατάσταση αλλά με έσφιξε η γάμπα και τρόμαξα. Δεν έκανα την κούρσα που ήθελα να κάνω. Βλέποντας το χρόνο, ξέρω ότι μπορούσα να πιάσω το όριο αλλά φοβήθηκα και δεν ήρθε. Δεν πειράζει, όμως, προχωράμε».

Όμως, κέρδισες αθλητές όπως οι Νυφαντόπουλος, Τριβυζάς, Γκαραγκάνης, που είναι αρκετά γρήγοροι…

«Και ο Γιάννης και ο Παναγιώτης είναι πολλά χρόνια στον χώρο, έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα και τους θαυμάζω. Με τον Σωτήρη είμαστε «νέο αίμα» και πιστεύω έχουμε ακόμα πολλά να δώσουμε. Στην ημερίδα του ΣΕΦ είχα κάνει μια τραγική κούρσα. Μου είχε φύγει 2.5 μέτρα ο Γιάννης και αυτό με ταρακούνησε. Εκεί κατάλαβα ότι δεν μπορώ να είμαι τόσο χαλαρός και συγκεντρώθηκα».

Πώς πανηγύρισες την πρώτη σου πανελλήνια νίκη;

«Όταν τερμάτισα, απλά έλεγα «με έσφιξε η γάμπα μου, θα τρελαθώ». Στην απονομή δεν πανηγύρισα. Είναι η αλήθεια ότι δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη».

Έχεις τον τίτλο του γρηγορότερου σπρίντερ στην Ελλάδα. Σε ευχαριστεί αυτό;

«Φυσικά. Ελπίζω να τον κρατήσω και το καλοκαίρι. Στον κλειστό έκανα σταθερές επιδόσεις και μια καλή κούρσα στο Πανελλήνιο. Θέλω να πάω καλά και στον ανοιχτό».

Η παρουσία του κόσμου στις κερκίδες πώς σου φάνηκε;

«Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον Τεντόγλου που έφερε τόσους φιλάθλους στο στίβο και τον προωθεί. Μας βοηθά και εμάς αυτό».

Η προετοιμασία πώς εξελίχθηκε;

«Η προετοιμασία πήγε πολύ καλά. Αρχίσαμε λίγο αργά αλλά δεν είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα, οι τραυματισμοί ήταν μικροί και δεν μας έβγαλε εκτός προγράμματος».

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

«Εστιάζω στο καλοκαίρι. Θα κάνω μόνο προπονήσεις μέχρι τότε για να βγάλουμε και μια καλή επίδοση στο 100άρι. Θα ήθελα να βρεθώ στην ομάδα για το Μπρούνο Τζάουλι και μια καλή εμφάνιση στο Πανελλήνιο».

Η περσινή χρονιά τι γεύση σου άφησε;

«Δεν με ικανοποίησε τόσο. Ο κλειστός πήγε καλά αλλά το καλοκαίρι δεν ήμουν σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, είναι μόλις η πέμπτη χρονιά που τρέχω και φέτος άρχισα να βρίσκω τα πατήματα μου, να είμαι δηλαδή συγκεντρωμένος και χαλαρός. Αγχωνόμουν μόνος μου. Ένιωθα μια πίεση ότι πρέπει να δείξει ότι είμαι καλά και για αυτό δεν μου βγήκε».

«Πήγα σε αγώνα για να χάσω μάθημα – Είμαι καλύτερος στο 100άρι»

Άρχισες στίβο πριν πέντε χρόνια. Ποιο ήταν το ερέθισμα;

«Συμμετείχα στο σχολικό πρωτάθλημα για να χάσω μάθημα (γέλια). Είχα βγει δεύτερος και ήταν κάτι που δεν περίμενα. Δεν με ενθουσίαζε τόσο ο στίβος αλλά μου άρεσε ότι πηγαίναμε σε διάφορα μέρη και τρέχαμε. Έλαβα μέρος και σε κάποια άλλα και ενθουσιάστηκα. Μπήκα και στην ομάδα για το Ευρωπαϊκό Κ20 στην Ιταλία και κάπως έτσι άρχισε όμορφα για εμένα ο στίβος. Βέβαια, εκείνη την περίοδο δεν έκανα προπονήσεις, απλά πήγαινα στους αγώνες. Την επόμενη χρονιά άρχισα να προπονούμαι και είχα πολλές θλάσεις, δηλαδή το 2018 έκανα μόνο μια κούρσα. Ήταν δύσκολη η προσαρμογή στο στίβο γιατί πιο πριν έκανα βάρη και crossfit. Δεν ήταν το σώμα μου έτοιμο για στίβο».

Δοκίμασες κάποιο άλλο αγώνισμα στο στίβο ή κάποιο άλλο άθλημα;

«Έπαιζα ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Μου άρεσε να αθλούμαι και να μη μένω σπίτι. Κάποιο άλλο αγώνισμα του στίβου δε δοκίμασα. Θα ήμουν καλό στο μήκος (γέλια) όμως».

Θα ήθελες να δοκιμάσεις τις αντοχές σου και στις μεγάλες αποστάσεις;

«Όχι! Χρειάζεται άλλη υπομονή. Δεν μπορώ να κάνω 15 λεπτά συνεχόμενα (γέλια), προτιμώ να μου βάλεις διπλά 100άρια».

Προτιμάς το 60άρι ή το 100άρι;

«Έχω κάνει καλύτερες εμφανίσεις στα 60 αλλά θεωρώ ότι είμαι καλύτερος στα 100».

Ποια χαρακτηριστικά θα οδηγήσουν σε μια καλή κούρσα;

«Δεν χρειάζεται πίεση για να τρέξεις γρήγορα, θα έρθει μόνο του. Παίζει ρόλο η προπόνηση και η δουλειά που γίνεται στο μυαλό».

«Ξεχωρίζω το μετάλλιο στο ΣΕΦ γιατί ήταν η πρώτη πανελλήνια νίκη»

Ποιος αγώνας σου έχει μένει χαραγμένος στη μνήμη;

«Θυμάμαι τους πρώτους μου αγώνες. Έδινα χαρά στους γονείς μου και στον αδερφό μου, οι οποίοι έκαναν στίβο πιο παλιά. Ήταν ενθουσιασμένοι που άρχισα».

Συμμετείχες για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό στο Γκροσέτο στην Ιταλία. Πώς ήταν η εμπειρία;

«Ήταν όλα πρωτόγνωρα και οργανωμένα. Είχαμε και τα ρούχα με το εθνόσημο, που τρελαίνεσαι κάθε φορά που τα φοράς».

Θα ήθελες να βρεθείς στην ομάδα της σκυτάλης;

«Σίγουρα. Μπορούμε να διακριθούμε και αν το δουλέψουμε, θα κάνουμε καλές επιδόσεις. Είναι ωραίο σαν αγώνισμα. Μου αρέσει η διαδικασία και η κούρσα. Κάνεις προπόνηση με άλλους γρήγορους αθλητές, δένεσαι με τα παιδιά και έρχεται και η καλή επίδοση».

Πώς διαχειρίζεσαι τη δεύτερη θέση;

«Προφανώς, δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα. Κοιτάω πάντα τα λάθη μου και προσπαθώ να τα διορθώσω. Το σημαντικό είναι να βελτιώσεις τον εαυτό σου».

Ξεχωρίζεις κάποιο μετάλλιο;

«Αυτό που κέρδισα τώρα στο ΣΕΦ. Ήταν το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που κερδίζω στην κατηγορία των ανδρών».

Κάνεις κάτι ιδιαίτερο όταν βρίσκεται στο βατήρα;

«Χτυπάω παλαμάκια δύο φορές».

«Το ταρτάν έχει τρύπες στο Καυτανζόγλειο – Ευτυχώς, έφτιαξαν το γήπεδο έξω»

Πού προπονείσαι; Είσαι ικανοποιημένος από τις εγκαταστάσεις;

«Προπόνηση κάνω στο Καυτανζόγλειο και τα βάρη μου στο proponisis. Δεν έχουμε ποτέ ζέστη στο κλειστό και το ταρτάν είναι σε άθλια κατάσταση. Έχει τρύπες κα πλημμυρίζει. Όμως, έφτιαξαν το γήπεδο στο ανοιχτό, μπορείς να τρέξεις».

Πόσες ώρες κάνεις προπόνηση; Τι περιλαμβάνει;

«Κάνουμε προπόνηση κάθε μέρα εκτός της Κυριακής. Κάνουμε βάρη, έλκηθρα, κομμάτια. Φέτος, δώσαμε περισσότερη βαρύτητα στην τεχνική».

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που σε δυσκολεύει;

«Το γαλακτικό! Πιστεύω ότι είναι ένα δύσκολο κομμάτι προπόνησης για όλους τους σπρίντερ».

Ακολουθείς κάποιο πρόβλημα διατροφής;

«Όχι, ιδιαίτερα. Γενικά, μου αρέσει να τρώω».

«Αν μας χορηγούσαν ένα ποσό, το επίπεδο θα ήταν πιο υψηλό»

Ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή σου στην πορεία σου;

«Είναι πολύ καλός. Δημιουργεί το κατάλληλο πρόγραμμα για κάθε αθλητή. Δοκιμάζουμε πράγματα».

Πώς είναι να έχεις προπονητή τον μπαμπά σου (Γιώργος Χρυσάφης);

«Έχουμε καλή σχέση και ως πατέρας και γιος και ως προπονητής και αθλητής. Είμαστε φίλοι, γνωρίζει τα πάντα για εμένα. Δουλεύουμε καλά μαζί. Προφανώς, θα υπάρξουν διαφωνίες αλλά τις λύνουμε γρήγορα».

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή του;

«Τρέξε πιο γρήγορα».

Η χρηματοδότηση είναι επαρκής;

«Είναι άσχημη η κατάσταση στον στίβο. Δίνεις τόσο πολλά για ψίχουλα και δεν γίνεται και σωστά. Οι περισσότεροι αθλητές δουλεύουμε παράλληλα. Δεν υπάρχει οικονομική ανταπόκριση. Αν μας χορηγούσαν ένα ποσό, το επίπεδο θα ήταν πιο υψηλό. Έχει τύχει αρκετές φορές να ξοδέψω χρήματα δικά μου για τους αγώνες».

Ο Αλέξανδρος Μακεδονίας βοηθά;

«Ναι, οι άνθρωποι βοηθούν πολύ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σύλλογο που μας αγαπά και μας στηρίζει. Η κ. Χριστίνα και ο κ. Νίκος είναι δίπλα μας σε ό,τι και αν γίνει, τον πατέρα μου που με ανέχεται και με στηρίζει περισσότερο από όλους με τον δικό του τρόπο και το performance store για τα συμπληρώματα διατροφής και το c-work».

Είναι εύκολο να συνδυάσεις εργασία και πρωταθλητισμό;

«Δεν είναι εύκολο αλλά δεν έχεις και άλλη επιλογή κάποιες φορές».

«Μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις μέσα από τον αθλητισμό»

Ποια η στάση της οικογένειας σου;

«Με στηρίζουν πολύ. Χαίρονται πιο πολύ και από εμένα. Είναι δίπλα μου και το ζούνε μαζί μου. Με αγαπούν πολύ, έχουν περάσει τα πάντα με εμένα (γέλια)».

Τι σου έχει προσφέρει ο στίβος;

«Με έχει ωριμάσει. Ο αθλητισμός σε βοηθά στη ζωή σου. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι το μυαλό σου και αυτό σε βοηθά στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις μέσα από τον αθλητισμό».

Εκτός ταρτάν με τι ασχολείσαι;

«Δουλεύω και σπουδάζω στα ΤΕΦΑΑ των Σερρών. Είμαι στο μπάσκετ γυμναστής».

Στο μπάσκετ;

«Είναι ένα άθλημα που μου αρέσει. Πιο μικρός είχα ασχοληθεί και το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έκανε και ο μπαμπάς και ο αδερφός μου και μου φαίνεται οικείο το περιβάλλον».

Είναι εύκολο να είσαι συνεπής στις σπουδές σου;

«Με σωστό προγραμματισμό και πειθαρχία μπορείς να τα καταφέρεις».

«Θα ήθελα να βελτιώσω την τεχνική μου»

Τι θα ήθελες να βελτιώσεις αγωνιστικά στον Δημήτρη;

«Θα ήθελα να βελτιώσω την τεχνική μου, να κάνω καλύτερες επιδόσεις και να έχω περισσότερη υπομονή στην προπόνηση».

Θα κυνηγήσεις μια συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Ποιος αθλητής δεν θα ήθελε να συμμετέχει; Θα ήθελα να βρεθώ σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να κυνηγήσω και τη διάκριση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι όνειρο κάθε αθλητή».

Αφού αποχαιρετήσεις τον στίβο, τι σκέφτεσαι να κάνεις;

«Θέλω να μείνω στο χώρο του αθλητισμού και να ασχοληθώ με τη φυσική κατάσταση».

Γνωρίζοντας καλύτερα τον Δημήτρη

Πρότυπο: «Την οικογένεια μου. Θαυμάζω τον μπαμπά και τον αδερφό μου. Όταν έχεις μεγαλύτερο αδερφό, προσπαθείς να βαδίσεις στα χνάρια του. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται, που μας μεγάλωσε και μας στηρίζει ο μπαμπάς μου».

Αγαπημένο φαγητό: «Μουσακάς της μαμάς».

Αγαπημένο τραγούδι: «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο. Προτιμώ να ακούω ξένη και ελληνική μουσική».

Αγαπημένη ταινία/ σειρά: «Έχω μεγαλώσει με dragon ball. Μου αρέσει το The big bang theory, τo How I Met Your Mother και το Τwo and a half men».

Αγαπημένο χρώμα: «Άσπρο».

Αγαπημένο ποτό: «Campari»

Γούρι: «Όχι, δεν έχω».

Κατοικίδιο: «Έχω ένα σκυλάκι τον Κόμπι. Το όνομα τού το έδωσε η αδερφή μου».

Ελεύθερος χρόνος: «Προτιμώ να ξεκουράζομαι, να κάνω βόλτες με τη μηχανή και να πίνω καφέ με τους φίλους μου».

Μότο: «Να είσαι χαρούμενος και ευχαριστιέσαι τη ζωή σου».

Πώς θα περιέγραφες τον Δημήτρη με μια λέξη/φράση: «Εννιάψυχη γάτα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.