Χρυσάφι και ο χυμός από πορτοκάλι

Metrosport Team02 Νοεμβρίου 2023

Η τιμή του χυμού πορτοκαλιού εκτοξεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της πρόσφατης καταστροφικής συγκομιδής στις ΗΠΑ. Η αύξηση στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού συνεχίζει την ανοδική της πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτυγχάνοντας τον Οκτώβριο νέα ρεκόρ.

Ένας βασικός παράγοντας πίσω από την εκτίναξη της τιμής είναι τα μειωμένα αποθέματα, τα οποία έχουν μειωθεί σχεδόν στο 50%, συγκριτικά με το 2022, και είναι μόλις το ένα τέταρτο των επιπέδων του 2019.

Επιπλέον, η αύξηση είναι αποτέλεσμα μιας καταστροφικής συγκομιδής του 2022-23, η χαμηλότερη των τελευταίων 56 ετών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), κυρίως λόγω της εξάπλωσης του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών.

Αναλυτικότερα, στη Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75% της παγκόσμιας προσφοράς χυμού πορτοκαλιού, τα αποθέματα χυμού έχουν μειωθεί σχεδόν στο μηδέν, σύμφωνα με το mintecglobal.

Αυτή η εξάντληση προκύπτει από τη μείωση των αρχικών αποθεμάτων χυμού, τα οποία μειώνονται χρόνο με το χρόνο από το 2020.

Υπάρχει αυξημένη εξάρτηση από τον βραζιλιάνικο χυμό πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ, καθώς τα αποθέματα μειώνονται- ενώ η ευρωπαϊκή ζήτηση παραμένει ισχυρή, η προσφορά της αγοράς δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Δεδομένων των σημαντικών απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί λόγω της ασθένειας του πρασίνου, πολλοί διστάζουν να επανεπενδύσουν στη φύτευση περισσότερων πορτοκαλιών, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.


Τι είναι η ασθένεια του «κίτρινου δράκου»

Γνωστή και ως «Huanglongbing» ή ασθένεια του κίτρινου δράκου, η ανίατη λοίμωξη προκαλεί πράσινα και πικρά εσπεριδοειδή, με τα περισσότερα από τα προσβεβλημένα δέντρα να πεθαίνουν μέσα σε λίγα χρόνια, αναφέρει το USDA.

Μεταδίδεται από το ψιλοειδές, ένα μικροσκοπικό έντομο που μεταφέρει ένα βακτήριο το οποίο τρέφεται με το χυμό.

Η ασθένεια οδηγεί σε πρόωρη πτώση των καρπών, πικρούς και κακοσχηματισμένους καρπούς με μειωμένες αποδόσεις. Τελικά, σκοτώνει τα προσβεβλημένα δέντρα.

Ένα άλλο μεγάλο πλήγμα για την απογραφή ήταν οι απανωτοί τυφώνες στα τέλη του 2022 που έπληξαν τη Φλόριντα, τη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που παράγει χυμό πορτοκαλιού.

Ωστόσο, το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε την Τρίτη θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας στροφής της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Σον Χάκετ, της Hackett Financial Advisors.

«Πιστεύω ότι τους επόμενους 12 μήνες οι τιμές είναι πιθανό να υποχωρήσουν, πιθανώς κατά 50% από εκεί που βρίσκονται σήμερα, αν όχι περισσότερο», προέβλεψε ο Σον Χάκετ.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι η παραγωγή πορτοκαλιών Βαλένθια, η ποικιλία που χρησιμοποιείται συχνότερα για χυμό, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 23% για την περίοδο 2023-24, σύμφωνα με το USDA.

Με την περίοδο των τυφώνων να τελειώνει οι ελαιώνες της Φλόριντα έχουν σε μεγάλο βαθμό επανέλθει, δήλωσε ο Σον Χάκετ. Ένας τελευταίος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει τις τιμές είναι η επιβράδυνση της ζήτησης.

Το USDA αναφέρει ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό τα τελευταία 20 χρόνια. AFP

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.