«Χρειάζεται να πάρουμε δύο παίκτες, συν τον Μεϊτέ»

Metrosport Team16 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη: Γιώργος Καστάνης - Γιώργος Ζαΐρης

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ αυτή την στιγμή αγγίζει το 90% και αυτό που λείπει, σύμφωνα με τον προπονητή, είναι τρεις παίκτες συνολικά. Ο Μειτέ και δύο ακόμη. Ο επιθετικός και ο εξτρέμ. Τους οποίους δεν κατονόμασε.  Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ρωτήθηκε σχετικά...

- Θέλατε να είχατε το 90% του ρόστερ στην προετοιμασία, σας έλειπε αυτό το 10%; Πόσο διάστημα χρειάζεται ένας παίκτης για να μπει μαζί με την ομάδα όταν έρχεται ως μεταγραφή;

«Θα ξεκινήσω με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης και θα πω ότι εξαρτάται με την περίπτωση του παίκτη, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις των παικτών ίδιες. Εξαρτάται από την εμπειρία του παίκτη, την ικανότητα του και τις παραστάσεις του. Μπορώ να σας πω το παράδειγμα του Μαντί Καμαρά. Έχει εξαιρετικές δεξιότητες, αλλά έχει ένα πρόβλημα. Είχε παίξει το τελευταίο του ολόκληρο 90λεπτο σχεδόν επτά μήνες πριν. Χρειάζεται χρόνο για να μπει στα θέλω μας, γιατί μέχρι πρότινος έπαιζε ένα άλλο στυλ ποδοσφαίρου και πρέπει να προσαρμοστεί. Από αυτή την άποψη πρέπει να συνδεθεί περισσότερο με την ομάδα, με τους συμπαίκτες του γύρω του. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, να τον στηρίξουμε, να με τον περιβάλλουμε με όλη μας την εμπιστοσύνη, από την πλευρά του είναι λογικό να… υποφέρει λίγο σε μια νέα αρχή. Είναι ένας παίκτης με πολύ μεγάλη ποιότητα που μπορεί να μας βελτιώσει σε πολλούς τομείς μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, αν το πάμε κατά γράμμα και με βάσει τους αριθμούς ήταν εδώ μαζί μας στην Ολλανδία σχεδόν το 90% του ρόστερ. Αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με παίκτες που τραυματίστηκαν, με παίκτες που είχαν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες, με διάφορα ακόμα θέματα που υπήρχαν, τότε θα πω ότι δεν ήταν η καλύτερη στιγμή. Απλά έτσι ήρθε η κατάσταση για εμάς. Πρέπει να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά, να δουλέψουμε πολύ, να μιλήσουμε και να αναλύσουμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε ότι αφορά τις μεταγραφές το έχω ξαναπεί. Για να είμαστε πολύ καλά, χρειάζεται να πάρουμε δυο παίκτες ακόμα μίνιμουμ, συν τον Μεϊτέ. Τρεις παίκτες συνολικά. Είπα δυο παίκτες μίνιμουμ και δεν έβαλα τον Μεϊτέ μέσα σε αυτούς γιατί ήταν μέλος της ομάδας από πέρσι.

Η τελευταία φορά που μίλησα μαζί του, ήταν πριν από 10 ημέρες. Στην συνέχεια μπορούμε να σκεφτούμε τις επιλογές που θα παρουσιαστούν μπροστά μας στην αγορά μέσα στον Αύγουστο. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές μεταξύ παικτών στις μεταγραφές γενικότερα στην Ευρώπη, μπορεί να βρεθεί παίκτης που θέλει να φύγει από την ομάδα του, να μας αρέσει και να βρούμε την ευκαιρία να τον αποκτήσουμε. Δεν θέλω να μπω σε συζήτηση για συγκεκριμένες θέσεις, για αυτούς τους δυο παίκτες που αναφέρθηκα νωρίτερα ότι χρειάζεται να πάρουμε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού».

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Κυριάκο Κυριάκο

“Είμαι κομμάτι αυτής της ομάδας”

Έχει δεθεί με τον Δικέφαλο, από όλες τις απόψεις. Εκανε την έκτη προετοιμασία του με την ομάδα. Έχει κατακτήσει τίτλους, είναι λογικό να αισθάνεται “δεμένος” με το κλαμπ.

Ενδεικτική είναι η ερώτηση που του θέσαμε:

- Εσείς κι οι συνεργάτες σας, με τη δουλειά σας έχετε αλλάξει τον ΠΑΟΚ. Αλήθεια, ο ΠΑΟΚ πόσο σας έχει αλλάξει;

"Ίσως τώρα έχω περισσότερα άσπρα μαλλιά. Ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη με άλλαξαν πολύ, υπό την έννοια ότι έχω τεράστιο πάθος για αυτή την ομάδα. Θεωρώ τον εαυτό μου κομμάτι αυτής της ομάδας και επίσης -αυτό που είναι το πιο σημαντικό- μου έμαθε να διαχειρίζομαι πολύ μεγάλες εντάσεις. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο, να ξέρει να διαχειρίζεται εντάσεις".

“Δική μου η ευθύνη να διατηρήσω το γκρουπ σε ετοιμότητα”

Αυτός είναι ο προπονητής. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για την διαχείριση σε όλα τα επίπεδα. Και ασφαλώς το αποδέχεται στον απόλυτο βαθμό. Ρωτήθηκε ο Λουτσέσκου:

- Η συνοχή από την περυσινή σεζόν μπορεί να είναι ένα μεγάλο αβαντάζ, αλλά πίσω από αυτή μπορεί να κρύβεται η λέξη στασιμότητα. Μπορεί οι αντίπαλοι να διαβάζουν πλέον καλύτερα το παιχνίδι της ομάδας; Είναι ένας φόβος σας, όλο αυτό το σκεπτικό;

“Για πολλούς το γκρουπ έχει συνοχή και όντως έχει γιατί καταφέραμε να κρατήσουμε τους περισσότερους παίκτες. Έχουμε κάποια θέματα, έχουμε κάποιες ελπίδες, αλλά την ίδια ώρα από την δική μου οπτική και αυτό δεν έχει να κάνει με τον περίγυρο αλλά με εμάς μέσα στην ομάδα, τα πράγματα δεν ήταν τέλεια. Και αυτό γιατί, ο Ζίφκοβιτς έπαιξε Euro και αύριο θα ξεκινήσει την προετοιμασία στη Θεσσαλονίκη, γιατί ο Τάισον μετά από έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, πήρε άδεια για να ταξιδέψει στη Βραζιλία και του δώσαμε πέντε μέρες παραπάνω άδεια, επίσης ο Ντεσπόντοφ και ο Κουλιεράκης όπως ο Τάισον πήραν πέντε μέρες παραπάνω άδεια, ο Κωνσταντέλιας και εδώ είναι δική μας ευθύνη αλλά και δική του γιατί πλέον έχει μεγαλώσει και είναι υπεύθυνο άτομο, δεν διαχειριστήκαμε καλά τις διακοπές του αλλά και τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας με τον γάμο της αδερφής του.

Μετά τραυματίστηκε και έχασε αρκετό έδαφος. Ο Κεντζιόρα ήταν και αυτός ειδική περίπτωση, έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, ξεκινώντας πριν από τρεις μέρες. Όλες αυτές οι υποθέσεις, δεν μας άφησαν να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση αυτή την περίοδο. Έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο να πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση, να πιεστούμε περισσότερο. Και παράλληλα, είναι δική μου ευθύνη να διατηρήσω τα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης του εαυτού μου αλλά και της ομάδας, να αντιληφθούν όλα αυτά που συζητάμε και να πάρουν το κατάλληλο μήνυμα. Το σήμερα, είναι το σήμερα, αλλά μπροστά μας έχουμε μία ολόκληρη σεζόν.

Έχουμε ένα πλεονέκτημα πως όλοι γνωρίζουν όλους. Ξέχωρα αν κάναμε κάποια βήματα πίσω, μπορούμε να τα καλύψουμε πολύ γρήγορα. Όμως την ίδια στιγμή έχουμε κάποιους – μεταγραφικούς - στόχους που πρέπει να επιτευχθούν γιατί όλο αυτό πρέπει να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέες κινήσεις, να ενισχύσουμε την ποιότητά μας με παίκτες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, δύο, τρεις, τέσσερις, δεν ξέρω. Και έτσι να αποκτήσουμε το απρόβλεπτο που χρειαζόμαστε”.

“Περιμένω από τον Σαμάτα να ξεπεράσει τα όριά του”

Ο προπονητής του Δικεφάλου μίλησε για τον ανταγωνισμό που προσδοκά από το γκρουπ. Και ακόμη θέλει από τον Σαμάτα να ξεπεράσει τα όρια του. Μάλιστα ρωτήθηκε:

- Περιμένετε να δείτε έναν διαφορετικό Σαμάτα; Ο ΠΑΟΚ μπορεί να διαχειριστεί πάλι μία σεζόν που έχει ως στόχο τον Πρωταθλητισμό χωρίς να πάρει πολλά γκολ από τους επιθετικούς του;

“Ναι περιμένω πιο έντονο ανταγωνισμό.

Ειδικά για τον Σαμάτα ήταν μια πολύ σκληρή σεζόν. Ήταν η πίεση από τον κόσμο, το γεγονός ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι αλλά κι αυτός δεν ήταν ευχαριστημένος που δεν έβαζε γκολ. Και λέω περισσότερο για αυτόν, λέω για τον Σαμάτα και όχι για τον Μπράντον, όχι μόνο επειδή ο Μπράντον πέτυχε περισσότερα γκολ. Την ίδια στιγμή κατάφερε καλύτερα να αντιληφθεί (σ.σ.: ο Μπράντον) πόσο σημαντική είναι η δική του δουλειά για την ομάδα.

Όταν, μία ομάδα -και αυτό είναι κάτι που το θέλει ο προπονητής- βάζει τα περισσότερα γκολ, δέχεται τα λιγότερα γκολ, η ομάδα νικάει, πώς θα μπορούσα να κρίνω τους παίκτες ή τους επιθετικούς που δούλεψαν πάρα πολύ με τα τρεξίματα τους, την πίεση με το να γυρίζουν πίσω, με το να αμύνονται, με το να τρέχουνε μπροστά αμέσως, με το να παλεύουν. Για τον Σαμάτα, από αυτή την άποψη ήταν δύσκολα γιατί είχε να προσαρμοστεί σε αυτό το είδος της δουλειάς, να μην παίρνει την χαρά που έχει ένας επιθετικός όταν σκοράρει και μαζί να δέχεται πολύ κριτική. Κατάφερε να το διαχειριστεί σε μία σεζόν όπως αυτή που πέρασε, με αυτά που έγιναν που του έδωσαν την ικανοποίηση να το χαρεί. Τώρα περιμένω από αυτόν να δώσει το κάτι παραπάνω, να είναι πιο ώριμος και να προσπαθήσει επίσης να ξεπεράσει τα όριά του και να πάει σε ένα άλλο επίπεδο”.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.