Χέρι-χέρι Ιβάν-Ραζβάν στα μεταγραφικά με στόχο νέες επιτυχίες

Κώστας Πετρωτός16 Ιουλίου 2024

Στα χρόνια που ο Ραζβάν Λουτσέσκου δουλεύει στον ΠΑΟΚ έχουμε ακούσει και διαβάσει άπειρες συνεντεύξεις του για την ομάδα, την φιλοσοφία με την οποία πορεύεται, αλλά και τη συνεργασία του με τον Ιβάν Σαββίδη. Μπορώ να πω χωρίς δεύτερη σκέψη ότι αυτή που έδωσε με το κλείσιμο της προετοιμασίας στην Ολλανδία φέτος είναι μακράν η πιο ειλικρινής του Ρουμάνου τεχνικού και ουσιαστικά διαλύει κάποιους μύθους που αναπτύσσονταν γύρω από την ομάδα ειδικά τα καλοκαίρια, όταν τα μεταγραφικά είναι στα φόρτε τους. 

Όλοι οι ρεπόρτερ ΠΑΟΚ κατά καιρούς-και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου-έχουμε αναφερθεί σε γκρίνια Λουτσέσκου για καθυστερήσεις στην ενίσχυση της ομάδας, για μεταγραφές που έχει ανάγκη ο Δικέφαλος και δεν έρχονται, στηρίζοντας τις τοποθετήσεις μας σε κάποιες δηλώσεις του Ρουμάνου τεχνικού μετά από παιχνίδια προετοιμασίας ή τα πρώτα επίσημα. 

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι είμαστε υπερβολικοί και σε αυτό το συμπέρασμα με ωθεί ο ίδιος ο προπονητής του ΠΑΟΚ που στη συνέντευξή του στην Ολλανδία παραδέχθηκε ότι η διοίκηση κινείται όπως κινείται στις μεταγραφές και με την δική του συναίνεση. Προσέξτε την χαρακτηριστική τοποθέτησή του: 

«Υπάρχουν δύο όψεις. Η μια πλευρά είναι αυτή που λέει ότι τα πράγματα στο κομμάτι των μεταγραφών δεν έγιναν όπως θα τα ήθελα, από την άλλη καταλαβαίνω ότι χρειάζεται να δείξω υπομονή και πίστη διότι στο τέλος η διοίκηση όντως κάνει καλές κινήσεις και, το σημαντικότερο, δίχως να επηρεάσει τα οικονομικά του συλλόγου. Ακόμα κι αν δεν είμαι χαρούμενος αυτή τη στιγμή, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά». 

Μάλιστα, λίγο πριν από αυτή την ατάκα, ο 55χρονος τεχνικός είπε ότι στα έξι χρόνια που έχει κάνει την προετοιμασία στον ΠΑΟΚ, αυτή είναι η στρατηγική και πως ο ίδιος έχει αποδεχθεί ότι η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ έχει ως βασικό της κανόνα να ψάχνει ποιοτικούς παίκτες προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Είπε ακόμη πώς έμαθε ότι η ομάδα πήρε τον Ντεσπόντοφ δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής. 

Αρα, παραδέχεται και δημόσια ότι δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το να υποδείξει ο ίδιος παίκτες ή να είναι το απόλυτο αφεντικό στις μεταγραφές Δίνει τη συναίνεσή του στους στόχους που έχει ο ΠΑΟΚ και αφήνει την διοίκηση να κάνει παιχνίδι, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι ο ίδιος που βάζει το χέρι στην τσέπη. Με απλά λόγια, ο Λουτσέσκου αποδέχεται την πολιτική Σαββίδη, Ιβάν και Ραζβάν πάνε χέρι-χέρι στα μεταγραφικά, έχουν αναπτύξει μία χημεία και αυτό φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα και στο γεγονός ότι μετρά ήδη πέντε χρόνια στο τιμόνι της ομάδας και πάει για το έκτο. 

Αρα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε «δυσαρεστημένος προπονητής με άλλες σκέψεις από αυτές της διοίκησης», ούτε «δεν παίρνουν τους παίκτες που θέλει ο Λουτσέσκου». Μπορεί, για παράδειγμα, πέρυσι να είχε αναγνωρίσει τον Γκαμπιαντίνι ως πρώτο στόχο, αλλά αποδέχθηκε και την επιλογή του Σαμάτα που τελικά επέλεξε η διοίκηση για οικονομικούς λόγους και το ίδιο θα γίνει και φέτος με όποια επιλογή κάνει η ΠΑΕ στα μεταγραφικά. Κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί στην κριτική μας. 

Ναι, ο Λουτσέσκου είχε ζητήσει και έναν φορ και τον Μεϊτέ παρόντα στην προετοιμασία, αλλά δεν έχει τρελαθεί που έλειπαν, ούτε βέβαια έκανε κάποια δήλωση του τύπου «δεν έχουμε πάρει πρωτοκλασάτο φορ ακόμη, θέτουμε σε ρίσκο τον στόχο του Champions League». Αντίθετα, βγήκε με αισιοδοξία και σιγουριά ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι έτοιμος στις επίσημες υποχρεώσεις του.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με την πρώτη περίοδό του στον ΠΑΟΚ, ο Ρουμάνος τεχνικός έχει αλλάξει το μότο του για την ομάδα, έχοντας υιοθετήσει πλέον το πάμε «παιχνίδι με το παιχνίδι» και αυτό που είπε στην τελευταία συνέντευξή του: «αν ρωτήσετε τον κύριο Σαββίδη θα σας πει ότι ο στόχος είναι οι νέοι όμιλοι του Champions League. Αν ρωτήσετε τους φίλους της ομάδας, θα σας απαντήσουν το ίδιο ακριβώς. 

Ως προπονητής του ΠΑΟΚ θα σας πω, ότι ο στόχος μας, είναι αυτή την χρονική στιγμή να προκριθούμε στον επόμενο γύρο. Να περάσουμε από τον πρώτο αντίπαλο. Και να σιγουρέψουμε με αυτό τον τρόπο την Ευρώπη». Παραδέχεται ότι το μεγάλο όνειρό του είναι να παίξει Champions League με τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν το «δείχνει» άμεσα ως στόχο, προτιμώντας να λέει «πάμε να κάνουμε το πρώτο βήμα να διασφαλίσουμε παρουσία σε ομίλους μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης», γιατί έτσι εκτιμά ότι μειώνει την πίεση σε μία ομάδα που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση έχοντας μάθει να περιμένει μεταγραφική ενίσχυση προς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. 

Ιβάν και Ραζβάν, λοιπόν, μετά από την εξαίρεση εκείνου του καλοκαιριού του 2019 που ο Ρουμάνος τεχνικός αποφάσισε να αποχωρήσει προτιμώντας να πάει στην Αλ Αχλί, πορεύονται χέρι-χέρι, έχει μάθει ο ένας τον τρόπο σκέψης του άλλου και όπως λέει και ο Λουτσέσκου για το… μπος (αφεντικό): «ακόμη κι αν είμαι τρελαμένος, πεσμένος, έχει έναν τρόπο και στο τέλος πάντα με κάνει να βλέπω τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. Πάντα πολύ πιο θετικά. Και αυτό είναι κάτι φανταστικό. Πάντα μετά τις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο, δεν είμαι ποτέ τρελαμένος…».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.