Ο Νίκος Χατζηχριστοδούλου, που συμμετείχε σε έρευνα για την ανοσία της αγέλης, μίλησε στο Metropolis 95.5. «Είναι πανελλήνια έρευνα. Γίνεται μία φορά τον μήνα από εργαστήρια που συνεργαζόμαστε. Παίρνουμε 6.000 δείγματα απ' όλη την Ελλάδα και παρακολουθούμε την ανοσία του πληθυσμού. Ένα συμπέρασμα στην αρχή ήταν ότι όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο μεγαλύτερη η ανοσία. Τον Ιούλιο ήταν περίπου 0,3% και, επίσης, είδαμε ότι τα αντισώματα δεν κρατάνε, αρνητικοποιούνται μετά από δύο μήνες. Ένα ποσοστό 28-30% δεν κρατάει την ανοσία» είπε αρχικά και συνέχισε:
«Παρόλα αυτά βρήκαμε μεγάλη αύξηση από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο, σε έρευνα που κάναμε για Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Είδαμε μία αύξηση τον Οκτώβριο και μεγαλύτερη τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανοσίας έγινε 5.4% με μάξιμουμ το 7%, που είναι, πάντως, χαμηλό δεν φτάνει τα επίπεδα που θέλουμε. Παρατηρήσαμε κάτι ακόμη σημαντικό. Τώρα είχαμε στους νεαρούς υψηλότερη ανοσία, που είναι ενδεικτικό του τι συνέβη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ότι άρχισε να μεταδίδεται από μικρότερες ηλικίες και πήγε σε μεγαλύτερες. Κρατάει και πάνω από δύο μήνες η ανοσία, μέχρι έξι μήνες, αλλά δεν είναι σίγουρο.
Δεν χρειάζεται καθόλου χαλάρωση, γιατί για την ανοσία της αγέλης χρειάζεται περίπου 70%, άρα θα επιτευχθεί μόνο με εμβολιασμό. Ο κόσμος έχει κουραστεί και αυτό αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως σε αυτή τη φάση υπάρχει ελπίδα, θα έρθει το εμβόλιο. Ο κόσμος, λοιπόν, να πάρει κουράγιο. Έχει ορίζοντα ο αγώνας, να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη. Είναι βασικό εκτός από τις μάσκες να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις».
Όσον αφορά την νέα τεχνολογία εμβολίων, αλλά και το πόσο γρήγορα εγκρίθηκε τόνισε: «Έχει κάνει κάποιους ανθρώπους επιφυλακτικούς. Διάβασα προσεκτικά τα αποτελέσματα και της Astra, που ανέπτυξε μία άλλη πλατφόρμα και της Pfizer. Κοιτάξτε να δείτε. Εμείς στην επιδημιολογία μετράμε με ανθρωποέτη. Δηλαδή, δέκα άτομα σε ένα χρόνο, δέκα ανθρωποέτη. Είναι γεγονός ότι τώρα έγιναν δοκιμές σε μεγάλα νούμερα. Επίσης, επειδή κυκλοφορεί ο ιός, δεν είναι σπάνιος, έχουμε καλό δείγμα».