Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής μίλησε για την ανάγκη διαπαιδαγώγηση των νέων κατά της βίας και την πρόσφατη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη.
«Στην πόλη μας πάει να γίνει θεσμός μια δολοφονία τον χρόνο για οπαδικούς λόγους. Πριν 1,5 χρόνο είχε γίνει άλλη μια ωμή δολοφονία ωμής οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη. Και τότε υπήρχε ένα σοκ σε όλη την πόλη. Τώρα έχουμε πάλι ένα μεγάλο σοκ, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα», τόνισε για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας.
«Αυτό δείχνει ότι δεν πιάσαμε “πάτο” τελείως, έχουμε ακόμα μπροστά μας. Και πραγματικά θα πρέπει να δράσουν όλοι, χρειάζεται η συνεργασία όλων», πρόσθεσε. Πρότεινε κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα που έγινε η δολοφονία, όλοι οι εκπρόσωποι των συνδέσεων οπαδών των μεγάλων ομάδων να κάνουν συναντήσεις, «να συζητούν και να οργανώνουν καλύτερα τα πράγματα, να γαλουχηθούν και οι πιο μικροί σε ηλικία οπαδοί για να μην έχουμε κρούσματα βίας και δολοφονίες».
«Βρίσκομαι στον χώρο του αθλητισμού για πάνω από 30 χρόνια, έχω περάσει από όλα τα πόστα και ως αθλητής και ως παράγοντας. Πάντα προσπαθούσα να μιλήσω στα παιδιά, να τους μεταφέρω τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού κατά της βίας, αλλά συνειδητοποιείς κάποια στιγμή, ότι δεν υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο, ότι η βία συνεχίζεται, ότι τελικά η νεολαία δεν παίρνει από λόγια. Τα λόγια πλέον έχουν λιγοστέψει, πλέον χρειάζονται πράξεις. Δεν πρέπει να στεκόμαστε στα συνθήματα που βλέπουμε στα social media, όλα αυτά έχουν κουράσει», υπογράμμισε στην ΕΡΤ.
Ο κ. Χαριστέας επισήμανε ότι «πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση που είναι οι πράξεις. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών να γίνεται με πιο εμφατικό τρόπο στα ζητήματα κατά της βίας. Χρειαζόμαστε ακαδημαϊκή εκπαίδευση και πολύ αυστηρή νομοθεσία σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να γίνει εν ψυχρώ δολοφονία για να πάει κάποιος φυλακή, υπάρχουν και άλλες πράξεις βίας που δυστυχώς μένουν ατιμώρητες πολλές φορές. Και φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε τον άδικο χαμό ενός νέου παιδιού».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος θέλει να αλλάζει γενικότερα, αλλά πρέπει να παίρνει και τα σωστά μηνύματα και να δίνονται τα σωστά πρότυπα στα παιδιά, γιατί «το ποδόσφαιρο είναι λαοφιλές άθλημα, επηρεάζει πάρα πολύ τον κόσμο, και αν το κάθε παιδί έχει λάθος πρότυπα, τότε θα πάρει τον στραβό δρόμο». Ζήτησε να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η Πολιτεία και πρωτίστως οι ομάδες να προβληματιστούν πάνω στην ίδια κατεύθυνση για να αντιμετωπιστεί η βία.
Υπενθύμισε πως όταν έπαιζε στην εθνική ομάδα, οι συμπαίκτες του και ο ίδιος προσπαθούσαν να μην υπάρχουν μεταξύ τους προβλήματα οπαδικά, και κοιτούσαν μόνο το συμφέρον της εθνικής μας ομάδας.
Πηγή: voria.gr