Μαίρη Χαραλάμπους: «Χρήσιμο εργαλείο η Σύμβαση Μακόλιν - Ανησυχία για το ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής»

Metrosport Team19 Ιουνίου 2023

Για τη Διεθνή Σύμβαση Μακόλιν για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, το φαινόμενο του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής, αλλά και την ανεξαρτητοποίηση του αθλητισμού ως χαρτοφυλάκιο από τις κυβερνήσεις, μίλησε η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, στο Metropolis 95.5 και στον Δημήτρη Κανελλάκη, με αφορμή την παρουσία της στο συνέδριο Ευρωπαίων Γενικών Διευθυντών Αθλητισμού στην Στοκχόλμη.   

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ υποστήριξε ότι η σύμβαση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον περιορισμό των στημένων παιχνιδιών ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να ακολουθήσουν όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοινή γραμμή. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής επισημαίνοντας ότι η άνοδος του είναι ανησυχητική και διερευνώνται τρόπο για τη δημιουργία της κατάλληλης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του. Ακόμη, αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Σουηδία και το όφελος που έχουν ακόμη και από τα σκουπίδια. 

Τέλος, σχολίασε τη μεταφορά της αρμοδιότητας του Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας ως διακριτό χαρτοφυλάκιο και με αναπληρωτή υπουργό τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης και αυτονόμησης του αθλητισμού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα: 

Για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Μακολιν για τα χειραγωγημένα παιχνίδια και αν έχουν λυθεί στην Κύπρο: «Θα ήταν ευχής έργον να τα είχαμε λύσει. Γίνονται προσπάθειες για να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν κυρώσει τη σύμβαση και θα προχωρήσει σε κύρωση και η Γαλλία. Η Κύπρος έχει υπογράψει τη σύμβαση αλλά δεν την έχει κυρώσει ακόμη λόγω κάποιων νομικών κωλυμάτων. Οι πρόνοιες της σύμβασης έχουν ενσωματωθεί στην Κύπρο με σχετική νομοθεσία από το 2017 και έχει δημιουργηθεί και η πλατφόρμα για την χειραγώγηση των αγώνων. Ο βασικός λόγος που δεν έχει κυρωθεί ακόμη είναι ότι υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Είναι κάτι το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. Υπάρχουν δυσκολίες ως προς τη χρήση των τηλεφωνικών συνομιλιών και είναι δύσκολο να αποδειχθούν ενώπιον δικαστηρίων».

Για το αν μπορεί να βοηθήσει η Σύμβαση στην καταπολέμηση: «Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών για την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχει μια κοινή γραμμή των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό περιμένουμε και πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την κύρωση της σύμβασης από τις χώρες».

Για το αν είναι σύμφωνες όλες οι χώρες με τη Σύμβαση: «Οι περισσότερες χώρες είναι πρόθυμες να κυρώσουν τη Σύμβαση αλλά υπάρχουν και κάποιες πιο επιφυλακτικές».

Για το ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής: «Δυστυχώς, συναντάμε το ντόπινγκ και στον αθλητισμό αναψυχής. Είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται συνεχώς και μας προβληματίζει. Το Βέλγιο και η Γαλλία είναι οι μόνες χώρες που αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το ντόπινγκ και στον αθλητισμό αναψυχής και στον αγωνιστικό. Είναι κάτι λυπηρό καθώς το πρόβλημα αυτό επεκτείνεται και στο σχολικό αθλητισμό σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει στην Κύπρο. Στην περίπτωση του αθλητισμού αναψυχής, υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο των περιπτώσεων καθώς δεν υπάρχουν προγραμματισμένες αθλητικές συναντήσεις. Στην Κύπρο έχουμε λάβει μέρος σε τρία project. Το ένα αφορά τη χρήση στεροειδών εκτός αγωνιστικού αθλητισμού, το δεύτερο στόχευσε στη δημιουργία ενός κώδικα αντιμετώπισης του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής και το τρίτο παρήγαγε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για το αντιντόπινγκ στο χώρο αυτό. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ συμμετέχει σε μια επιτροπή εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά τη δημιουργία στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Για το τι σημαίνει αθλητισμός αναψυχής: «Είναι ο αθλητισμός που λαμβάνει χώρα και δεν έχει ως πρώτιστο στόχο την αγωνιστική δραστηριότητα και την επιτυχία σε αγώνων με βαθμολογικό ενδιαφέρον».

Για τη βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Σουηδία: «Το πιο εντυπωσιακό είναι η στρατηγική που ακολουθούν και αφορά τη μείωση της ενέργειας και του κόστους. Τα σκουπίδια που παράγονται κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων ή και των συναυλιών καίγονται και παράγεται ένα 20% της ενέργειας που χρησιμοποιείται. Αξιοποιούν ακόμη και τα σκουπίδια που παράγουν».

Για τη δήλωση Μητσοτάκη σχετικά με τη μεταφορά του Υπουργείου Αθλητισμού: «Είναι ένα θέμα που αφορά και εμάς στην Κύπρο καθώς πρόθεση της νέας Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα Υπουργείου Αθλητισμού. Από την εμπειρία μου, θεωρώ ότι κάθε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης και αυτονόμησης του τομέα του αθλητισμού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημασία δεν έχει η ταμπέλα που θα χρησιμοποιηθεί αλλά το γεγονός ότι ο αθλητισμός θα είναι ένα αυτόνομο κομμάτι και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του».

Για το αν υπάρχουν χρηματοδοτικές δυνατότητες στήριξης του αθλητισμού: «Είναι ένα πάγιο αίτημα που υποβάλλεται από την Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπάρχει εμμέσως η χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά θεωρούμε τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ότι πρέπει να ανοιχτούν περισσότερες προοπτικές. Το θετικό είναι ότι διαχρονικά τα κονδύλια που επενδύονται στον αθλητικό αυξάνονται συνεχώς».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.