Big5: Άμυνες σε… τρικυμία, το υψηλό παθητικό και τα «ατού»

Παναγιώτα Χαλκιά20 Οκτωβρίου 2023

Σκαμπανεβάσματα παρουσιάζουν οι άμυνες των πέντε μεγάλων του πρωταθλήματος στις πρώτες επτά αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Λάθη, κυρίως ατομικά, βιαστικές επιλογές και μια… τρικυμία σε σημεία της αναμέτρησης που δίνουν στην αντίπαλη ομάδα την ευκαιρία να κουνήσει το πλεκτό.

Το Metrosport.gr προχώρησε στην ανάλυση των αριθμών της αμυντικής γραμμής των ΠΑΟΚ, Άρη, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ καθώς και των προσώπων που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές.

Άμυνα που συχνά δημιουργεί ερωτηματικά

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από επτά αγωνιστικές. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δει τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα τους μόλις δυο φορές, μια με στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ και μια στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο ματς με τον Άρη. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο σύνολο αλλά τα προβλήματα στην άμυνα παρουσιάζονται συχνά πυκνά στα παιχνίδια. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αμυντική γραμμή των Πειραιωτών κάνει λάθη και επιτρέπει στον αντίπαλο να δημιουργήσει φάσεις. Στα μέχρι τώρα παιχνίδια, οι ομάδες που έχουν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό έχουν δημιουργήσει 44 τελικές προσπάθειες, οι 28 εκ των οποίων είναι εντός μεγάλης περιοχής.

Η εστία του δεύτερου Παναθηναϊκού έχει παραβιασθεί πέντε φορές. Οι «πράσινοι» έχουν δεχθεί δύο γκολ από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και ένα από τον Αστέρα Τρίπολης ενώ έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους σε τέσσερα ματς. Οι αντίπαλοι του «τριφυλλιού» έχουν δημιουργήσει 62 τελικές προσπάθειες στις πρώτες επτά αγωνιστικές, εκ των οποίων οι 39 είναι εντός μεγάλης περιοχής. Δηλαδή οι ομάδες που κοντράρονται με τον Παναθηναϊκό χρειάζονται 12.5 τελικές για να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο τρίτος ΠΑΟΚ έχει δεχθεί ισάριθμο αριθμό τερμάτων με τον Παναθηναϊκό, δηλαδή η εστία του έχει παραβιασθεί πέντε φορές. Ο Κοτάρσκι έχει μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του μια φορά στο ματς με την Κηφισιά, μια στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, μια στην αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα και δύο φορές με τον Παναθηναϊκό. Οι «ασπρόμαυροι» επιτρέπουν στον αντίπαλο να πατήσει περιοχή και να γίνει απειλητικός για την εστία του Κροάτη. Οι αντίπαλες ομάδες έχουν δημιουργήσει 65 συνολικά τελικές προσπάθειες, δηλαδή χρειάζονται 13 τελικές για να περάσει η μπάλα στη γραμμή. Εντός περιοχής έχουν δημιουργήσει 45.

Η ΑΕΚ ισοβαθμεί με τον ΠΑΟΚ στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η Ένωση έχει δει την εστία της να παραβιάζεται οχτώ φορές στις επτά πρώτες αγωνιστικές, μια από τον Πανσερραϊκό, δύο από τον Βόλο, μια από τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο και δυο από τον ΟΦΗ. Οι αντίπαλοι έχουν δημιουργήσει 53 τελικές σε επτά παιχνίδια, εκ των οποίων οι 36 είναι εντός περιοχής. Χρειάζονται μόλις 6.6 τελικές προσπάθειες για να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο Άρης δεν έχει βρει χημεία και την κατάλληλη σύνδεση μεταξύ των παικτών και των γραμμών του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνονται λάθη σε καίρια σημεία, τα οποία δίνουν στον αντίπαλο την ευκαιρία να δημιουργήσει φάσεις. Οι «κίτρινοι» έχουν δεχθεί 11 (!) γκολ σε επτά αγωνιστικές, τρία από τον ΟΦΗ στην πρεμιέρα, τέσσερα από τον Ολυμπιακό, δυο από τον Αστέρα Τρίπολης και ένα από Λαμία και Κηφισιά. Οι αντίπαλοι έχουν δημιουργήσει 79 τελικές συνολικά, εκ των οποίων οι 49 είναι εντός μεγάλης περιοχής και χρειάζονται μόλις επτά τελικές για να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα.

Η σταθερά Βίντα, οι «εκπλήξεις» Κουλιεράκης και Βαγιαννιάδης και ο... Ροντινέι



Ο Ρόντινεϊ έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα μπακ του πρωταθλήματος. Ο Βραζιλιάνος βοηθά τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά την ομάδα του. Έχει καίριες επεμβάσεις, γρήγορες επιστροφές και όταν περνά τη γραμμή του κέντρου, δημιουργεί κινδύνους στην αντίπαλη η άμυνα.

Ένας ακόμη που ξεχωρίσει στην αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού είναι ο Παναγιώτης Ρέτσος. Η περσινή χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη για εκείνον και δέχθηκε έντονη κριτική, όμως ο 25χρονος στόπερ δούλεψε σκληρά στη φετινή προετοιμασία των «ερυθρολεύκων» και έχει κερδίσει με το σπαθί του την εμπιστοσύνη του προπονητή. Βρήκε την αυτοπεποίθηση του ξανά και μπαίνει στις φάσεις με μεγαλύτερη σιγουριά. 

Είναι πρώτος σε συμμετοχές από τους αμυντικούς του Ολυμπιακού καθώς μετρά 12 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις και έχει σημειώσει και ένα γκολ. Στο πρωτάθλημα, είναι πρώτος στη λίστα της ομάδας με τα κλεψίματα (26/6 ματς) και τις επεμβάσεις (19/6 ματς) ενώ μετρά και 13 λάθη. 


Τα βλέμματα πάνω του έχει τραβήξει, δικαιολογημένα, ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Ο νεαρός από τα Χανιά είναι ένας ταχυδυναμικός, αριστεροπόδαρος αμυντικός που διαθέτει εξαιρετικά σωματικά προσόντα, καλά τελειώματα, ειδικά από μακρινές αποστάσεις, και εξελίσσεται συνεχώς. Έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο κέντρο άμυνας του Δικεφάλου παίζοντας με θράσος, σιγουριά και δύναμη. Μετρά 11 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις ενώ έχει σημειώσει και τρία γκολ. Στο πρωτάθλημα σε τέσσερις συμμετοχές έχει καταγράψει 15 επεμβάσεις, τέσσερα κλεψίματα και 11 λάθη.

Οι αριθμοί στρέφουν την προσοχή και προς Εκόνγκ και Κεντζιόρα. Ο Ολλανδός αμυντικός έχει αγωνιστεί συνολικά σε 13 παιχνίδια τη φετινή αγωνιστική περίοδο και στο πρωτάθλημα είναι πρώτος στη λίστα με τις επεμβάσεις (19). Ο Πολωνός μετρά 12 αγώνες συνολικά και στο πρωτάθλημα ένα κλέψιμο, 10 λάθη και 18 επεμβάσεις σε πέντε παιχνίδια.


Ο Φαμπιάνο αποτελεί το θεμέλιο λίθο στην άμυνα του Άρη. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός είναι μια επιλογή σιγουριάς καθώς έχει σωστές τοποθετήσεις, καίριες επεμβάσεις και περιορίζει τον αντίπαλο. Φέτος έχει αγωνισθεί σε 11 παιχνίδια και έχει στείλει τη μπάλα στα δίχτυα τρεις φορές. Στο πρωτάθλημα είναι πρώτος στη λίστα της ομάδας στα κλεψίματα (28) και στις επεμβάσεις (33).


Ο Μουκουντί είναι σχετικά γρήγορος, αρκετά δυνατός και βοηθά και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Φέτος έχει αγωνισθεί οχτώ φορές, έχει σημειώσει ένα γκολ και στους αγώνες πρωταθλήματος μετρά 12 κλεψίματα και έξι επεμβάσεις. Ο Βίντα αποτελεί πάντα μια αξιόπιστη λύση. Στη φετινή λίγκα έχει αγωνισθεί τρεις φορές, έχει σημειώσει ένα γκολ, οχτώ κλεψίματα και 10 επεμβάσεις ενώ συνολικά έχει καταγράψει οχτώ συμμετοχές και τρία τέρματα. Ο Ρότα μπορεί να παίξει όλη την πλευρά και ξεχωρίζει για τη φυσική του κατάσταση. Φέτος μετρά οχτώ συμμετοχές και ένα γκολ. Σε πέντε παιχνίδια στις εγχώριες διοργανώσεις είναι τρίτος στη λίστα της ομάδας με τα κλεψίματα (14).


Σταθερή αξία αποτελεί ο Σένκεφελντ για τον Παναθηναϊκό. Ο έμπειρος αμυντικός έχει αγωνισθεί βασικός και στα επτά παιχνίδια πρωταθλήματος (συνολικά μετρά 11 ματς), έχει κάνει 22 κλεψίματα και είναι πρώτος σε επεμβάσεις (14) στη σχετική λίστα της ομάδας. Ο Κώτσιρας κατέχει την πρωτιά στη λίστα με τα κλεψίματα (27) και έχει δημιουργήσει δύο γκολ ενώ ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον Βαγιαννίδη που συνεχώς εξελίσσεται και εντυπωσιάζει. Ο νεαρός άσος έχει καταγράψει επτά συμμετοχές φέτος. Γεντβάι και Μάγκνουσον αποτελούν δύο αξιόπιστα χαρτιά στην τράπουλα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο πρώτος μετρά 11 συμμετοχές και μια ασίστ, 13 λάθη, 11 κλεψίματα και 10 επεμβάσεις στο πρωτάθλημα ενώ ο δεύτερος έχει συμμετάσχει σε 10 παιχνίδια και έχει σημειώσει ένα γκολ, μετρά επτά λάθη και δύο κλεψίματα στο πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.