Υπάρχει ένα τρόφιμο, που συγκαταλέγεται στις πιο ταπεινές τροφές, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες και βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και στην καλύτερη γήρανση.
Ας μιλήσουμε για τα ρεβύθια λοιπόν! Η γιατρός Olivier Courtin-Clarins, διευθυντής της ομάδας Clarins και γκουρού του “beautyfood attitude”, μεγεθύνει τις ευεργετικές ιδιότητες των ρεβιθιών στο best seller βιβλίο του Belle dans mon assiette και αποκαλύπτει 2 απροσδόκητες αρετές αυτών των οσπρίων: προάγουν την απώλεια λίπους στο σώμα και μας βοηθούν να μεγαλώνουμε καλύτερα.
Η Courtin-Clarins αναφέρεται στα αποτελέσματα έξι κλινικών μελετών που δείχνουν πώς η κατανάλωση ρεβιθιών και άλλων συναφών οσπρίων, όπως οι φακές , μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα. «Η ένταξη των ρεβιθιών στη διατροφή επιτρέπει μια ελαφρά μείωση του βάρους, χωρίς ωστόσο να περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων», λέει η ειδικός. «Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες τα καθιστά χορταστική τροφή».
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα ρεβίθια, προσθέτει η Courtin-Clarins, παράγει θετικά αποτελέσματα στη διαδικασία γήρανσης. «Μια μελέτη που διεξήχθη σε διάστημα άνω των 10 ετών δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γεράσουν καλύτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό», υπογραμμίζει.
Η διατροφολόγος Paula Martín Clares μιλά επίσης για τα ρεβίθια στο βιβλίο της La salud de tu piel está en lo que come («Η υγεία του δέρματός σας βρίσκεται σε αυτό που τρώτε»). Η συγγραφέας υπογραμμίζει ότι αυτά τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Ε. «Επιπλέον, μας προστατεύουν από την κατακράτηση υγρών, βοηθώντας μας να ισορροπήσουμε τα σωματικά υγρά», προσθέτει. Και πάλι σύμφωνα με την Clares, τα ρεβύθια βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη ρύθμιση της πέψης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα . Επιπλέον, προάγουν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Beatriz Larrea, στην πραγματικότητα, διαθέτουν ενεργητικές ιδιότητες και είναι απαραίτητα για ένα υγιές σώμα και πνεύμα.
Προφανώς, η αποτελεσματικότητα των ρεβυθιών για απώλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα επιλέξεις να τα μαγειρέψεις και τα τρόφιμα με τα οποία καταναλώνονται. Η Larrea συνιστά να τα συνδυάζεις με δημητριακά – για παράδειγμα ρύζι – έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πλήρης πρόσληψη πρωτεΐνης και να λαμβάνονται τα 8 απαραίτητα αμινοξέα (φαινυλαλανίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη ) .
Όσο για το πώς να τα μαγειρέψεις, η Courtin-Clarins προτείνει να τα μουλιάσεις για 2 ώρες πριν, για να μειωθεί η παραγωγή αερίου. «Μπορείτε να προσθέσετε θυμάρι ή φύκια kobu στο νερό μαγειρέματος για να μειώσετε την ταλαιπωρία», προσθέτει. Τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια αποδεκτή εναλλακτική λύση, αρκεί να περιέχουν, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Natàlia Calvet, μόνο νερό, λάδι ή λίγο αλάτι, χωρίς περιττές προσθήκες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τα πλένεις καλά και να τα στραγγίζεις πριν τα μαγειρέψεις.
www.theissue.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news