Αυτές είναι η Στεάουα Βουκουρεστίου και η Σπάρτα Πράγας

Γιώργος Μάντζιος05 Αυγούστου 2024

Σε Ρουμανία ή Τσεχία είναι πολύ πιθανό 27 ή 28 Αυγούστου ο ΠΑΟΚ να… παίξει τα ρέστα του, προκειμένου να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο League Phase του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι αυτό γιατί εφόσον περάσει το εμπόδιο της Μάλμε στον γ΄ προκριματικό γύρο, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού, ανάμεσα στην Στεάουα Βουκουρεστίου και την Σπάρτα Πράγας. Σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες οι Τσέχοι είναι το πολύ μεγάλο φαβορί για την πρόκριση, αλλά το «metrosport.gr» σας παρουσιάζει το προφίλ και των δύο υποψήφιων αντιπάλων του Δικέφαλου:

Ο Ηλίας Χαραλάμπους και ο… ιδιόρρυθμος Τζίτζι Μπεκάλι

Η Στεάουα Βουκουρεστίου κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα Ρουμανίας 4 στροφές πριν το φινάλε των πλέι οφ και ήταν το 27ο στην ιστορία της. Στον πάγκο της ο γνώριμος στους φίλους του ΠΑΟΚ Ηλίας Χαραλάμπους που συνεχίζει κανονικά, παρά τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο Τζίτζι Μπεκάλι.

Αποτελεί μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες της χώρας, ιδρύθηκε πριν από 77 χρόνια και έχει κατακτήσει 27 πρωταθλήματα και 24 κύπελλα Ρουμανίας. Επίσης έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986 στον αξέχαστο τελικό με την Μπαρτσελόνα και τις αποκρούσεις του γκολκίπερ Ντουκαντάμ, στην διαδικασία των πέναλτι. Την ίδια χρονιά κατέκτησε και το Σούπερ Καπ Ευρώπης, κερδίζοντας στον τελικό 1-0 την Ντιναμό Κιέβου. Έχει έδρα την «Αρένα Νασιονάλ», χωρητικότητας 55.635 θέσεων.

Μεγάλη απώλεια ο γκολτζής και εξτρέμ Κομάν για την Αλ Γκαράφα, αποκτήθηκαν Πόπα (Ουνιβερσιτατέα Κλουζ) και Στεφανέσκου (Σέπσι) για να καλύψουν το κενό του. Απέκλεισε την Βίρτους από το Σαν Μαρίνο με δύο νίκες, 7-1 εκτός έδρας και 4-0 εντός έδρας και έπειτα την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 1-1 εντός έδρας και νίκη 1-0 σε ουδέτερο έδαφος. Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν κατέκτησε το Σούπερ Καπ με 3-0 απέναντι στην Κορβινούλ, αλλά στο νέο πρωτάθλημα μετράει δύο ισοπαλίες με Ουνιβερσιτατέα Κλουζ (1-1) και Ουνιρέα (2-2) και μία ήττα (0-2 από την Οτελούλ). Έχει χρηματιστηριακή αξία 32 εκατομμύρια ευρώ. Αγαπημένο σύστημα του Ηλία Χαραλάμπους το 4-2-3-1, ενώ οι παίκτες με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία είναι ο αρχηγός και επιτελικός μέσος Ολάρου (7 εκατομμύρια ευρώ) και ο γκολκίπερ Ταρνοβάνου (3 εκατομμύρια ευρώ).

Η μετά… Πρίσκε εποχή στην Πράγα

Η Σπάρτα Πράγας από την άλλη, πήρε το πρωτάθλημα στην Τσεχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ψάχνει πρόκριση σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 19 χρόνια. Η φετινή χρονιά πάντως ξεκίνησε με αλλαγή προπονητή, καθώς ο επιτυχημένος Πρίσκε πήγε στην ολλανδική Φέγενορντ και τη θέση του πήρε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Λαρς Φρις.

H Σπάρτα είναι επίσης από τις πιο ιστορικές ομάδες στην χώρα της, αφού έχει κλείσει ήδη 130 (!) χρόνια ζωής. Έχει κατακτήσει συνολικά 38 πρωταθλήματα (είτε στην Τσεχία, είτε στην Τσεχοσλοβακία πριν την διάσπαση των χωρών) και 16 κύπελλα. Έχει παίξει δύο φορές και σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πρώτα το 1973 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κυπελλούχο Μίλαν και έπειτα στο κύπελλο πρωταθλητριών το 1992, όταν αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα. Έδρα της η «Επέτ Αρένα», χωρητικότητας μόλις 19.420 θέσεων.

Έχασε τον καλύτερο αμυντικό και αρχηγό της ομάδας Κρεΐτσι που πήγε στην ισπανική Τζιρόνα. Από την άλλη ωστόσο απέκτησε τον εξτρέμ Μπιρμάνσεβιτς από την Τουλούζ, τον γκολκίπερ Βίνταλ από την Άλκμααρ, τον επίσης εξτρέμ Κρασνίκι από την Ραπίντ Βουκουρεστίου και τον πλάγιο μπακ Αλμπενίθ από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Απέκλεισε την ιρλανδική Σάμροκ Ρόβερς με δύο νίκες, 2-0 εκτός έδρας και 4-2 εντός έδρας. Στο νέο πρωτάθλημα ξεκίνησε με 3/3 νίκες απέναντι σε Παρντούμπιτσε, Τέπλιτσε και Ντούκλα Πράγας. Έχει χρηματιστηριακή αξία 72 εκατομμύρια ευρώ. Οι παίκτες με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία είναι ο ταλαντούχος στόπερ Βίτικ (12 εκατομμύρια ευρώ στα 21 του χρόνια) και ο νεοφερμένος Σέρβος εξτρέμ Μπιρμάνσεβιτς (9 εκατομμύρια ευρώ). Αγαπημένο της σύστημα το 3-4-3.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.