Αυτά ζητάει ο Μάντζιος από τους παίκτες του

Metrosport Team22 Μαρτίου 2024

Η τακτική έχει τη μερίδα του λέοντος στο πλάνο των προπονήσεων στο διάστημα της διακοπής του Πρωταθλήματος καθώς ο Ακης Μάντζιος έχει εστιάσει σε δύο τομείς. Στην αξιοποίηση των στατικών φάσεων αλλά και των στιγμών σε παιχνίδι μετάβασης θεωρώντας ότι εκεί θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της ομάδας του στα Playoffs.

Πλησιάζοντας προς το τέλος της αγωνιστικής περιόδου κι έπειτα από ένα διάστημα έντονης επιβάρυνσης της πλειοψηφίας των ποδοσφαιριστών, στον τομέα της φυσικής κατάστασης ακολουθείται πρόγραμμα συντήρησης με περιορισμένη αύξηση των εντάσεων. Αντιθέτως, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η τακτική και κυρίως δύο πράγματα. Καταρχάς η λειτουργεί της μεσοεπιθετικής γραμμής σε παιχνίδι μετάβασης. Προφανώς αυτό σχετίζεται με την τακτική προσέγγιση της ομάδας απέναντι σε αυτές που θα βρει μπροστά της στα Playoffs του Πρωταθλήματος και αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή. Δηλαδή, η παροχή χώρου και της κατοχής της μπάλας στον αντίπαλο και η εκδήλωση επιθέσεων στο transition παιχνίδι.

Αυτή η φιλοσοφία έφερε τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα στην πρεμιέρα των Playoffs και μάλιστα συνδυάστηκε με εξαιρετική λειτουργία στην άμυνα καθώς δεν επιτράπηκε στον αντίπαλο η δημιουργία ουσιαστικών ευκαιριών. Η ίδια τακτική έφερε νίκες σαν αυτή επί του Παναθηναϊκού και προκρίσεις όπως αυτή απέναντι στην ΑΕΚ στο Κύπελλο Ελλάδας. Ωστόσο, ο Ακης Μάντζιος θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη λειτουργία τόσο από τους παίκτες του άξονα όσο και τους ακραίους χαφ. Να αποκτήσουν δηλαδή πιο γρήγορη σκέψη, ανάγνωση της τοποθέτησης της αντίπαλης άμυνας αλλά και εκτέλεσης.

Ο δεύτερος (τακτικά) τομέας είναι οι στατικές φάσεις καθώς ο 54χρονος προπονητής εκτιμά ότι η ομάδα παίρνει ελάχιστα οφέλη σε σχέση με τον αριθμό που διαχειρίζεται σε κάθε παιχνίδι και ως παράδειγμα χρησιμοποίησε τον αγώνα του Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό. Παρόντος και του Φραν Βέλεθ ο οποίος αποτελεί επιπλέον πόλο στις στημένες φάσεις, ο Μάντζιος θέλει καλύτερες τοποθετήσεις και συνεργασίες μεταξύ των παικτών ούτως ώστε να ανοίγουν χώροι γι’ αυτούς που έχουν ικανότητα με το κεφάλι. Πάνω σ’ αυτόν τον τομέα δουλεύει το σύνολο στις προπονήσεις αυτής της εβδομάδας, στον ίδιο θα επιμείνει και την ερχόμενη με την ενσωμάτωση των διεθνών.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.