Αθηνά Μαρτίνου: Νεκρή στα 97 της η εφοπλίστρια

Metrosport Team12 Οκτωβρίου 2024

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 97 ετών άφησε την περασμένη Παρασκευή (11/10) η ισχυρότερη γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας, Αθηνά Μαρτίνου.

Η Αθηνά Μαρτίνου υπήρξε μια από τις πιο πρωτοπόρες μορφές στη διεθνή θαλάσσια βιομηχανία διεθνώς, ιδρύοντας πριν από δεκαετίες τον ναυτικό κολοσσό Thenamaris Ships Management, ενώ μαζί με τους γιους της Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, κατάφερε να φτάσει τον στόλο της στα 36 πλοία.

Το 1991, η Μαρτίνου παρέδωσε τα ηνία στα παιδιά της, με τον Θανάσης Μαρτίνο να αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, ο αδελφός του, ο Ανδρέας, προχώρησε στην ίδρυση της ναυτιλιακής Minerva Marine, αφήνοντας στο τιμόνι της μητρικής εταιρείας Thenamaris τον Ντίνο Μαρτίνο.

Σε μια αφήγηση της, για το πώς ερωτεύτηκε τη θάλασσα, είπε: 

«Είμαι Κεφαλλονίτισσα, αλλά ρόλο για την αγάπη μου για τη θάλασσα έπαιξε ότι γεννήθηκα στη Γλυφάδα και έβλεπα τα πλοία να περνάνε και έλεγα στις φίλες μου: Κι εμείς θα κάνουμε βαπόρια» και το κάναμε. Είχαμε μανία με αυτό και το κάναμε και έκανε βαπόρια όλη η οικογένεια.

Σε αυτή την προσπάθεια, δεν ήμουν μόνη μου. Κοντά μου ήταν από την πρώτη στιγμή ο άνδρας μου, αλλά κυρίως ήταν ο γιος μου Θανάσης, ο οποίος από δεκατεσσάρων ετών έκανε στατιστικές και έγραφε πόσο πλήρωμα, τι χρειάζεται ένα πλοίο. Ο άνδρας μου, ο Ιωάννης Μαρτίνος, αγαπούσε τη θάλασσα. 

Ο Θανάσης, από την πρώτη συζήτηση ήταν ενεργό μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ήμουν η κινητήριος δύναμη, αλλά ήμουν ο άνθρωπος που μπορούσε να τα κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις».

* Πηγή φωτογραφίας: AEINAYTES


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.