Ηδη αντιδρούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το ενδεχόμενο να γίνει το Μουντιάλ του 2030 και στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Η εμπειρία με το Κατάρ ήταν αρκετή και στο Ριάντ τα πράγματα σίγουρα θα είναι χειρότερα.
Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο συνέλαβε την ιδέα να συνδιοργανώνουν τρεις χώρες το Παγκόσμιο Κύπελλο. Επίσης να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων σε 48, καθώς το σχέδιό του για Μουντιάλ ανά τριετία βρίσκει ισχυρή αντίσταση στην UEFA και στους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Ηδη πέτυχε να γίνει το Μουντιάλ του 2026 σε Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό. Το επόμενο σχέδιο του Ινφαντίνο να γίνει το Μουντιάλ του 2030 σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Γι’ αυτό το λόγο άρχισαν οι συζητήσεις ώστε να είναι συνδιοργανωτές η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι προφανές ότι η χώρα μας θα αποτελέσει το άλλοθι έναντι οποιασδήποτε καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.
Οι
αποκαλύψεις του Politico στηρίχθηκαν σε
πληροφορίες από τη FIFA και από Σαουδάραβα
αξιωματούχο. Ο τελευταίος διέρρεε στα
δημοσιογραφικά γραφεία ότι το Ριάντ
είναι έτοιμο να αναλάβει όλο το κόστος
και για την Ελλάδα και για την Αίγυπτο,
με την προϋπόθεση ότι το 75% των αγώνων
θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία.
Μάλιστα οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν,
ανέφεραν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν
οι Σαουδάραβες τρία νέα μεγάλα γήπεδα
στη χώρα μας.
Το Politico θύμισε τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα ηγέτη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Εκείνη την εποχή ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε μια επίδειξη πολιτικής αφέλειας, περιδιάβαινε τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις του Ηρακλείου, ισχυριζόμενος ότι «πολύ σύντομα θα ακούσετε για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός παγκοσμίων διαστάσεων που θα διοργανωθεί από τη χώρα μας».
Το δημοσίευμα του Politico μίλησε ανοιχτά για «εξαγορά» της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία! Θα περίμενε κανείς να υπάρξει απάντηση από την κεντρική κυβέρνηση διότι στο περιοδικό υπήρχαν αναφορές για τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Κι όμως: Ούτε το Μαξίμου είπε κουβέντα, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Εβαλαν τον Λευτέρη Αυγενάκη να κάνει μία ανάρτηση αναιμικού χαρακτήρα. Αντί να αναφερθεί σε προσβλητικό και ανθελληνικό δημοσίευμα, αρκέστηκε να γράψει ότι το ρεπορτάζ είναι γεμάτο ανακρίβειες. Παράλληλα ο υφυπουργός Αθλητισμού παραδέχονταν ότι διεξάγονται επαφές μεταξύ των τριών χωρών για κατάθεση υποψηφιότητας, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Η πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος δείχνει ότι έχουμε την πόρτα μας ανοιχτή. Τη στιγμή που δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα κοντά δοκάρια και έχουμε βάλει λουκέτο σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, αυτό της Super League 2.
Όμως το κρίσιμο ζήτημα εδράζεται στα πετροδόλαρα και στην επικοινωνιακή υστέρηση. Αν συνδιοργανώσουμε το Μουντιάλ του 2030 με Σαουδάραβες και Αιγύπτιους, θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ να πείσουμε τον υπόλοιπο κόσμο ότι το κάναμε γιατί έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές θύρες. Η κατηγορία ότι το κάναμε γιατί τα χρήματα μας φάνηκαν πιο ελκυστικά από το διακύβευμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μας κατατρέχει.