Αριστοτέλης Μυστακίδης: Πούλησε μετοχές του στην Glencore, κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολ.

Metrosport Team20 Μαρτίου 2022

Ένας από τους «μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού» Έλληνες δισεκατομμυριούχους είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης η πορεία του οποίου στην Glencore, την βασική πηγή του πλούτου που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια, πέρασε «δια πυρός και σιδήρου».

Γιατί, ήρθε στιγμή που και ο ίδιος υπέστη -εν μέσω της πολυετούς ύφεσης– μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις διακυμάνσεις των τιμών στα μεταλλεύματα και τα «σκαμπανεβάσματα» του βρετανικού χρηματιστηρίου, ενώ το 2018 βρέθηκε εκτός διοίκησης του πολυεθνικού «κολοσσού» των commodities και κάποτε κατηγορήθηκε για διάφορες υποθέσεις.

Αρκετά ενεργός επενδυτικά και στην Ελλάδα (στο real estate, τον τραπεζικό κλάδο κ.α.), ο κατά τους προσωπικούς του φίλους «Τέλης», φέρεται να βίωσε μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη πριν από λίγες ημέρες ως προς τα περιουσιακά του ζητήματα.

Ήδη, το Forbes σε real time τον εμφανίζει στα 3,4 δισ. δολ. το 2022 (στην θέση νο 1362 της «χρυσής» του λίστας με τα ονόματα ων πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη), από 2,3 δισ. δολ. πέρσι (Απρίλιος 2021). Κάτι το οποίο συνεπάγεται μια αύξηση άνω του 1 δισ. δολ. στην αξία του χαρτοφυλακίου του. Την εξήγηση δίνει εν μέρει, ίσως, ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, για το τι συνέβη…

Ο «βασιλιάς του χαλκού»

Ο επονομαζόμενος και ως «βασιλιάς του χαλκού» Έλληνας billionaire, αν και πρώην κορυφαίο στέλεχος στην διοικητική ιεραρχία της Glencore Plc (αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2018) παρέμεινε μέτοχος της διατηρώντας στην κατοχή του ένα ποσοστό γύρω στο 3% και εμφανίζεται να «εξαργύρωσε» προ ημερών μέρος των μετοχών του στον Βρετανό-ελβετικό όμιλο, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι αυτές έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος δεκαετίας.

Ο άλλοτε επικεφαλής του τμήματος εμπορίας χαλκού στην εταιρεία, υπήρξε ένα από τα ανώτερα στελέχη των εμπορικών συναλλαγών της που έγιναν δισεκατομμυριούχοι «μέσα σε μια νύχτα» όταν η Glencore εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2011.

Τώρα, ο Μυστακίδης, όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, μείωσε το μερίδιο του στην μετοχική σύνθεση της κάτω από το 3% -χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς τι και πόσο πούλησε- και πριν κατείχε το 3,13%. Το ίδιο έπραξε και ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής Daniel Mate, με την Glencore να «σκαρφαλώνει» στο ζενίθ της στις αρχές Μαρτίου από το 2011.

Οι σχετικές αναλύσεις εξηγούν ότι η μετοχή της είχε επωφεληθεί από την ανάκαμψη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους, πριν εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η εισβολή της Ρωσίας πυροδότησε μια αναμόχλευση στις τιμές των εμπορευμάτων. Με πολλά από τα βασικά προϊόντα της, από τον άνθρακα μέχρι τον χαλκό και το νικέλιο, να διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Στα τέλη του 2021 αποκαλύφθηκε ότι ο Μυστακίδης πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση και στην ναυτιλιακή Union Maritime με έδρα το Λονδίνο, εταιρεία με παρουσία κυρίως στα δεξαμενόπλοια, η οποία άνοιγμα και στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και φέρει διπλή υπηκοότητα, ελληνική και βρετανική- αν και γεννήθηκε στη Ρώμη- φαίνεται να αποκτά πλέον μια ακόμα πιο ισχυρή ρευστότητα και λογικό είναι το ενδιαφέρον να στρέφεται στις επόμενες του επενδυτικές του επιλογές, με δεδομένο ότι και η ελληνική αγορά κάθε άλλο παρά εξαιρείται από τα σχέδια του!

Ο ίδιος επισκέπτεται, άλλωστε, συχνά την εξοχική του έπαυλη στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής και διατηρεί επιχειρηματικές επαφές στην Ελλάδα…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.