Άρης: Το... τείχος μπροστά από Σαμόρα και Σαβέριο

Μάνος Χατζάκης23 Σεπτεμβρίου 2024

Η μεσοεπιθετική κουλτούρα έχει ανεβεί κατακόρυφα στο φετινό ρόστερ του Άρη. Η βελτίωση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ατομικές ικανότητες των ποδοσφαιριστές στον άξονα, αλλά και στα πλάγια της επίθεσης παρουσιάζουν αισθητή διαφορά σε σχέση με την περσινή σεζόν, κατά την οποία ο Άκης Μάντζιος, προέβαινε σε συνεχείς αλχημείες στις πτέρυγες (κυρίως στα αριστερά), αλλάζοντας τον ένα παίκτη μετά τον άλλον. Φέτος, ποδοσφαιριστές όπως ο Σαβέριο και ο Σαμόρα έρχονται από τον πάγκο, καταγράφοντας λίγα λεπτά συμμετοχής, τη στιγμή που θα μπορούσαν να είναι βασικοί σε αρκετές άλλες ομάδες με (υψηλούς) στόχους.

Κι αυτό είναι μικρό μόνο δείγμα ότι η ΠΑΕ διέθεσε χρήμα το καλοκαίρι, για να ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων. Για παράδειγμα, οι Σίστο και Ντιαντί έχουν καταφέρει, από την πρεμιέρα και μετά, να μονιμοποιηθούν στην 11άδα, βάζοντας... δύσκολα στους δύο λάτιν του Άρη, Σαβέριο και Σαμόρα, οι οποίοι, την περασμένη αγωνιστική σεζόν, έμπαιναν περισσότερο στην κατηγορία των βασικών, ειδικά από τον Δεκέμβριο και μετά, όταν είχε ολοκληρωθεί το... casting.

Ο Σίστο και ο Ντιαντί έχουν κερδίσει τη συμπάθεια του Άκη Μάντζιου και στην παρούσα φάση φαίνεται πως ικανοποιείται από την προσφορά τους, η οποία έρχεται παράλληλα με την... ενταξιακή τους πορεία στην 11άδα. Και, ομολογουμένως, δεν τα πηγαίνουν άσχημα, ειδικά ο Σενεγαλέζος που ξεδιπλώνει με την πρώτη ευκαιρία του επιθετικό του ταλέντο. Ο Σίστο χρειάζεται ακόμη χρόνο, αλλά δίνει ποιοτικά λεπτά.

Τι γίνεται όμως με Σαβέριο και Σαμόρα, οι οποίοι, φέτος, βλέπουν ότι τα πράγματα άλλαξαν για εκείνους;

Αμφότεροι έχουν περιοριστεί αισθητά σε ό,τι αφορά στον χρόνο συμμετοχής τους στα 5 πρώτα ματς της σεζόν.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση έχει ως εξής:

Ο Σαβέριο αγωνίστηκε 90 λεπτά με τον Ατρόμητο και από τότε έρχεται από τον πάγκο. Στο ματς της πρεμιέρας ο Σαμόρα μπήκε αλλαγή στο 75' αντί του Μορόν και έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης, θέση που συνήθως τον προτιμά, πλέον, ο Μάντζιος αν και ο ίδιος είπε, σε πρόσφατες δηλώσεις του μετά το ματς με τον Αστέρα, ότι στην ομάδα ήρθες ως πλάγιος χαφ. 


Στην αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό, ο Σίστο πήρε πρώτη φορά φανέλα βασικού και αντικαταστάθηκε στο 74' από τον Σαβέριο, ενώ σε εκείνο το ματς, ο Σαμόρα μπήκε και πάλι αντί του Μορόν, στο 89', παίζοντας ελάχιστα, για να ξεκουράσει τον Ισπανό.

Στην 3η αγωνιστική, ο Άρης υποδέχτηκε τον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας αρκετά ανασταλτικά προβλήματα. Ο Σαβέριο δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό, ενώ ο Σαμόρα -αυτή τη φορά- έπαιξε αριστερά αντί του Σίστο, και γι' αυτή την απόφαση ο Μάντζιος δέχτηκε κριτική, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Στο ματς του Ηρακλείου με τον ΟΦΗ, ο Σαβέριο από το Εκουαδόν, μπήκε στο ημίχρονο αντί του (κακού) Ντιαντί. Δικαιολογημένη αλλαγή, που δεν έδωσε πολλά στην επίθεση. Όσον αφορά στον Σαμόρα, και πάλι αγωνίστηκε στα... χασομέρια, μπαίνοντας στο 85' αντί του Σιφουέντες, για να δώσει πιο μεγάλη ώθηση στην επίθεση, σε σημείο που ο Άρης πίεζε περισσότερο τους Κρητικούς. 

Και φτάνουμε στην τελευταία χρονικά αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Ο Ντιαντί έκανε πολύ καλό ματς και έμεινε στο γήπεδο για 76' λεπτά. Βγαίνοντας έδωσε τη θέση του στον Σαβέριο, ο οποίος πήγε στη δεξιά πτέρυγα και όχι στην αριστερή που έχει συνηθίσει. Δεν φάνηκε, όπως δεν φάνηκε από την αρχή της σεζόν, λόγω του ότι δεν έχει ρυθμό. Έχει όμως συναγωνισμό στοιχείο που είναι υγιές, αν ερμηνευτεί και αξιοποιηθεί σωστά από τον ίδιο.

Ο Σαμόρα, για άλλη μία φορά, έπαιξε ελάχιστα, μπαίνοντας στο 86' αντί του Μορόν.

Ο πάγκος έχει βάθος, το ίδιο και η επίθεση

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι ο Μάντζιος κοιτάζοντας προς τον πάγκο, βλέπει αρκετές επιλογές που άνετα θα στέκονταν και για περισσότερο χρόνο. Μόνο που και ο Ντιαντί και ο Σίστο δείχνουν ότι υποστηρίζουν πολύ καλύτερα τη θέση του πλάγιου χαφ, έχοντας ικανότητα σε πλαγιοκοπήσεις, άδειασμα αντιπάλων και στο ένας εναντίον ενός.

Στοιχεία που λείπουν, για παράδειγμα από τον Σαβέριο, ο οποίος έχει καλύτερη εκτελεστική ικανότητα, χωρίς να ότι δεν είναι σε θέση να βγάζει σέντρες. Πέρσι το έκανε και με επιτυχία σε ορισμένα παιχνίδια. Ο Σαβέριο είναι ποδοσφαιριστής που του αρέσει να πατά περιοχή, να ξεμαρκάρεται και να εκτελεί, ωστόσο δεν είναι τόσο ο παίκτης που θα κάνει τα χιλιόμετρα, για να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα.

Από την άλλη, του λείπει ο αγωνιστικός ρυθμός και δεν φέρει ευθύνη, καθώς είναι επιλογή Μάντζιου να παίζει ο Σίστο. Και, μέχρι στιγμής, δεν διαψεύδεται, αν και ο Σίστο δεν έχει δείξει φουλ καλό πρόσωπο. Υποστηρίζει όμως καλύτερα το τακτικό πλάνο σε περισσότερα σημεία του γηπέδου, άτι που δεν έκανε ο Σαβέριο. Κι εκεί είναι που ο τελευταίος χάνει πόντους.

Αναφορικά, τώρα, με τον Σαμόρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπροστά θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία να βρει χώρο και χρόνο, μετά και την απόκτηση του Ρόμπιν Κουάισον και, βέβαια, τον αμετακίνητο Λορέν Μορόν.

Στις πτέρυγες, προφανώς, και δεν είναι το φαβορί, λόγω των προαναφερθέντω, οπότε η προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβάλλει θα είναι πολλαπλάσια, για να κερδίσει τη θέση του σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.