Άρης: Το πρωτάθλημα της τελευταίας αγωνιστικής και η κατάληψη στο Χαριλάου

Μάνος Χατζάκης16 Μαΐου 2024

Είναι Μάιος του 2002 και η κατάσταση στον ποδοσφαιρικό Άρη... βράζει, εξαιτίας του οικονομικού και αγωνιστικού αδιεξόδου στην οποία είχε περιέλθει η ομάδα, που είχε στην κεφαλή τον Γιάννη Ζαχουδάνη. Οι ποδοσφαιριστές έχουν ξεχάσει πότε πληρώθηκαν τελευταία φορά, αγωνιστικά, αλλιώς ξεκίνησε η χρονιά, και αλλιώς κατέληγε και οι οργανωμένοι οπαδοί προχωρούν σε ασυνήθιστη, για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, κίνηση: Την κατάληψη του γηπέδου Χαριλάου.

Σκοπός τους; 

Να προκαλέσουν εξελίξεις, ενδιαφέρον -κυβερνητικό και ευρύτερα πολιτικό- προκειμένου η ΠΑΕ να απαλλαγεί από τον -εξαφανισμένο τότε- Γιάννη Ζαχουδάνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τάκη Ανδριά, οι οποίοι ανέλαβαν τις τύχες της εταιρείας, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Κοντομηνά το 2001.

Η κατάληψη του Χαριλάου είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον και μεγάλοι ιδιωτικοί, τηλεοπτικοί σταθμοί ασχολήθηκαν με την «αρρωστημένη» κατάσταση στα διοικητικά, διότι κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα η τελευταία αγωνιστική!

Και προφανώς όχι, για να αναδειχθεί ή να λυθεί το πρόβλημα στην ΠΑΕ, που οι τότε διοικούντες κρατούσε -κυριολεκτικά- σε ομηρία.

Πρωταθλητής σε ισοβαθμία την τελευταία αγωνιστική

Θέλετε να το πείτε σύμπτωση, συγκυρία ή κάτι άλλο, το Χαριλάου στις 8 Μαΐου επρόκειτο να «βγάλει» πρωταθλητή την τελευταία αγωνιστική, όπως θα συμβεί -υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες- στις 20 Μαΐου του 2024, μετά δηλαδή από 22 χρόνια.

Εκείνη τη σεζόν, ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή διεκδικούσε τον τίτλο του πρωταθλητή από την ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, δυσκολευόμενος να αντέξει τη... συνύπαρξη με τον Μάκη Ψωμιάδη.

Την τελευταία αγωνιστική, οι Πειραιώτες έρχονταν στη Θεσσαλονίκη, για να παίξουν με τον Άρη σε ένα γήπεδο που τελούσε υπό κατάληψη για δύο ημέρες, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν των «κιτρινόμαυρων».


Η κατάσταση ήταν οριακή και η ΕΠΑΕ (τότε διοργανώτρια) δεν συζητούσε το ενδεχόμενο αναβολής του ματς. Ο Άρης κινδύνευε με αυστηρές κυρώσεις, αν δεν γινόταν η σέντρα, αλλά η όποια ποινή έμοιαζε με σταγόνα μπροστά στην μπόρα που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον Άρη.

Οι πιέσεις, που δέχτηκαν οι οργανωμένοι ήταν πολλές, ώστε αφενός να διεξαχθεί το παιχνίδι και αφετέρου να μην επιβληθούν ποινές στην ήδη ταλαιπωρημένη ομάδα, που είχε πίσω της δύσκολη σεζόν. 

Τη στιγμή που το πρωτάθλημα της -τότε- Α' εθνικής έφτανε στην τελευταία του αγωνιστική, για να αναδείξει πρωταθλητή, ο Ολυμπιακός περίμενε να μάθει, αν ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη.

«Έσπασε» το λουκέτο, ξέσπασε ο Ολυμπιακός

Οι οργανωμένοι οπαδοί έκαναν πίσω, το λουκέτο... έσπασε και ο Άρης του Αυστριακού Μπερτ Κράους (ο τρίτος προπονητής στη χρονιά μετά τον Ανρί Μισέλ και τον Ρισάρ Ταρντί) με «πετσοκομμένη» ψυχολογία και μυαλό στα... χαμένα, προσπάθησαν να προβάλλουν αντίσταση στον Ολυμπιακό του «Sir Τάκη».


Το απόγευμα του 1-5 στο Χαριλάου ήταν, όπως η σεζόν, που προηγήθηκε. 

Εφιαλτική.

Τα πέντε γκολ των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι πήραν τρία γκολ από Αλέκο Αλεξανδρή, έστεψαν πρωταθλητή τον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη σε ένα άδειο και παγωμένο γήπεδο, αν και βρισκόμασταν στην πρώτη εβδομάδα του πέμπτου μήνα του χρόνου.

Την ίδια μέρα, αλλά στην Αθήνα και τη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ του (υπ' ατμόν) Φερνάντο Σάντος, υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Τελικό αποτέλεσμα επίσης εντυπωσιακό. Η Ένωση κέρδισε εύκολα τον ΠΑΟΚ με σκορ 6-2, αλλά έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία -και για δύο γκολ- από τον Ολυμπιακό, ο οποίος υπερτερούσε στα μεταξύ τους παιχνίδια. Οι δύο ομάδες είχαν από 58 βαθμούς.

Από Κοντομηνά σε Ζαχουδάνη


Το 2002 ο Άρης βρισκόταν σε μία δίνη, από την οποία δεν κατάφερε να βγει με αποτέλεσμα τα δύο επόμενα χρόνια να είναι εξίσου δραματικά. Το πρωτάθλημα του 2002 είχε λόγους να μείνει στην ιστορία, ορισμένοι από τους οποίους καταγράφηκαν παραπάνω.

Τότε, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν καλό υλικό, έχοντας ξεκινήσει από τελείως διαφορετική αφετηρία και με σκέψεις για σεζόν, που θα οδηγούσε στην Ευρώπη, καθώς είχαν πραγματοποιηθεί καλές μεταγραφές.

Ωστόσο, η κακή διαχείριση, τα οικονομικά προβλήματα και η οικονομική δυσπραγία του Γιάννη Ζαχουδάνη, έφερε τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου την πώληση του Άγγελου Χαριστέα στη Βέρντερ Βρέμης με ό,τι συνεπακόλουθα είχαν τα διαβόητα εκείνα 3 εκατ. ευρώ, τη γενική αποσταθεροποίηση στο τμήμα και την κακή αγωνιστική πορεία με τις συνεχείς αλλαγές προπονητών.

Ένας από τους λόγους που έγινε και η κατάληψη ήταν για να ασχοληθεί περισσότερο με την ομάδα ο -αείμνηστος- Δημήτρης Κοντομηνάς, τον οποίοι -μεγάλη μερίδα οπαδών- θεωρούσε υπεύθυνο για το γεγονός ότι ενεπλάκησαν στην ΠΑΕ οι Ζαχουδάνης και Ανδριάς.


Ο Άρης «ξανακρίνει» πρωταθλητή


Από το 2002 έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα στον Άρη. Η ζωή όμως κάνει κύκλους και, φέτος, το «Κλ. Βικελίδης» βγάζει -ξανά- πρωταθλητή μετά από 22 ολόκληρα χρόνια. Τότε, οι «κιτρινόμαυροι» ήταν ανίσχυροι αγωνιστικά, κάτι που δεν ισχύει τα τελευταία 6 χρόνια, κατά τα οποία γίνονται σταθερά βήματα εμπρός, μικρότερα ή μεγαλύτερα σε ό,τι αφορά στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της ΠΑΕ, πλην των αγωνιστικών θεμάτων. 

Η συγκυρία για τον Άρη είναι ότι το πρωτάθλημα διεκδικεί ο (πρώτος στη βαθμολογία) ΠΑΟΚ και η (δεύτερη) ΑΕΚ, ενώ ο Δικέφαλος του Βορρά έρχεται την Κυριακή (20/5) στο Χαριλάου.

Οι παράμετροι του ντέρμπι; Αμέτρητες και κατανοητές από την πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων.

Ας αρκεστούμε στο γεγονός πως η σεζόν για τον ΠΑΟΚ, ό,τι κι αν συμβεί στο Χαριλάου, ολοκληρώνεται σε 72 ώρες, για τον Άρη όμως υπάρχει κι ένας τελικός που, εκτός από τίτλο, δίνει και ευρωπαϊκό ταξιδάκι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.