Άρης: Τέσσερα ματς με Εθνικό σε 4 διαφορετικές εποχές

Μάνος Χατζάκης18 Σεπτεμβρίου 2024

Χρόνια είχαν να τα πουν, Άρης και Εθνικός Πειραιώς, για εγχώρια διοργάνωση. Οι δύο ομάδες κληρώθηκαν στην 4η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας και το Metrosport.gr σάς θυμίζει τα δύο τελευταία παιχνίδια Θεσσαλονικέων και Πειραιωτών στη σεζόν 1998-99 για το Πρωτάθλημα της Α' εθνικής Μία χρονολογία κατά την οποία ο η (παλιά) ΠΑΕ Άρης άλλαζε προφίλ, έχοντας ιδιοκτήτη τον Δημήτρη Κοντομηνά, μετά την επιστροφή της από τη Β' εθνική. «Κιτρινόμαυροι» και «κυανόλευκοι» όμως συναντήθηκαν και στο Κύπελλο, τη σεζόν 2004-2005, κατά την οποία ο Άρης έπαιξε στον τελικό του θεσμού (απέναντι στον Ολυμπιακό στην Πάτρα),  όντας όμως υποβιβασμένος. Και η διπλή συνάντηση στο Κύπελλο ήταν και η τελευταία χρονικά μεταξύ τους. Τέσσερα 90λεπτα, τέσσερις διαφορετικές εποχές για τους Θεσσαλονικείς για λόγους που θα διαβάστε παρακάτω.

Οι αλλαγές στο ρόστερ του Άρη ήταν δραματικές στο μεσοδιάστημα του ματς για τον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος, καθώς στον Β' γύρο, ο Θεός του Πολέμου είχε κάνει εντυπωσιακές μεταγραφές τον Ιανουάριο του 1999, φέρνοντας ποδοσφαιριστές (όπως Αντριόλι, Κυζερίδη, Κούτση, Αγαθοκλέους, Γεωργιάδη, Σιγκουϊργκέισον) οι οποίοι άλλαξαν πολλά και οδήγησαν την ομάδα στην Ευρώπη, έστω κι αν χρειάστηκαν απομακρύνσεις προπονητών.

Ο Άρης αντιμετώπισε τον Εθνικό πρώτα το 1998 στο άδειο (αλλά με 150 οπαδούς του) και μη... ανακαινισμένο «Γ. Καραϊσκάκης», έχοντας ρόστερ που ήταν ικανοποιητικό, αλλά με αδυναμίες, οι οποίες οδήγησαν σε απώλεια βαθμών.

 Ο Εθνικός από την άλλη είχε στόχο τη σωτηρία, συνδυάζοντας τα άγουρα χρόνια των Μιχάλη Καψή και Ζοέλ Επαλέ και του σχεδόν... βετεράνου στόπερ, Λύσσανδρου Γεωργαμλή, τη στιγμή που ο Άρης επένδυε πολλά στην παρουσία του Κάρλος «Κουκίν» Φλόρες.


Ο Περουβιανός ήταν και ο άνθρωπος που έβγαλε την κάθετη στον Γιώργο Βλαχούδη, ο οποίος συνέχισε στον Άρη, για να κάνει το 1-0. 

Σκορ όμως που δεν κατάφερε να διατηρήσει, γιατί στο δεύτερο ημίχρονο, η ασυνεννοησία του Μανώλη Μητσόπουλου και του Φάνη Κατεργιαννάκη έφεραν το τελικό 1-1 δια... ποδός Αλεσάντρο Σόουζα.


4άρα στον Β' γύρο και πρώτα γκολ για Αντριόλι και Αγαθοκλέους

Στον Β' γύρο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Άρης, έχοντας πλέον τον Γιώργο Παράσχο στον πάγκο, και όχι τον Γιώργο Φοιρό υποδέχτηκε τον Μάρτιο του 1999, τον ελλιπή Εθνικό, έχοντας και τις μεταγραφές του χειμώνα στη σύνθεσή του.

Πρώτα γκολ για Πάολο Αντριόλι και Μάριο Αγαθοκλέους στο εύκολο 4-0 επί του Εθνικού. Τα άλλα δύο γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν οι Κούτσης και Γιώργος Γεωργιάδης. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε αγωνιστεί και ο νυν τεχνικός του Άρη, Άκης Μάντζιος.


Τα διπλά ματς στο Κύπελλο

Ο Νίκος Γκουλής, βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής αρκετών ομάδων, ήταν εκείνος που ανέδειξε το όνομα του Εθνικού και του Άρη στη χθεσινή κλήρωση στα γραφεία της ΕΠΟ. Σημειολογικά και συμπτωματικά, ήταν ο τελευταίος προπονητής που αντιμετώπισε τον Άρη, στα διπλά ματς για το Κύπελλο Ελλάδας τη σεζόν 2004-2005.

Ο προβληματικός Άρης, εκείνης της περιόδου που οδηγήθηκε στον υποβιβασμό στη Β' εθνική, προκρίθηκε σχετικά άνετα επί του Εθνικού.

Πρώτο παιχνίδι στο «Κλ. Βικελίδης» για την Γ' φάση και νίκη με 2-1 από τον... αξέχαστο Κουεμάχα, ο οποίος σκόραρε και στα δύο παιχνίδια, κάτι που δεν έκανε στους αγώνες Πρωταθλήματος, όταν ο Άρης τον χρειαζόταν πραγματικά, για να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, αν και μαθηματικά είχε ελπίδες για την παραμονή.


Στο δεύτερο ματς, το οποίο διεξήχθη στις 3 Φεβρουαρίου του 2005 στον Κορυδαλλό, ο Άρης νίκησε με το ίδιο σκορ τον Εθνικό, με τα γκολ των Νεμπεγλέρα και Κουεμάχα, περνώντας στην επόμενη φάση, καταγράφοντας την τελευταία χρονικά αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων.




Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.