Άρης: Ομάδα στρωμένη στα μέτρα του Καστρίτη

Metrosport Team16 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Άρης μετά το πρώτο βήμα που έκανε πέρσι με την είσοδο του στην οκτάδα πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις, έκανε το άλμα φέτος με τη συμμετοχή του στο EuroCup. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των νέων παικτών των κιτρίνων που υπηρετούν το πλάνο του Καστρίτη και ποιος παίκτης θα είναι κλειδί για την απόδοση της ομάδας.
Φέτος οι κίτρινοι ανέβασαν αρκετά το μπάτζετ προκειμένου να ανταποκριθεί σε μία καλή πορεία στο πρωτάθλημα και να κάνει την υπέρβαση στο EuroCup, στο οποίο και μόνο η συμμετοχή ανεβάζει το πρεστιζ του συλλόγου βγαίνοντας από την αφάνεια στην οποία ήταν ο Άρης για χρόνια. Ο Γιάννης Καστρίτης είναι προπονητής που του αρέσουν οι αλλαγές στην άμυνα, έτσι οι επιλογές που έγιναν φέτος στις μεταγραφές έχουν μέγεθος στη περιφέρεια και οι ψηλοί ανταποκρίνονται στο πλάνο του Έλληνα κόουτς.

Περιφέρεια με μέγεθος και ουσία

Ο Μάρκους Καρ είναι η προσθήκη στο ρόστερ από την οποία περιμένει πολλά ο Γιάννης Καστρίτης. Είναι ένας all around πόιντ γκαρντ, ο οποίος έχει εμπειρια μόνο από το NCAA. Είναι ένας ικανότατος combo guard, έχει ικανοποιητικά ποσοστά στο τρίποντο( 36% πέρσι στο κολλέγιο)με καλό πρώτο βήμα και τη δημιουργία να είναι μέρος του παιχνιδιού του. Αν ήταν λίγο πιο ψηλός(1.87μ)δεν θα έφευγε από την Αμερική, με τον Άρη να έχει βρει έναν εξαιρετικό πλέι μέικερ για φέτος.

Ο Ρόνι Χάρελ αποτέλεσε ενδεχομένως την πιο αθόρυβη κίνηση στο φετινό ρόστερ. Κακώς θα λέγαμε, καθώς πρόκειται για έναν δίμετρο γκαρντ με μεγάλο άνοιγμα χεριών, ο οποίος θα δημιουργήσει προβλήματα στους αντιπάλους με την άμυνα του. Έχει εξαιρετικά νούμερα στο ριμπάουντ για τη θέση του(είχε 4.7μ.ο πέρσι και 5.8μ.ο πρόπερσι στις δύο χρονιές του στο Ισραήλ). Απειλεί κυρίως με τρίποντο, με τα ποσοστό του ωστόσο να είναι χαμηλό, καθώς είναι γύρω στο 30% τα τρία τελευταία χρόνια. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικός στο πλάνο του Έλληνα προπονητή, με τις πρώτες εντυπώσεις από τα φιλικά να είναι ικανοποιητικές.

Ο Ρομπέρτο Γκάλινατ έρχεται για να γίνει ο αρχισκόρερ της ομάδας, καθώς αυτό έχει μάθει να κάνει σε όλη του την καριέρα. Πέρσι έσωσε μόνος του την Καρδίτσα καθώς σε 10 παιχνίδια είχε 20.7 πόντους ανά ματς, ενώ στη τελευταία αγωνιστική με τον Ιωνικό, έβαλε 31 πόντους και έσωσε την Καρδίτσα από υποβιβασμό. Σε κάθε παιχνίδι θα κρίνεται η απόδοση της ομάδας από τη δική του και όσο είναι καλά θα πηγαίνει ικανοποιητικά και η ομάδα. Είναι εξαιρετική περίπτωση αθλητή και είναι επιτυχία για τον Άρη που κατάφερε να τον κλείσει.

Οι κίτρινοι έχουν χτίσει έναν εξαιρετικό ελληνικό κορμό για τα δεδομένα τους, καθώς η παρουσία των Μποχωρίδη, Κατσίβελη και Τολιόπουλο είναι άκρως ποιοτικές και δημιουργούν βάθος στη περιφέρεια στο φετινό ρόστερ. Πέρσι ο Βασίλης Τολιόπουλος έπαιζε σχεδόν τριάντα λεπτά ανά ματς, ενώ φέτος που θα παίζει λιγότερο θα πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός στο παιχνίδι του και στις επιλογές του. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης υπολογίζεται και για τις τρεις θέσεις στην περιφέρεια και μετά από τρία χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, έρχεται σε μια ομάδα που θα έχει βασικό ρόλο και και αν παίξει όπως στην προηγούμενη θητεία του στον Άρη θα βρει εύκολα μεγαλύτερο συμβόλαιο σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα από το Ελληνικό. Ο Δημήτρης Κατσίβελης είναι ένας πλέϊμέικερ ο οποίος έχει ουσία στο παιχνίδι του, είναι καλός αμυντικός και θα είναι βασικό γρανάζι τη φετινή σεζόν.

Ψηλοί με ικανότητα στην άμυνα με αλλαγές

Ο Ίσμαελ Σανόγκο έμεινε και φέτος στον Άρη για έναν και μόνο λόγο: Ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος και είναι πολύ καλός στο να μαρκάρει κοντό. Επιθετικά δεν έχει ιδιαίτερα προσόντα πέρα από την αθλητικότητα του και όποτε θα μπαίνει στα παιχνίδια θα είναι κυρίως για το αμυντικό κομμάτι. Ο Σίλβιο Ντε Σόουζα είναι ένας pick and roll σέντερ, είναι αρκετά αποτελεσματικός αν και δεν ιδιαίτερες κινήσεις κάτω από το καλάθι, καθώς χρησιμοποιεί τη δύναμή του. Έκανε καλές εμφανίσεις στο MundoBasket 2023 με την Ανγκόλα μετά την πρώτη του επαγγελματική σεζόν στη Γαλλία.

Ο Ρόμπερτς Μπλούμπεργκ (2.08μ) ήρθε για να δώσει σουτ από τρίποντο από τη θέση των ψηλών αγωνιζόμενος κυρίως στη θέση "4", ωστόσο όταν πηγαίνει για να στήσει σκριν κάνει κυρίως pick and pop(μένει στο τρίποντο) και θα είναι αρκετά προβλέψιμος στο παιχνίδι του, καθώς συνήθως θα είναι πιο αδύναμος από τον αντίπαλο ψηλό. Πέρσι είχε 44% στο τρίποντο και αν μείνει κοντά σε αυτό το νούμερο θα είναι πολύτιμος τη φετινή σεζόν. Ο Μάνι Μπέιτς είναι ο μεγάλος άτυχος της φετινής σεζόν, καθώς ο τραυματισμός που έπαθε στην πρώτη φάση από το τελευταίο φιλικό της ομάδας θα τον αφήσει έξω αρκετούς μήνες, με τον Γιάννη Καστρίτη να έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες την αναζήτηση ψηλού με παρόμοια χαρακτηριστικά. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα μείνει στην ομάδα ο Μπέιτς η θα λυθεί το συμβόλαιο του.

Αυτό είναι το φετινό depth chart:

PG: Μάρκους Καρ, Βασίλης Τολιόπουλος, Γιώργος Φίλλιος

SG: Δημήτρης Κατσίβελης, Λευτέρης Μποχωρίδης, Ρομπέρτο Γκάλινατ

SF: Ρόνι Χάρελ, Νίκος Περσίδης,

PF: Ρόμπερτ Μπλούμπεργκ, Ίσμαελ Σανόγκο, Διαμαντής Σλαφτσάκης

C: Σίλβιο Ντε Σόουζα, Μάνι Μπέιτς

Ο Γιάννης Καστρίτης έχει δημιουργήσει μια ομάδα στα «μέτρα» του, καθώς τα χαρακτηριστικά των νέων παικτών ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στο στιλ παιχνιδιού που επιθυμεί να παίξει, έχοντας ψηλούς που σχεδόν όλοι μπορούν να παίξουν με αλλαγές και γκαρντ με μέγεθος οι οποίοι μπορούν να παίξουν σε παραπάνω από μία θέσεις. Ο φετινός Άρης έχει μια ομάδα με βάθος, οι προσδοκίες για την ομάδα έχουν ανέβει και μία πρόκριση από τους ομίλους του EuroCup θα θεωρηθεί επιτυχία. Έχει τη στήριξη του κόσμου και στα δύο πρώτα παιχνίδια της χρονιάς που είναι «φωτιά» θα τη χρειαστεί, καθώς θα αντιμετωπίσει εντός έδρας την 1η αγωνιστική του EuroCup την κάτοχο Γκραν Κανάρια και στο πρωτάθλημα τον φιναλίστ της Euroleague Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.