Ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή (25/3) όχι μόνο για την Ορθοδοξία αλλά και για το σύλλογο του Άρη καθώς συμπληρώνει 107 χρόνια ζωής. Στις 25 Μαρτίου του 1914 σε ένα καφενείο μια παρέα 22 φίλων αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο.
Ιδρυτές του Άρη ήταν οι: Αγγέλου Γιάννης, Αγοραστός Λάζαρος, Βλαχόπουλος Γρηγόρης, Βλαχόπουλος Λάζαρος, Γκοτζαμάνης Πέτρος, Δήμου, Ζέγας Άγγελος, Θεοδωρίδης Θόδωρος, Ιωαννίδης Δημήτρης, Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, Κοτρότσης Δημήτρης, Κρέης Πέτρος, Κυδωνάκης Μήνως, Κωστίδης Λάζαρος, Λάμπρου Γιώργος, Νακόπουλος Γιάννης, Παπαγεωργίου Θανάσης, Πλιάτσικας Γιάννης, Ρωσσιάδης Ρούσσος, Σαλούστο Κάρολος, Τσιατσιαπάς Τάσος και Κότσανος Πρόδρομος.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε. Το τμήμα του μπάσκετ ακολούθησε οχτώ χρόνια αργότερα (1922) και τρία χρόνια μετά (1925) ιδρύθηκε το τμήμα του πόλο. Το 1926 ο σύλλογος έπρεπε να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα τμήματα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται και αποφασίστηκε να τροποποιηθεί το καταστατικό του κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μετονομαστεί σε: Αθλητικός Σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης.
Ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας
Ο Άρης θα στεφθεί πρωταθλητής στις 17 Ιουνίου του 1928, στο πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία. Το παιχνίδι που έκρινε τον τίτλο διεξήχθη στο νέο τότε γήπεδο του Άρη (στη σημερινή Λεωφόρο Στρατού), με τους «κίτρινους» να επικρατούν με 3-1 του Εθνικού Πειραιώς μπροστά σε 10.000 φιλάθλους.
Το Χαριλάου
Μετά από περιπλανήσεις σε ποικίλες τοποθεσίες της πόλης, το ποδοσφαιρικό τμήμα του έπρεπε να αποκτήσει το σπίτι του. Αυτό έγινε στο Γήπεδο Χαριλάου, σημερινό Κλεάνθης Βικελίδης. Τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου επί της οδού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου έγιναν στις 4 Νοεμβρίου του 1951.
Η πρώτη ευρωπαϊκή αναμέτρηση
Ο Άρης στον πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό του αγώνα στις 15 Σεπτεμβρίου του 1964, αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τη Ρόμα για το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων στο Καυτατζόγλειο στάδιο. Ο αγώνας αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της χρονιάς για την τοπική κοινωνία και τον παρακολούθησαν πάνω από 40.000 άνθρωποι (κόπηκαν 21.130 εισιτήρια).
Το εκπληκτικό αήττητο
Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν δημιουργήσει μια εντυπωσιακή παράδοση στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες του, διατηρώντας το αήττητο για 52 χρόνια. Η τελευταία ευρωπαϊκή ήττα του Άρη μέσα στο Χαριλάου σημειώθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1968 από τη μεγάλη τότε Ουίπεστ.
Το έπος της Περούτζια
Ο Άρης στις 7 Νοεμβρίου του 1979 συνέτριψε με 3-0 την ισχυρότατη Περούτζια του Πάολο Ρόσι μέσα στο Ρενάτο Κούρι, κερδίζοντας το εισιτήριο της πρόκρισης στον τρίτο γύρο του κυπέλλου UEFA , ενώ πριν είχε αποκλείσει και τη θρυλική Μπενφίκα. Την ευρωπαϊκή πορεία του ανέκοψε η Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.
Η πρόκριση απέναντι στη Σαραγόσα
Την αγωνιστική περίοδο 2007-2008 για τα πλέι οφ του κυπέλλου Ουέφα ο Άρης αντιμετώπισε τη Σαραγόσα των Πάμπλο Αϊμάρ και Ντιέγο Μιλίτο Οι «κίτρινοι» κέρδισαν με 1-0 στο Κλεάνθης Βικελίδης) και παρά την ήττα στον δεύτερο αγώνα (2-1 στο Λα Ρομαρέδα) απέκλεισαν το ισπανικό μεγαθήριο και προκρίθηκαν για πρώτη φορά στους ομίλους του τότε κυπέλλου UEFA.
Η μεγαλύτερη οπαδική εκδρομή
Στις 24 Απριλίου του 2010 ο Άρης διεκδικεί το κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. 30.000 οπαδοί του ταξιδεύουν με κάθε μέσο για να στηρίξουν την ομάδα τους, στη μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Η νίκη επί της Ατλέτικο
Ο Άρης γράφει ακόμη μια χρυσή σελίδα την αγωνιστική περίοδο 2010-11. Θα κερδίσει δύο φορές για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τη κάτοχο του θεσμού, Ατλετικο Μαδρίτης και είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει κερδίσει με 3-2 στο Βιθέντε Καλντερόν.
Οι επιτυχίες του Άρη δεν περιορίστηκαν μόνο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Η ομάδα μπάσκετ έχει τη χαρά και την τιμή να φωνάζει δυνατά ότι στις τάξεις της βρέθηκαν ο άνθρωπος εκείνος που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και έκανε πολλούς να το αγαπήσουν.
Το 1979 αποσπά το «ναι» του Νίκου Γκάλη, του κορυφαίο Έλληνα καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών. Από τη σεζόν 1980-1981, ο Γκάλης ανακηρύσσεται κάθε χρόνο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για 11 συναπτά έτη.
Στην κορυφή της Ευρώπης
Στις 16 Μαρτίου του 1993 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Τορίνο, σε ένα ιδιαίτερα σκληρό παιχνίδι, νίκησε την Έφες Πίλσεν με 50-48, προσθέτοντας την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα στη συλλογή του .
Το κύπελλο Κόρατς
Το 1997 στον διπλό τελικό της διοργάνωσης αντιμετώπισε την Τόφας, από την οποία ηττήθηκε με 66-77 μέσα στο Αλεξάνδρειο, κατάφερε όμως να τη κερδίσει με 88-70 στη Προύσα και κατέκτησε τον τίτλο.