Άρης: Ο Κουάισον στα βήματα του... Νιρέν Ντεμπά

Μάνος Χατζάκης18 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Άρης έχει αρχίσει, εδώ και λίγα χρόνια, να δημιουργεί δυνατές «διπλωματικές» σχέσεις με τη σουηδική αγορά, σπάζοντας -ενίοτε- το ισπανικό μοντέλο ή καλύτερα διανθίζοντάς το με ποδοσφαιριστές με σκανδιναβική ποδοσφαιρική κουλτούρα. Το παράδειγμα του Ρόμπιν Κουάισον είναι μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών, καθώς μέχρι τώρα, όταν οι φίλοι του Άρη ακούν επιθετικό από Σουηδία, το μυαλό των περισσοτέρων έπρεπε να πηγαίνει στον Νιρέν Ντεμπά.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Αλ Ιτιφάκ έρχεται με τελείως διαφορετική αύρα και παραστάσεις από τον Νιρέν, ωστόσο ο τελευταίος μπορεί να έπαιξε μία μόλις χρονιά στο Χαριλάου, αλλά του ήταν αρκετή, για να βγει πρώτος σκόρερ των «κιτρινόμαυρων» έχοντας 12 γκολ. Κι όλα αυτά τη σεζόν 2002-2003.

Ο Σουηδός με καταγωγή από την αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα την Γκάμπια ήρθε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων, αλλά άφησε το στίγμα του στην επίθεση, όντας φορ με πολύ καλά στοιχεία για την εποχή, ύψος, δύναμη κεφαλιά και σουτ. Ο Ντεμπά είχε πάρει σκυτάλη από τον μοναδικό, έως τότε, που είχε υπογράψει στον Άρη, τον Ουλφ Έρικσον, ο οποίος ήταν μέσος που άφησε, όμως, εποχή 41 χρόνια πριν (1983-85). Τελικά, αποχώρησε με επεισοδιακό τρόπο έχοντας δικαστική διαμάχη με τη διοίκηση για οικονομικά θέματα. Μετά τον Άρη αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, εξαργυρώνοντας τα γκολ με τα «κιτρινόμαυρα».


Αν κρίνουμε από το γεγονός πως ο Ντεμπά άφησε αποτύπωμα στην επίθεση του Άρη, αν και αγωνίστηκε λίγο, τότε ο Κουάισον -άτυπα- θα ήθελε να ξεπεράσει τον συμπατριώτη του και οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ καλύτερες από τις τότε επικρατούσες.

Ο Κουάισον έχει όλα τα στοιχεία ενός πραγματικού φορ και, όταν ξεπεράσει, το διάστημα της αγωνιστικής απραξίας, τότε οι «κιτρινόμαυροι» θα έχουν δύο φορ ολκής (τουλάχιστον βάσει στοιχείων και ατομικών επιδόσεων), για να λύσουν το πρόβλημα στο γκολ.

Από τον Σελάντερ μέχρι τον Σίντκλεφ

Μετά τον Νιρέν ακολούθησαν κι άλλοι και μάλιστα άμεσα. Οριακά, μάλιστα, δεν έγιναν και συμπαίκτες.

Πρόκειται για τον Μάγκνους Σελάντερ, ο οποίος υπέγραψε το 2003, έπαιξε σε 28 ματς και σκόραρε ένα γκολ, όντας ανασταλτικός μέσος. Τίμιος ποδοσφαιριστής, ερχόμενος από την Έργκριτε και παίρνοντας εμπειρία από την Ελλάδα σε ηλικία 34 ετών. Ο Σελάντερ δεν έφυγε... ρόδινα, καθώς κατέθεσε προσφυγή, για να μείνει ελεύθερος, όντας κι εκείνος «θύμα» των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετώπιζε η τότε διοίκηση της ΠΑΕ. Στη συνέχεια έπαιξε για λίγο στον Ηρακλή.

Σε διαφορετικό timing και σε πολύ καλύτερες μέρες για το ποδόσφαιρο του Άρη, ήρθε ο Ντάνιελ Σούντγκρεν. Ο ξανθομάλλης αμυντικός ο οποίος είχε έρθει με μεταγραφή από την ΑΙΚ Στοκχόλμης και στα 2,5 χρόνια που έμεινε στην ομάδα έχοντας αρκετά «ups & downs» στην απόδοσή του και στις σχέσεις του με τη διοίκηση. Παρόλα αυτά, ήταν δεξιός μπακ με όλη τη σημασία της λέξης στα 86 παιχνίδια που έπαιξε.

Την ίδια περίοδο έπαιξε στους Θεσσαλονικείς και ο συμπατριώτης του, Ντάνιελ Λάρσον, που άφησε την Τουρκία το 2019, για πάρει θέση στις πτέρυγες της επίθεσης. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, αν και επίσης όχι στην πρώτη του νιότη του. Ωστόσο, η ηλικία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη δική του περίπτωση (επτά γκολ, επτά ασίστ σε 49 ματς), καθώς έβαζε... κάτω 25χρονους, συνδυάζοντας εμπειρία και ταχύτητα.

Κόντρα ρόλος αποδείχτηκε η παρουσία του Ντέιβιντ Κάρλσον, ο οποίος μπήκε στην κατηγορία «fail», παρά το βιογραφικό που τον συνόδευε. Όπως όμως δεν παίζει ρόλο πάντα η ηλικία, έτσι δεν παίζει πάντα ρόλο και το βιογραφικό.

Ο Σουηδός πλάγιος χαφ ήρθε το 2023 και κατάφερε να ξεχαστεί εντός του ίδιου έτους.

Ο προτελευταίος, πριν τον Κουάισον, που υπέγραψε στον Άρη και κατάγεται από τη Σουηδία, είναι ο Φίλιπ Σίντκλεφ, ο πρώτος Σκανδιναβός γκολκίπερ στην ιστορία του Άρη. Ο Σίντκλεφ είναι μόλις 19 ετών και, όπως λένε στη χώρα του, έχει... μέλλον.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.