Γλυκόπικρη η γεύση της διετούς παρουσίας του Άρη στη Super League. Υπήρξαν στιγμές χαράς και θεάματος αλλά και εκείνες της αμφισβήτησης, των σκαμπανεβασμάτων και των αλλαγών που έμοιαζαν επιτακτική ανάγκη. Η πορεία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη καθώς μετρά δύο στα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια, καλές παρουσίες και νίκες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη. Το μοναδικό που έλειψε ήταν το βήμα παραπάνω που χάθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Και οι δυο σεζόν ήταν περιπετειώδεις, γεμάτες με χαρές και γκρίνιες. Η πρώτη σελίδα άρχισε κάπως δύσκολα αλλά στο φινάλε βρήκε παίκτες, τεχνικό τιμ και φιλάθλους ενωμένους και με τη σιγουριά ότι κάτι καλό γεννήθηκε. Η δεύτερη σελίδα άρχισε και έκλεισε με… έναν αποκλεισμό. Τα παιδαριώδη λάθη στη Νορβηγία και η αδράνεια της άμυνας στέρησαν το επόμενο ευρωπαϊκό βήμα ενώ στα τελευταία λεπτά στο παιχνίδι με την ΑΕΚ χάθηκε το εισιτήριο της πρόκρισης από το χέρια …
Ερέρα: Ένα όνειρο που έσβησε νωρίς
Μετά από περιπλάνηση τεσσάρων ετών, η Super League άνοιξε την αγκαλιά της και υποδέχθηκε τον Άρη. Ένα δυνατό ρόστερ και ένας μαέστρος που θα έκανε την ομάδα να πρωταγωνιστούσε ήταν τα ζητούμενα. Ο Πάκο Ερέρα με θητεία στη Segunda Division και επιρροές από Ράφα Μπενίτεθ, έμοιαζε ιδανικός.
Η εκκίνηση ήταν εντυπωσιακή. Οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν το 3Χ3 (Λαμία, Λάρισα, Λεβαδειακός) αλλά η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Το πλάνο του Ισπανού προπονητή φαινόταν να μην αποδίδει καρπούς. Πολλές αλλαγές, έλλειψη χημείας και το κερασάκι στην τούρτα ο τραυματισμός του Φραν Βέλεθ.
Ο Οκτώβριος ήταν κυριολεκτικά ένας εφιάλτης. Η ομάδα γνώρισε τέσσερις συνεχόμενες ήττες από Πανιώνιο (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), ΑΕΚ (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός) και με σύνολο τερμάτων 1-8. Η καλή αμυντική συμπεριφορά των πέντε πρώτων αγωνιστικών πήγε περίπατο (μόλις ένα γκολ παθητικό) και η ανάγκη για μια αλλαγή έγινε επιτακτική.
Ο Άρης του Πάκο Ερέρα
1. Δεν είχε ισοπαλίες. Μέτρησε τέσσερα τρίποντα και πέντε ήττες.
2. Δεν κέρδισε κανένα ντέρμπι.
3. Χόρευε σε ρυθμούς λάτιν με πρωταγωνιστές Ματέο Γκαρσία και Μπρούνο Γκάμα.
4. Είχε 10 γκολ παθητικό ενώ βρήκε δίχτυα 12 φορές.
5. Ήταν ομάδα β ημιχρόνου. Το 75% των τερμάτων του τα σημείωσε από το 50 και μετά.
Παντελίδης:Έβαλε σε τάξη τα ασυμμάζευτα και βγήκε Ευρώπη
Το project Πάκο Ερέρα ναυάγησε και ο Έλληνας τεχνικός κλήθηκε να σώσει την παρτίδα. Κάθισε στον πάγκο του συλλόγου τον Νοέμβριο έχοντας ένα σύνολο με ταλέντο, ποιότητα, ικανό μεσοεπιθετικά και γεμάτο τρύπες αμυντικά.
Το να κάθεσαι στον πάγκο του Άρη δεν είναι εύκολη υπόθεση και ο Παντελίδης το κατάλαβε στην πρώτη ανάσα. Σίγουρα καταράστηκε πολλές φορές τα δοκάρια ή την τύχη του. Δε το έδειξε ποτέ, όμως. Έμεινε ήρεμος και ενώ όλοι πίσω του δεν μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί το πλεκτό δεν κουνιέται, αυτός έδινε οδηγίες στους παίκτες του.
Λειτούργησε έξυπνα, μεθοδικά και στο φινάλε ο διακόπτης γύρισε. Η εκτός έδρας αναμέτρηση στην Ξάνθη έγινε το έναυσμα μιας πορείας που ικανοποίησε κάθε φίλαθλο και δικαίωσε τον ίδιο. Η ομάδα βρήκε τα πατήματα της και τα αποτελέσματα ήρθαν. Οι «κίτρινοι» έμειναν αήττητοι για έξι συνεχόμενα παιχνίδια και με εξαίρεση τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» έπαιξαν ελκυστικό ποδόσφαιρο κερδίζοντας δίκαια την επιστροφή τους στα ευρωπαϊκά σαλόνια και την αποθέωση από την κερκίδα.
Τα δάκρυα και το «αντίο»
Το ευρωπαϊκό όνειρο έσβησε στα προκριματικά του Europa League. Στα δύο παιχνίδια με τη Μόλντε οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν μόνο για 90΄στο χορτάρι, άγγιξαν κυριολεκτικά το θαύμα αφού στο β΄παιχνίδι ήταν μπροστά με 3-0, αλλά πλήρωσαν τα παιδαριώδη λάθη της Νορβηγίας και μια αδράνεια της άμυνας.
Εκείνη τη στιγμή ακόμη και ο πειθαρχημένος Σάββας Παντελίδης λύγισε.
Τα δάκρυα στα μάτια ήταν κάτι αβίαστο και λογικό. Έβγαλε την ένταση και την πίεση που είχε και έγινε εκφραστής του συναισθήματος που κυριαρχούσε στην εξέδρα. Το παραμύθι τελείωσε κάπως άδοξα. Η εκκίνηση στο φετινό πρωτάθλημα ήταν απογοητευτική. Η ομάδα έδειχνε να μην έχει σφυγμό και εκείνος κατάλαβε ότι το τέλος είχε έρθει.
Δεν κρύφθηκε πίσω από τους παίκτες του, βγήκε μπροστά παραδέχθηκε το λάθος του και έκανε αυτό που θεώρησε σωστό. Παραιτήθηκε από τη τεχνική ηγεσία του Άρη αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση στην οικογένεια των «κιτρινόμαυρων».
Ο Άρης του Σάββα Παντελίδη
1. Γεύτηκε την πικρή γεύση της ήττας μόλις εννέα φορές σε 27 παιχνίδια.
2. Έμεινε αήττητος για έξι συνεχόμενα παιχνίδια, κάνοντας τέσσερις νίκες (Ξάνθη, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΚ) και δύο ισοπαλίες (Πανιώνιος, ΠΑΟΚ)
3. Έμεινε πιστός στο 4-2-3-1 αλλά χρησιμοποίησε και το 4-3-3 και το 4-4-2 όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν.
4. Έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο και κέρδισε το χειροκρότημα.
Ένινγκ: Κλειδί η πειθαρχία
Ο Μίκαελ Ένινγκ κλήθηκε να αλλάξει τον εντός αγωνιστικού χώρου προσανατολισμό της ομάδας και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Παρέλαβε ένα σύνολο που εστίαζε αισθητά στην αμυντική λειτουργία, δεν είχε αυτοματισμούς και δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί το πλούσιο υλικό που διέθετε στην μεσοεπιθετική γραμμή. Έμαθε τη λέξη «πειθαρχία» και έδωσε πλάνο στην ομάδα.
Καθώς περνούσε ο καιρός η επίθεση άρχισε να παράγει περισσότερο αλλά όχι σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο Άρης παρήγαγε φάσεις αλλά δυσκολευόταν να τις μετουσιώσει σε γκολ. Κάτι που του κόστισε σε αρκετά παιχνίδια. 48 τέρματα σε 372 τελικές σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ (δηλαδή 1/ 7.7) δεν είναι και λίγα αλλά θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα.
Το ban της FIFA σε συνδυασμό με τα πλέι οφ τσαλάκωσαν την εικόνα. Οι «κιτρινόμαυροι» ξέμειναν με 13 παίκτες σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος, δεν είχαν κίνητρο και τα αρνητικά αποτελέσματα ήρθαν. Το ότι η ομάδα έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου και η ισοπαλία στην Τούμπα με 11+1 παίκτες (!) την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ αποτυπώνει ακριβώς τη διττή εικόνα του Άρη τη φετινή σεζόν.
Ο Άρης του Ένινγκ
1. Έγινε ομάδα με αγωνιστικό πλάνο
2. Μέτρησε 12 νίκες, ισάριθμες ήττες και 11 ισοπαλίες σε 35 παιχνίδια
3. Παραβίασε την εστία κάθε 7.7 τελικές προσπάθειες
4. H εστία του δεν παραβιάστηκε σε εννέα παιχνίδια.
5. Με εξαίρεση τη φουρτούνα των πλέι οφ, ο Άρης συγκέντρωσε εννέα βαθμούς στα οχτώ ντέρμπι που έδωσε τη φετινή σεζόν μετρώντας δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες.