Άρης: Με την απόκτηση Μπανκς ενίσχυσε την προστασία ρακέτας και πλέον αποφασίζει για τον Έλληνα

Βασίλης Βλαχόπουλος26 Αυγούστου 2024

Η ενίσχυση της προστασίας της ρακέτας αλλά και της εξασφάλισης πόντων μέσα από τις pick n’ roll κινήσεις αποδεικνύεται ότι αποτέλεσαν τα δύο βασικά κριτήρια στην επιλογή του βασικού σέντερ καθώς αυτά μπορεί να δώσει ο Τζέιμς Μπανκς με τον οποίον συμφώνησε ο Άρης για συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους.

Για την επικύρωση της συμφωνίας απομένουν οι επίσημες ανακοινώσεις καθότι οι διαδικασίες που προηγούνται αυτών ήδη έχουν ολοκληρωθεί υπό την έννοια ότι οι «κίτρινοι» έχουν στα χέρια του το υπογεγραμμένο συμβόλαιο του αθλητή. Θεωρητικά, ο 26χρονος σέντερ έχει κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με τα κολεγιόπαιδα που συνηθίζει να εμπιστεύεται ο Γιάννης Καστρίτης, διότι στο παρελθόν αγωνίστηκε για μισή σχεδόν στο ισραηλινό Πρωτάθλημα, πρακτικά όμως θα χρειαστεί χρόνο για να αφομοιώσει μια διαφορετική μπασκετική φιλοσοφία. 

Γιατί το Πρωτάθλημα στο Ισραήλ φημίζεται για το run n'’gun παιχνίδι του, στην πραγματικότητα είναι κομμένο και ραμμένο πάνω στο off pressure παιχνίδι της G League στην οποία ο Αμερικανός έπαιξε στην τελευταία τριετία. Κατ’ επέκταση, θα χρειαστεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για την αφομοίωση της άμυνας που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Άρη, αλλά και του τρόπου λειτουργίας στην επίθεση όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι όλα θα εξαρτηθούν από την αποδοτικότητα της περιφερειακής γραμμής.

Παίρνοντας τον Τζέιμς Μπανκς ο Άρης εξασφαλίζει δύο πράγματα. Καθότι είναι rim protector – τούτο πιστοποιείται από τα περίπου δύο κοψίματα που έχει ανά παιχνίδι ως ρεκόρ καριέρας – προφανέστατα θα κόβει μπάλες, δεν ήταν τυχαία εξάλλου η παρουσία του στην κορυφαία αμυντική πεντάδα στην περιφέρεια του πανεπιστημίου του (Τζόρτζια Τεκ). 

Σε επίπεδο ταχύτητας είναι πιο γρήγορος από τον Σίλβιο ΝτεΣόουζα αλλά λιγότερο ταχύς από τον Κρις Μπάνκστον. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το timing των αλμάτων του κι αυτό τον βοηθά στη σχετική αποτελεσματικότητά του. Καθώς ο Γιάννης Καστρίτης ήθελε επιπλέον «προστασία ρακέτας» επέλεξε τον Τζέιμς Μπανκς βάσει φυσικά και των project που προσέφερε η αγορά αλλά και των χρημάτων που είχε για να ξοδέψει. 

Για παράδειγμα, ο Μπανκς δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Ο Ραϊκούαν Γκρέι ήταν, αλλά με τα χρήματα που διέθετε ο Άρης ήταν αδύνατο να τον προσεγγίσει. Επιθετικά, ο Τζέιμς Μπανκς δεν είναι ο σέντερ με τις low post κινήσεις. Δεν είναι επίσης ο ψηλός ο οποίος με ντρίμπλα θα πλησιάσει στη ρακέτα με σκοπό να τελειώσει τη φάση από κοντινή απόσταση, ούτε διακρίνεται για το mid zone σουτ του. 

Είναι αυτός που θα δώσει αποτελεσματικά σκριν ανοίγοντας διαδρόμους και θα κινηθεί στον χώρο περιμένοντας να πάρει ψηλά την μπάλα για να τελειώσει τη φάση με κάρφωμα. Αντίστοιχος παίκτης ήταν και ο Στιβ Μπάκνερ που είχε ο Άρης στο ξεκίνημα της σεζόν 2016-17 αλλά η παρουσία του Αμερικανού δεν είχε συνδυαστεί με την αντίστοιχη δημιουργών με συνέπεια να δείξει ακατάλληλος για τη θέση. 

Φέτος οι «κίτρινοι» έχουν παίκτες με μέσο όρο τελικών πασών περί των 15 (Τολιόπουλος, Γούντμπερι, Ντε Τζούλιους), οπότε έχουν τις προϋποθέσεις υποστήριξης της επιθετικής έκφρασης του Μπανκς. 

Δεν «γοητεύει» η ιδέα προσθήκης Έλληνα παίκτη

Ρίχνοντας μια ματιά στο depth chart του Άρη είναι φανερό ότι οι «κίτρινοι» την ερχόμενη σεζόν θα παίζουν με 12 παίκτες στο Eurocup και με 11 στις εγχώριες διοργανώσεις. 

Στις θέσεις 1-2 είναι οι Τολιόπουλος, Γούντμπερι, ΝτεΤζούλιους, Χοτζ και Μποχωρίδης. Στη θέση «3» είναι οι Λάντερς Νόλεϊ, Λευτέρης Μαντζούκας και Γιώργος Γκιουζέλης με την υποσημείωση ότι οι δύο τελευταίοι θα παίζουν και στο «4» έως ότου επιστρέψει ο Νέιτ Λαζέφσκι. 

Στη δε γραμμή των ψηλών είναι οι Νέιτ Λαζέφσκι, Τζος Ρόμπερτς, Μανόλης Χατζηδάκης, Τζέιμς Μπανκς. Καθώς στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής έξι παίκτες, ο Γιάννης Καστρίτης καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην απόκτηση ενός ακόμη Ελληνα παίκτη ή στην προώθηση (στην πρώτη ομάδα) ενός εκ των νεαρών παικτών που συμμετείχαν στην προετοιμασία, όπως ο Βασίλης Πουρλίδας ο οποίος έπαιξε στο πρόσφατο φιλικό παιχνίδι με τη Βαλτσέα. 

Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά ο 42χρονος τεχνικός σκέφτεται περισσότερο την προοπτική της προώθησης νεαρού δεδομένων των επιλογών που προσφέρει η αγορά, αλλά και του απόλυτα περιορισμένου ρόλου που θα έχει ο έκτος Έλληνας στο ρόστερ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.