Άρης: Η ηλικία στην αμυντική 4άδα είναι απλά ένας... αριθμός

Μάνος Χατζάκης19 Αυγούστου 2024

Ολοκληρωμένη, με τον μοναδικό αστερίσκο πιθανής απόκτησης κι άλλου αριστερού μπακ, είναι η αμυντική γραμμή του Άρη. Κεντρικοί αμυντικοί και πλάγιοι μπακ έχουν συσσωρευμένη εμπειρία και πολλές παραστάσεις, και είναι θέμα χρόνου να βγει η ζητούμενη σταθερότητα εκεί. Και επειδή γίνεται κουβέντα για τον μέσο όρο ηλικίας, κάποια πράγματα είναι διακριτά και δεν χρειάζονται περιττοί προβληματισμοί.

Η υπογραφή του Φαμπιάνο αύξησε τα χαμόγελα κι αυτό είναι το σωστό. Ο Βραζιλιάνος επέστρεψε για τη θέση του βασικού δίπλα στον Μπράμπετς με τον οποίο έχει σχεδόν την ίδια ηλικία.

Ο Μπράμπετς έγινε 33 στις αρχές Αυγούστου και ο Φαμπιάνο θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου.

Αμφότεροι, έχουν και τη γνώση και την εμπειρία να παίξουν περισσότερο με το μυαλό και λιγότερο με τις φυσικές τους δυνάμεις, γι' αυτό συνήθως οι προπονητές δεν προβληματίζονται από τα ηλικιακά όρια ή κριτήρια, όταν μιλάμε για κεντρικούς αμυντικούς.

Πρακτικά, ένας κεντρικός αμυντικός καταγράφει αισθητά λιγότερα χιλιόμετρα, κάνει πολύ λιγότερα σπριν σε ένα 90λεπτο, άρα οργανικά αντέχει και περισσότερο.

Οι τοποθετήσεις, η κριτική ικανότητα και το διάβασμα χώρου και αντιπάλων είναι που τον κρίνουν μετά από κάθε παιχνίδι και όχι πόσα χιλιόμετρα έγραψε.

Επομένως, στους στόπερ, ο Άρης νιώθει καλά και, αν Φαμπιάνο και Μπράμπετς, επαναλάβουν την πρώτη τους κοινή σεζόν στον Άρη, έστω κι αν πέρασαν λίγα χρόνια, τότε θα δώσουν την αμυντική ασφάλεια σε συμπαίκτες και προπονητή.

Οι εναλλακτικές, Βέλεθ και Ροζ, έχουν κλείσει τα 33 και 32 χρόνια αντίστοιχα. Ο ρόλος τους θα είναι περισσότερο πλαισιωτικός, αλλά και στη δική τους περίπτωση η ηλικία είναι... απλώς ένας αριθμός. Το θέμα είναι η συνεννόηση και η συγκέντρωση. Ειδικά για τον δεύτερο.

Καλοί μπακ, αλλά πόσο... φουλ;

Όσον αφορά τώρα τους Φρίντεκ (αριστερό μπακ) και Μάγιο (δεξιό), τα πράγματα, ως ένα βαθμό μιλούν από μόνα τους, σε ό,τι αφορά στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Και οι δύο έδωσαν καλά δείγματα στην πρεμιέρα με τον Ατρόμητο.

Ο Τσέχος είναι 32 «πατημένα» και ο Ισπανός 33 επίσης «πατημένα».

Αμυντικά ξέρουν τις θέσεις τους, ξέρουν παραπάνω από όσα θα περιμένει ένας προπονητής και δεν θα χρειαστούν χρόνο, για να το βγάλουν και στο χορτάρι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα ανταποκριθούν στο «επιθετικογενές» στυλ, που (ανα)ζητά ο Άκης Μάντζιος, και θέλει επιθετικά μπακ. Εκεί, η ηλικία, αλλά και η γενικότερη κατάσταση και διαχείριση των δυνάμεων, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη διάρκεια της σεζόν.

Ο Άρης «έχασε» τον Οντουμπάτζο, που το... προσπαθούσε στην επίθεση (με περισσότερη διάθεση παρά ουσία) και βρήκε τον Μάγιο που είναι 33... φουλ.

Πόσο θα αντέξει ο Ισπανός και πόσα θα απαιτούν οι «κιτρινόμαυροι» από εκείνον σε ό,τι αφορά το επιθετικό κομμάτι;

Απάντηση δεν θα δοθεί ούτε σε μία, ούτε σε δύο, ούτε σε τρεις εβδομάδες.

Λίγο-πολύ το ίδιο συμβαίνει και με τον Φρίντεκ.

Ο Τσέχος αμυντικά είναι δυνατός, αλλά πόσο και σε πόση διάρκεια θα βοηθήσει και πιο μπροστά.

Για να τα λέμε όλα, όμως, ο Μάγιο στο Περιστέρι έκανε μετρημένες προωθήσεις, αλλά από τη μία προέκυψε γκολ.

Άρα, η ηλικία -ανά περιπτώσεις- μπορεί να μη λέει τίποτε, όταν παίκτες τέτοιου επιπέδου ξέρουν πώς να διαβάσουν το αντίπαλο και -ειδικά- να διαχειριστούν το σώμα τους και τις αντοχές τους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.