ΑΠΘ: Ομότιμος καθηγητής “έκοβε” χρήματα από φοιτητές και διδάκτορες – Kρίθηκε ένοχος

Metrosport Team20 Σεπτεμβρίου 2024

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε έναν ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ γιατί φέρεται ότι απαιτούσε χρηματικά ποσά από ερευνητές προγράμματος που επέβλεπε. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και για απόπειρα εκβίασης κατά συρροή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ακαδημαϊκός ενώ ήταν εν ενεργεία καθηγητής υποχρέωνε τους συνεργάτες του- μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες- να του δίνουν μέρος της μηνιαίας αμοιβής τους, από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Σε αντίθεση περίπτωση τους έλεγε ότι δεν θα συναινούσε για να πληρωθούν από τον ΕΛΚΕ, καθώς αυτό αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων.

Τέσσερις από τους παθόντες προχώρησαν σε σχετική καταγγελία αναφέροντας ότι ο επιβλέπων του προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν τους ζητούσε 300- 400 ευρώ κάθε μήνα, από την αμοιβή τους που κυμαινόταν από 700 έως 1.000 ευρώ. Εκτός των άλλων, αν αντιδρούσαν τους έλεγε ότι θα τους διαγράψει ή ότι θα διακόψει το πρόγραμμα. Τα παραπάνω περιστατικά καταγράφηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, όπως αναγράφεται στην δικογραφία.

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για σκευωρία που του έστησαν οι πρώην συνεργάτες του επειδή τους πίεζε να παράξουν περισσότερο ακαδημαϊκό έργο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.