Τεράστια αποζημίωση θα πληρώσει η εταιρεία Chiquita για... χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης!

Metrosport Team20 Ιουνίου 2024

O κολοσσός της μπανάνας, Chiquita, έχασε ομαδική αγωγή που αφορούσε την χρηματοδότηση ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Κολομβία, γνωστής και για τις σχέσεις της με τον Πάμπλο Εσκομπάρ.

Με μια απόφαση-ορόσημο, η Chiquita Brands International διατάχθηκε να καταβάλει 38,3 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες οκτώ Κολομβιανών ανδρών που σκοτώθηκαν από τις Ηνωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC). Η απόφαση ελήφθη μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι οικογένειες, θεωρώντας την Chiquita υπεύθυνη για τους άδικους θανάτους που συνδέονται με τη διαβόητη παραστρατιωτική ομάδα.

Οι ένορκοι, που συνεδρίασαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Φλόριντα, έκριναν την Chiquita ένοχη για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στην AUC, η οποία έχει εμπλακεί σε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων δολοφονιών ατόμων που ήταν ύποπτα για διασυνδέσεις με τους αριστερούς αντάρτες. Τα θύματα κυμαίνονταν από συνδικαλιστικούς ηγέτες μέχρι εργάτες φυτειών μπανάνας.

Οι οικογένειες κατέθεσαν τη μήνυση μετά την παραδοχή της ενοχής της Chiquita το 2007 για την καταβολή πληρωμών στην AUC. Κατά τη διάρκεια εκείνης της δίκης, αποκαλύφθηκε ότι η Chiquita είχε καταβάλει πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια στην AUC από το 1997 έως το 2004. Η υπεράσπιση της Chiquita υποστήριξε ότι οι πληρωμές αυτές ήταν απαραίτητες για την προστασία των Κολομβιανών υπαλλήλων της από τη βία. Ωστόσο, οι πληρωμές συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τον χαρακτηρισμό της AUC ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001.

Αυτή η ομαδική αγωγή επικεντρώθηκε σε εννέα υποθέσεις που επιλέχθηκαν από εκατοντάδες αξιώσεις κατά της εταιρείας. Οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι η Chiquita είχε εν γνώσει της παράσχει σημαντική βοήθεια στην AUC, δημιουργώντας προβλέψιμο κίνδυνο βλάβης. Σε απάντηση στην ετυμηγορία, η Chiquita εξέδωσε δήλωση με την οποία αναγνωρίζει την τραγική κατάσταση στην Κολομβία, η οποία έχει επηρεάσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται άμεσα από τη βία. Η εταιρεία διατήρησε τη θέση της ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τους ισχυρισμούς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νομική της θέση θα επικρατήσει τελικά.

Η Agnieszka Fryszman, μία από τις δικηγόρους των εναγόντων, επαίνεσε τις οικογένειες που εκπροσωπούσε, τονίζοντας το θάρρος τους να επιδιώξουν δικαιοσύνη κατά της Chiquita. Δήλωσε: «Η ετυμηγορία δεν φέρνει πίσω τους συζύγους και τους γιους που σκοτώθηκαν, αλλά διορθώνει τα πράγματα και τοποθετεί την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκεί που ανήκει: στο κατώφλι της Chiquita».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.