Αποστολίδης: «Οι κατηγορούμενοι θα καταλήξουν στα ισόβια ή με ελαφρυντικό στα 15 χρόνια»

Metrosport Team06 Ιουλίου 2023

Στο Metropolis 95,5 και την «εκπομπή» στη Σέντρα φιλοξενήθηκε ο έγκριτος νομικός και ποινικολόγος,  Μπάμπης Αποστολίδης μιλώντας για τις ποινές που θα επιβληθούν στους 12 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Μεταξύ άλλων, έκανε τη δική του προσωπική πρόβλεψη, θεωρώντας πως οι ποινές μπορεί να οδηγηθούν και στο εφετείο.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στον αέρα του Metropolis 95,5: «Έχω να επισημάνω ότι η πρόταση της εισαγγελέως τροποποιήθηκε, καθώς η ίδια πρότεινε για όλους την ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. 

Σήμερα κύρηξε τους 7 με ενδεχόμενο δόλο. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι 7 δεν ξεκίνησαν για να σκοτώσουν, αλλά όταν βρέθηκαν επιτιθέμενοι, παρότι πρόβλεψαν ότι μαχαιρώνοντας μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο, αδιαφόρησαν συνέχισα. Είπαν δεν βαριέσαι και συνέχισαν. Αυτή είναι η διαφορά του άμεσου δόλου με τον ενδεχόμενο. 

Θεωρούνται συνεργοί όμως και όλοι οι υπόλοιπο. Το δικαστήριο δύναται στους συνεργούς να επιβάλει ποινή ελαττωμένη ως 15 χρόνια κάθειρξη. Όσες ποινές και αν λάβουν για τις υπόλοιπες πράξεις κατά συγχώνευση, εφόσον δεν υπάρχει ισόβια, δεν μπορούν να υπερβούν την 15ετια ή να φτάσουν την 20ετια. Αν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά θα φτάσουν μέχρι τα 15 χρόνια. 

Για τους υπόλοιπους προβλέπεται ισόβια χωρίς ελαφρυντικά. Αν βρεθεί έστω και ένα ελαφρυντικό, η ποινή πέφτει και στα 15. Σε οποιονδήποτε όμως  επιβληθεί σε ισόβια, η ποινή δεν συγχωνεύεται. Δηλαδή θα έχει ισόβια συν 15 έτη.

Συγκρίνοντας την πρόταση της εισαγγελέως με την οποία νομικά διαφωνώ σε ορισμένα σημεία, δηλαδή ότι είχαν κοινό δόλο να σκοτώσουν, είδατε ότι η περιρέουσα ατμόσφαιρα επηρέασε την απόφαση της εισαγγελέως από άμεσο δόλο σε ενδεχόμενο δόλο. Αποδέχτηκαν ότι ήταν ενδεχόμενο να γίνει η ανθρωποκτονία, αλλά αυτό δεν τους σταμάτησε, ώστε να αποτραπεί η δολοφονία. Υπήρξε μια ομολογία, την οποία δεν δέχθηκε η εισαγγελέας.

Οι κατηγορούμενοι θα καταλήξουν ή με ισόβια ή με ελαφρυντικό και 15 χρόνια. Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν θα δοθεί ελαφρυντικό, για να έχει να κάνει και μια δουλειά το εφετείο. Εμείς το λέμε αφετείο καμιά φορά χαριτολογώντας».

Τέλος, άφησε και το δικό του σχόλιο για τα οπαδικά επίπεδα και γενικότερα τον χουλιγκανισμό: «Εγώ έχω να πατήσω στο γήπεδο χρόνια με όλα αυτά που γίνονται. Ο κόσμος θέλει να πάει με τα παιδιά του στα γήπεδα, αλλά που να τα πας εκεί μέσα. Ακόμη και στους σουίτες υπάρχουν ασχημονείς, εκεί ίσως γίνονται και τα χειρότερα. Αυτό είναι φαινόμενο κοινωνικό, θέλει άλλη ανάλυση».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.