Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του Ιβάν του Τρομερού

Metrosport Team20 Ιουλίου 2024

Ο Βραζιλιάνος γραφίστας, Σίσερο Μοράες, που ειδικεύεται στις 3D απεικονίσεις, έχει γίνει διάσημος, αφού τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες ζητούν τη βοήθεια του στην οπτική απεικόνιση ανθρώπων, που ζούσαν στο κοντινότερο ή και πολύ μακρινό παρελθόν από τα απολιθώματα τους που έχουν εντοπιστεί. 

Ο Μοράες οργανώνει και ο ίδιος ερευνητικά πρότζεκτ με στόχο την ανασύνθεση του προσώπου ανθρώπων που έχουν γίνει διάσημοι και αποτελούν ιστορικά πρόσωπα για κάποιο λόγο και δεν είχαμε μέχρι σήμερα κάποια ικανοποιητική οπτική τους αναπαράσταση.

Αυτή τη φορά ο Μοράες βασιζόμενος στις μελέτες που πραγματοποίησε ο σοβιετικός επιστήμονας Μιχαήλ Γερμασίμοφ ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον τάφο του Ιβάν την δεκαετία του 1960 συνέθεσε το πρόσωπο του Ρώσου ηγεμόνα.

Ο Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς γνωστότερος ως Ιβάν ο Τρομερός ήταν ο πρώτος τσάρος του Βασιλείου της Ρωσίας. Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1530 στη Μόσχα, γιος του Ρουρικίδη Μεγάλου Δούκα της Μοσχοβίας Βασιλείου Γ΄ και της Ελένας Γκλίνσκαγιας. Μέσω της γιαγιάς του Σοφίας Παλαιολογίνας ήταν δισεγγονός του Θωμά Παλαιολόγου, δεσπότη του Μωρέως, αδελφού των Ιωάννη Η΄ και Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου.

Υπό την ηγεσία του η εξουσία της Μόσχας σταθεροποιήθηκε επί των ρωσικών εδαφών και επεκτάθηκε προς τα ανατολικά, προσαρτώντας τα διάδοχα χανάτα της Χρυσής Ορδής στο Βόλγα και ξεκινώντας την κατάκτηση της Σιβηρίας. Προσπάθησε επίσης να αποκτήσει έξοδο στη Βαλτική Θάλασσα στα βορειο-δυτικά, αλλά απέτυχε.

Το 1565 ο Ιβάν αρχίζει στην προσπάθεια του να επιβληθεί στο εσωτερικό της επικράτειας που βασίλευε αρχίζει να ακολουθεί μια τακτική ακραίας βίας σε μεγάλη κλίμακα συμπεριλαμβανομένων βασανιστικών θανατώσεων των αντιπάλων του η οποία κατά κάποιους ιστορικούς ήταν καθαρά πολιτική απόφαση κατά άλλους ήταν αποτέλεσμα σχιζοφρένειας που εκδηλώθηκε εκείνη την χρονική περίοδο σε αυτόν. Ο τρόμος και ο θάνατος που συνόδευσαν για περίπου επτά χρόνια αυτή την διαδικασία προσέδωσαν στον Ιβάν το προσωνύμιο Τρομερός με το οποίο έμεινε εν τέλη γνωστός στην Ιστορία.

Πηγή: naftemporiki.gr



Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.